Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19, a anunțat încă de luni că începe vaccinarea prin medicii de familie, la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, cu ser de la Johnson&Johnson, dar și posibil AstraZeneca.
A doua zi, primarul Dominic Fritz anunță că s-a lucrat mult în ultima perioadă pentru un proiect-pilot care va începe la Timișoara, în colaborare cu Ministerul Sănătății și cu medicii de familie. 50 de medici de familie vor putea vaccina 5.000 de oameni, în cabinetele proprii.
„Fiecare medic înscris va primi 100 de doze de vaccin și consumabilele aferente, dar și 100 de teste rapide ca bonus pentru cabinetul lui. În cadrul acestuia vom putea, în timpul următor să aplicăm încă 5.000 de vaccinuri pentru timișoreni și cei care locuiesc în zona metropolitană. Momentan este un proiect pilot, pentru că nu există încă un cadru de finanțare foarte clară pentru vaccinarea medicilor de familie. Momentan am găsit o soluție hibridă, medicii de familie vor primi 30 de lei pe pacient, de la Ministerul Sănătății, iar Asociația de Medicină de Familie va suporta 40 de lei în plus per pacient, bani obținuți printr-un contract de sponsorizare”, a transmis, marți, primarul Timișoarei.
Fiecare medic de familie înscris în proiectul pilot de la Timișoara va primi așadar 70 de lei pentru fiecare pacient vaccinat. Pentru imunizările antigripale, medicii de familie primesc 27 de lei per pacient.
„Noi am fost în linia întâi, medicii de familie au contribuit decisiv în monitorizarea pacienților de Covid-19. Acest proiect are două componente: capacitatea noastră de a face testare în cabinete, ca să avem siguranța că pacienții noștri nu au luat virusul și implicarea directă a medicilor de familie în procesul vaccinării”, a spus medicul Mihai Iacob, invitat în conferința de presă de la primărie.
„Numai așa putem ajunge la imunitatea de grup”
Nu este clar cum va funcționa acest proiect pilot din punct de vedere tehnic. Potrivit primarului Dominic Fritz, lista cu medicii de familie va ajunge în cursul zilei de marți la Ministerul Sănătății, iar marți medicii vor fi introduși în platforma de vaccinare. Dar oamenii nu se vor putea programa la vaccinare și nici nu prea au cum să afle dacă medicul lor de familie este înscris în proiectul pilot. Pacienții vor fi căutați de medic, nu invers.
„Medicii de familie se vor adresa pacienților de pe listele proprii, ei își vor face programările și, în principiu, categoriile vulnerabile vor fi cele care vor fi primele care vor fi programate. Vaccinurile vor fi aduse de la DSP la fiecare cabinet. Sperăm că acest proiect se va dezvolta, el vine să suplimenteze activitatea din centrele de vaccinare, unde și acolo o parte dintre medicii de familie lucrează. Considerăm că este necesară o implicare a tuturor medicilor de familie (…) sperăm că, prin acest proiect-pilot, medicii de familie vor demonstra că vom crește numărul de persoane vaccinate, pentru a ajunge la acel număr sau acea imunitate de grup, de 60-70% din populație, pentru a împiedica transmiterea virusului. Numai așa vom ajunge ca, în august-septembrie, la imunitatea de grup și practic să oprim această pandemie care ne-a distrus viața tuturor. Consider că este datoria noastră morală. Sunt mulți pacienți care nu se pot deplasa la aceste centre de vaccinare, mai ales din zona rurală. Medicii de familie pot face aceste vaccinări și la domiciliul acestor pacienți”, a completat medicul Mihai Iacob.
Potrivit primarului Fritz, proiectul pilot de la Timișoara va începe înainte de vaccinarea prin medicii de familie de la nivel național.
„Cadrul legislativ există, ce nu există moment este un cadru de finanțare care să acopere nevoile medicilor de familie. Se lucrează la acest cadru, noi doar vrem să grăbim un pic lucrurile”, a conchis Dominic Fritz.
Trimite articolul
XNu numai sunt solidari, chiar se sacrifica.
Au monitorizat medicii de familie de nu au mai putut. Am avut persoane diagnosticate cu covid (asimptomatici), dar ca si chestie, nici un medic n-a monitorizat pe nimeni desi au fost anuntati. Nici macar un telefon sau ceva, sa simti ca ii pasa cuiva de tine. Poate ca au fost si unii implicati, dar stiu cel putin trei care nu au fost.
-
Confirm ca unii nu s-au interesat de pacienti (medicul sotiei). Insa al meu m-a sunat zi de zi, programat in ziua 7-a pe ambii pentru evaluare (ca noroc, ca s-a descoperit reactie de inflamare la mine). Conteaza calitatea omului in cazul acesta.
-
Auzi acolo, sa simti ca ii pasa de tine cuiva? Pentru aia sunt prieteni, familie, etc. Medicul de familie e pentru altceva. Nu poate sa-i “pese” de cateva zeci sau sute de pacienti pe care probabil ii monitorizeaza simultan de la distanta. Si eu am fost infectat cu toata familia. Singurul telefon la medicul de familie a fost sa il intreb ce fac la iesirea din carantina, cum se procedeaza cu DSP-ul, etc.
