Marți, în ședința Consiliului Local Timișoara, au fost aduse pe ordinea de zi două proiecte care priveau cele două „uzine” ale Primăriei Timișoara: Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL.
Mai exact, cele două proiecte priveau „mandatarea reprezentanților Municipiului Timișoara în Adunarea Generală a Asociaților (…) pentru aprobarea situațiilor financiare ale societății aferente anului 2023”.
„Am plătit niște salarii din bani publici”
Pentru că cele două societăți au ieșit pe pierdere, au fost discuții, luând cuvântul Roxana Iliescu (PRO România). În acest context, ea a dorit să afle, din partea executivului, care este rostul celor două societăți.
„Aflăm din documentele-anexă ale celor două proiecte că ambele societăți sunt pe pierdere și, mai mult decât atât, din raportul administratorului – e același administrator numit la ambele firme – aflăm faptul că cele două, până în prezent, nu au avut activitate. Prin urmare, în toată această perioadă, am fost în situația în care am plătit niște salarii din bani publici, repet, ca după un an și jumătate să aflăm că cele două societăți nu au avut activitate în această perioadă. (…)
Suntem într-o situație delicată: plătim din bani publici niște salarii, fără a avea măcar o depunere de proiect, nu mai vorbesc de semnare de contracte sau atragere de fonduri europene pentru obiectivele inițiale”, a declarat Roxana Iliescu.
Potrivit unor documente postate luni de Roxana Iliescu pe rețelele de socializare, Uzina Energetică Timișoara SRL și Uzina Energie Solară Timișoara SRL au înregistrat pierderi de 94.838, respectiv 130.910 lei, în anul 2023, documentele fiind semnate inclusiv de administratorul celor două, Nicolae Darius Georgiu. Niciuna dintre cele două nu înregistrase vreun venit.
Ar putea gestiona stațiile de încărcare a mașinilor electrice
A răspuns viceprimarul Ruben Lațcău. Pe scurt, acesta a spus că cele două societăți își vor căuta alt scop. De exemplu, ar putea gestiona stațiile de încărcare a mașinilor electrice din oraș.
„Amândouă societățile municipale sunt utile din perspectiva proiectelor pe care primăria deja le are în demarare sau pe care le va demara. De exemplu, Primăria Timișoara instalează foarte multe stații de încărcare (a mașinilor electrice – n.r.) pe care trebuie să le opereze. În mod evident, pe termen lung, pe măsură ce numărul stațiilor de încărcare a mașinilor electrice va crește, nu este de dorit ca în primărie, în aparatul primarului, să avem o structură cât mai mare și mai stufoasă care să facă această activitate. Va fi un lucru util să dăm aceste stații să fie operate de către o companie a municipalității. Este doar un exemplu scurt de utilitate pe care aceste societăți ale primărie le vor avea în curând”, a spus, mai exact, Lațcău.
Alt consilier local, liberalul Adrian Lulciuc, a remarcat că a fost depășită și limita până la care trebuiau depuse aceste raportări: finalul lunii mai.
„Suntem întârziați, este o omisiune a companiei care face contabilitatea”, a răspuns același viceprimar, care totuși a dat asigură că „cu siguranță pe anul viitor administratorul va depune eforturi să nu mai fie în această situație”.
Vă reamintim, cele două societăți au fost înființate prin HCL, în decembrie 2022, având unicul acționar Consiliul Local Timișoara. Obiectivul lor principal era producția de energie electrică, în special depunerea spre finanțare a unor proiecte pentru generare din surse alternative, în contextul în care Colterm nu putea, fiind în insolvență. În mai 2023, primăria căuta și administrator pentru cele două, după ce în primele luni a fost numit temporar tot Georgiu.
Trimite articolul
Xau fost (re)votati astia, nu? pai…atunci sa se plateasca salarii degeaba la cele doua companii, care e problema?
-
Timisorenii sunt moralisti doar cu cei din PSD, PNL si AUR. La cei din USR le dau si salarii doar sa stea degeaba. Daca esti din USR meriti sa primesti salarii degeaba.
Și eu vreau salariu un an și ceva fără rezultate. Cum ajung și eu administrator la o firmă din-asta, pentru care se găsește obiectul de activitate în viitor? Trebuie să fiu prieten cu Ruben? Dacă da, mai bine muncesc cinstit.
foarte mult de completat au avut la aceste 2 firme. nu a fost usor sa faca documentatia