Somnolenţa excesivă în timpul zilei, tulburările de memorie şi concentrare, depresie, oboseala cronică şi reducerea vigilenţei, reprezintă câteva dintre manifestările Apneei obstructive în somn (SAS).
SAS este o afecţiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii de cel puţin 10 secunde, repetate și frecvente în timpul somnului. Riscurile sociale și medicale asociate cu apneea obstructivă în somn netratată sunt accidentele rutiere, accidentele profesionale şi/sau casnice, moarte subită în somn, hipoventilația diurnă, hipertensiuna pulmonară, hipertensiunea arterială sistemică sau cordul pulmonar cronic.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, în 13 laboratoare de somnologie din ţară, dintre care două la Timişoara, vor fi organizate marţi, 20 martie, manifestări pentru informarea populaţiei. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Dr.Victor Babeş” Timişoara şi Clinica Medicover din oraşul nostru vor găzdui informări şi demonstraţii practice pentru populaţie în privinţa Sindromului de Apnee în Somn şi ventilaţia neinvazivă, subiecte cu un grad important de actualitate în lumea publică şi medicală.
Majoritatea românilor afectaţi de tulburări ale somnului refuză diagnosticarea din raţiuni de costuri.
SAS in Romania
În prezent în România SAS este recunoscută doar parţial ca afecţiune respiratorie şi nici diagnosticul nici tratamentul nu sunt compensate de asigurările de sănătate chiar dacă în 2011 numărul pacienţilor români diagnosticaţi cu afecţiuni ale somnului s-a dublat.
Societatea Română de Pneumologie îşi propune să atragă atenţia şi să crească nivelul de educare aupra tulburărilor de somn, epidemie globală care afectează 45% din populaţia lumii.
Un număr de 13 laboratoare de somnologie, din oraşe ca Bucureşti, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Sibiu, Constanţa, Hunedoara şi Câmpulung-Muscel , se alătură iniţiativei Societăţii Române de Pneumologie, organizând manifestaţii speciale sub sloganul “Ziua Porţilor Deschise”.
„Este foarte important ca toţi cei care se confruntă cu tulburări ale somnului să conştientizeze că acestea pot fi prevenite sau tratate. În acelaşi timp, este vital ca factorii de decizie din sistemul de sănătate românesc să recunoască somnologia ca specialitate şi să înceapă să investească atenţie şi resurse în dezvoltatea acestei arii atât de importante a sănătaţii”, a declarat prof. doctor Florin Mihaltan, Societatea Română de Pneumologie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!