Clădirea principală proiectată de celebrul arhitect Laszlo Szekely adăpostește vestigii industriale de o valoare inestimabilă: turbine și generatoare funcționale de mai bine de un secol.
Compania Colterm, care deține obiectivul, a decis ca în 20 iulie aici să fie Ziua Porților Deschise. Ultima dată, uzina a primit vizitatori în 2017, la Zilele Cartierului Fabric.
Astfel, timișorenii sunt așteptați să viziteze unul dintre cele mai vechi şi importante vestigii industriale din oraşul nostru: Uzina Hidroelectrică Timişoara. Obiectivul este un adevărat muzeu al tehnicii, fiind situat pe strada Frederic Chopin nr. 1, în cartierul Fabric (vis-a-vis de Parcul Uzinei).
Accesul publicului se va putea face în intervalul orar 14 – 22.
„Un scurt istoric al obiectivului arată că, în data de 3 mai 1910, în capitala Banatului se punea în funcţiune Uzina Hidroelectrică, ridicată pe cursul râului Bega, după proiectul inginerului şef de la acea vreme al oraşului, Emil Szilard. Aceasta este una dintre primele hidrocentrale construite în Europa şi prima centrală hidroelectrică de tip centrală-baraj ridicată pe teritoriul actual al României”, au transmis reprezentanții Colterm.
La Uzina de apă se regăsesc trei grupuri de tip Francis, ce au în componenţă generatoare electrice Ganz, iar întregul mecanism este coordonat de o instalaţie modernă, complet automatizată, centrala fiind capabilă să realizeze o producţie anuală de energie electrică de 5 Gwh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!