Universitatea Vest din Timișoara solicită participarea întregului potenţial ştiinţific din zonă, ca premisă pentru o Timişoară performantă în domeniul ştiinţific. Instituțiile care ar putea forma acest pol sunt universități, institute de cercetare, instituții publice, companii, organizații non-guvernamentale care prezintă în obiectului lor de activitate cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică, care au preocupări sau sprijină activitatea de cercetare – dezvoltare – inovare.
„Parteneriatul ar urma să aibă drept scop promovarea excelenţei ȋn cercetare științifică pentru creşterea potenţialului de dezvoltare ȋn aria europeanǎ a cercetǎrii ştiinţifice şi educaţiei, precum şi identificarea, optimizarea şi dezvoltarea în comun a unor domenii ale cercetǎrii ştiinţifice interdisciplinare, pentru ca Timişoara să devină un pol de referinţă pentru această parte a Europei, din poziția de centru universitar şi platformă de cercetare ştiinţifică”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea.
Un astfel de proces, de constituire a unui pol de cercetare, a fost demarat la inițiativa celor patru rectori ai universităților de stat din Timișoara, inițiativă, la acel moment, îmbrățișată și de către Primăria Timișoara, de către primarul Nicolae Robu, care este membru al comunității academice timișorene și fost rector al Universității Politehnica din oraș. Totuși inițiativa nu a fost concretizată până în prezent.
Conform Ghidului Solicitantului Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 se vor fi sprijini acele instituții care vor face dovada conectării lor cu o structură economică de tip cluster/parc tehnologic/pol de competitivitate/parc științific, în vederea transferului și valorificării rezultatelor cercetării obținute cu aceste investiții de agenți economici membri ai structurii respective. Ceea ce nu pare a fi pe placul şefului UVT.
„Apreciem că Ghidul Solicitantului publicat în actuala formă restricționează accesul la finanțare pentru infrastructura de cercetare, iar actualele criterii discriminează Instituțiile de Învățământ Superior, nepermițând accesul acestora la finanțare decât în cazul în care fac parte din categoria universităților de cercetare avansată și educație sau a celor de educație și cercetare științifică. Mai mult, criteriul care îngrădește suplimentar accesul la finanțare este constituit de obligativitatea existenței unui parteneriat cu o structură economică de tip cluster/parc tehnologic/pol de competitivitate/parc științific. Astfel, raportul de forțe dintre instituțiile de învățământ superior și aceste structuri economice pare a fi unul inechitabil, rezultatele cercetării fiind condiționate de posibilitatea punerii lor în aplicare într-un viitor apropiat”, explică Pirtea.
Totuşi, trebuie ţinut cont de faptul că UE încurajează cercetarea mai ales în domenii care îşi găsesc aplicabilitate în practică.
„Dat fiind faptul că fondurile europene alocate cercetării vor fi «puse la bătaie» în întregime încă de la început, neexistând principiul eșalonării până la sfârșitul perioadei de programare, facem un apel la acțiune. Dacă instituțiile de renume în domeniul cercetării nu vor reuși să-și unească interesele acum, există riscul nefructificării unor oportunități consistente de finanțare în următoarea perioadă. Astfel, crearea unui pol de excelență în cercetarea științifică pentru zona de Vest a României este de o necesitate imediată”, mai spune rectorul UVT.
Citiți principiile noastre de moderare aici!