Pentru că miercuri este Ziua Internaţională Alzheimer, reprezentanţii Centrului Memoriei din Timişoara au dorit să atragă atenţia asupra diagnosticării precoce a acestei afecţiuni, dar şi a altor forme de demenţă, care pot fi tratate mai bine astfel.
„Să nu uităm, creierul este cel mai important organ din corp. De el depinde ce suntem şi ce facem şi e bine să-i depistăm problemele până ne mai putem da seama de ele”, spune dr. Aurora Heim, preşedintele Societăţii Române Alzheimer, filiala Timişoara. Aceasta precizează că sunt mai multe tipuri de teste care se pot face pentru depistarea bolii. „Avem înscrişi pentru tulburări de memorie posibili pacienţi în vârstă de 25 de ani, dar şi de 85 de ani. Testele se fac în funcţie de acuzele pacientului, dar şi de vârsta lui. Ceea ce trebuie să ne aducă la un cabinet de specialitate pentru testarea memoriei sunt mai multe semne: când începem să ne dezorientăm în spaţiu şi timp, chiar şi pentru câteva secunde, când avem nevoie de listă de mai mult de 3 produse la cumpărărturi sau când o gospodină greşeşte reţete pe care le face de mult timp. Acestea sunt semne care ne pot trimite la un medic specialist”, adaugă dr. Aurora Heim.
Depistarea precoce a formelor de demenţă înseamnă un tratament mai rapid şi tratarea factorilor de risc ce duc la agravarea lor, spun medicii. Între factorii de risc se numără bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, obezitatea, colesterolul ridicat sau stresul. Testările gratuite au loc miercuri şi vineri, la Centrul Memoriei de pe strada Romulus 46. Mai multe informaţii puteţi obţine la numărul de telefon 0256.433.072.
Citiți principiile noastre de moderare aici!