Cam mult 70 lei. Deci o afacere de miliarde de euro aceasta,, pandemie” falsa.
“Medicii de familie spun că sunt solidari”
“Primesc 70 de lei per pacient”
hahahahahahahhahahhaa
da. “solidari”. jalnic.
Ma gandesc sa ma programez la vaccin iar cand ajung sa ma intepe sa o rog pe asistenta sa dea pe jos serul, dar as vrea certificatul de vaccinat. Am ceva sanse? Ma ajuta cineva? Rog seriozitate.
-
Si eu m-am gandid la asta, ar ar trebui sa vorbeti dinainte cu personalul. Stiu clar ca umbla *legende ca asa s-au vaccinat multi medici in realitate. Dar acolo a fost intre colegi…. De la altii care au fost la vaccinare stiu ca nimeni nu discuta cu tine, zici ca nu esti din aceiasi specie cu medicii, cred ca si asta ii intentionat.
-
Totul este posibil in romanica, bafta
In Ungaria medicii de familie s-au saturat deja sa vaccineze, la noi e doar un proiect…
-
Da, bineinteles la noi medicii de familie sunt protejatii sistemului trebuie rugati, mangaiati iar pacientii sa ii sune cu saptamani inainte de programare. De apari cu o urgenta, te fac sa te simti ca si cum ti-ar face un mare favor daca te ajuta. Fac in plus bani din motivari, adeverinte,trimiteri care desi ai card de sanatate se platesc umilitor cu suma de 10 lei ( asa era cand mergeam eu,pana am renuntat, probabil banii de tigari si cafea pe ziua aceea)Acum cu covid-ul nu raspund la telefon, cand raspund iti spun sa mai astepti pana sa te tratezi si daca ai trait in comunism iei de bun ce spune “ domnul/ doamna doctor” si ajungi in cine stie ce stare daca nu iei in proprile maini situatia si ai un prieten/ruda/cunostiinta doctor sau o persoana care chiar a primit un tratament. Niste doctori de carton, leprele medicinei sunt acesti doctori. ( sunt exceptii insa foarte rar am auzit) Va recomand sa vizionati conferinta de azi a primariei, avand invitati medici de familie… O gretosenie de dialog intre Spritz mesia al administratiei publice si salvatorii romanilor cu covid. De asistentele scolare ce se mai aude?! Ca scolile sunt inchise…
Urmatoru pas este sa fie orice medic de familie capabil sa prescrie tratament pt covid si sa faca un diagnostic corespunzator !!!
Adica normalizarea si trecerea de la pandemie la o endemie.
Cu timpu vom fi din ce in ce mai imuni si nepasatori la covid, problema este doar sa terminam isteria mai repede.
-
nu dragule…urmatorul pas este o noua tuplina, o noua vaccinare, noi restrictii, obligativitatea vaccinarii si pasaportul de sanatate. Nu visa ca se “schimba” ceva mai devreme de 4-5 ani…
Accepta ca normalitatea si libertatile cu care erai obisnuit au disparut definitiv…vremurile alea nu se mai intorc.
Ce atitea menajamente cu acesti medici de familie cine nu se inscrie in program dati urgent afara si ridicat avizul de practica acesti doctori mai ales la sate nu au chef sa faca aproape nimic pentru cetateni,program de la 9 la 12 si cam atit,o reteta o trimitere la spital si gata activitatea,marea majoritate nu au un minim de aparatura medicala in dotarea cabinetelor,pretextul,sint platiti prea putin,cu toate ca cistiga mii de lei pe luna de la,statul roman pentru citeva hirtii care le completeaza zinic si unii mai fac si mutre stiu caz concret dupa mari insistente i a spus sistentei sa faca programarea pentru vaccin,trei hirtii pe zi vreo trei cafele si s a terminat programul de munca la ora 12 pleaca pe teren cum unde pe teren acasa ca doar marea parte a celor de la tara sint navetisti,daca ai nevoie dupa masa de ei sufli si numai pretentii cineva dintre organele statului ar trebui sa le verifice cu atentie listele de cetatenii foarte probabil sa gaseasca mari inadvertente,cetateni pe liste doar scriptic in realitate sint in vest unde platesc asigurari de sanatare dar in tara figureaza in continuare si medicul de familie incaseaza banii de la stat si in functie de numarul de oameni de pe liste,este cineva interesat dintre cei in drept sa verifice acest aspect,se pare ca pina acum nimeni,pusi in mod obligatoriu sa participe la campania aceasta vitala de vaccinare,fara mofturi,nazuri si alte pretentii si nu de la noua la 12 ci de la 7 la 20,sa munceasca acum cind este mare nevoie de ei.
-
Si asa sunt prea putini medici in tara ,daca mai taiem si din ce nu avem ….vai de p..luta noastra.
-
Pai sa taiem din ciucurii astia, acest asa-zisi medici, sa se duca unde vor, ca aici sunt inutili
-
Jeguri umane,sa dai bani pentru a vaccina,dați bani și la cei care se vaccinează,vaccinul o mare minciună.