Primul proiect este „Construim pentru educație: Cămine studențești ale viitorului” și vizează construirea, pe un teren din localitatea periurbană Ghiroda. Acesta ar consta într-un cămin „verde”, de 162 de locuri, cu un consum energetic aproape zero. Această investiție ajunge la aproape 53 de milioane de lei, iar cei mai mulți bani ar fi asigurați prin Planul național de Redresare și Reziliență. Căminul s-ar construi pe o suprafață de 5.254 metri pătrați, pe raza comunei Ghiroda, iar fiecare cameră de cămin ar fi dotată cu mobilier funcțional integrat și toate facilitățile necesare.
Al doilea proiect, care e eligibil pentru finanțare din partea fondului pentru modernizare al Ministerului Energiei, este o centrală fotovoltaică. La acest proiect, UVT nu ar trebui să dea niciun leu. Se dorește operaționalizarea unei unități de producție a energiei regenerabile, cu o capacitate nou instalată de producere a energiei din surse regenerabile. Pe scurt, 50% din întreg consumul anual de energie al UVT ar fi acoperit direct din surse regenerabile proprii.
„Dezvoltarea, modernizarea și investițiile inteligente în tehnologii energetice reprezintă obiective de mare importanță pentru UVT, cea mai importantă universitate comprehensivă din vestul țării.
Pentru noul cămin al UVT, cu 162 de locuri, care va fi construit în Ghiroda, o locație periurbană față de Timișoara ce se afirmă în ultimii ani ca un adevărat hub de utilități academice și de cercetare, am obținut o finanțare PNRR de peste 10 milioane euro, în timp ce pentru montarea de panouri fotovoltaice pe toate clădirile și spațiile auxiliare ale UVT și pentru instalarea unei centrale fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile am obținut peste 2,5 milioane euro, astfel că vom reuși să trecem la un stadiu avansat al independenței energetice.
Mulțumim pe această cale Primăriei Ghiroda pentru deschiderea vizionară privind dezvoltarea unui nou campus universitar. Și prin aceste investiții, semnificative ca valoare socială și financiară, contribuim la progresul Timișoarei, consolidând infrastructura și capacitățile centrului nostru universitar, pivotul central al dezvoltării comunității locale pe termen mediu și lung”, spune rectorul UVT, Marilen Pirtea.
Universitatea de Vest din Timișoara mai are în lucru două proiecte mari de infrastructură. Este vorba de două cămine studențești, unul în inima Complexului Studențesc din Timișoara, iar celălalt pe strada Renașterii din Timișoara, cel din urmă fiind un proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții și care va fi „cel mai mare cămin studențesc din țară”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!