Doctorii pe care i-am intervievat recomandă vaccinul, mai ales dacă cel mic intră în colectivitate și are și alte boli asociate. Chiar și doctorii și-au schimbat viziunea – dacă până acum câțiva ani recomandau vaccinul antigripal grupelor de risc (copii și vârstnici peste 65 de ani), acum îl recomandă și persoanelor care nu se află în aceste categorii pentru că formele de gripă sunt din ce în ce mai severe. În ceea ce privește perioada în care este bine să se facă acest vaccin, doctorii spun că intervalul septembrie-noiembrie este optim, pentru că este fix perioada dinaintea izbucnirii unei eventuale epidemii de gripă.
„Pentru copii care prezintă patologi asociate, malformații congenitale cardiace, care în caz de gripă se decompensează, copii care sunt mai bolnăvicioși, frecvent fac infecții respiratorii, acolo este recomandat «din prima» să facă vaccinul. Și în cazul celorlalți copii, care nu fac frecvent infecții, recomand vaccinarea antigripală. De ce? Pentru că asistăm la forme severe de gripă. Dacă până acum recomandam vaccinul la vârste extreme, la copii și persoane peste 65 de ani cu diferite afecțiuni, anul trecut am avut forme severe de gripă la persoane de 45 de ani. Este recomandabil să te vaccinezi, pentru că este posibil ca gripa să te prindă cu o imunitate scăzută. Anul trecut nu au fost foarte multe cazuri de gripă, dar procentul de mortalitate a fost mare”, a spus doctorul Virgil Musta, șef secție Clinica II Boli Infecțioase la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.
Doctorul Musta spune că unul dintre motivele pentru care părintele nu-și vaccinează copilul este injecția propriu-zisă. A apărut însă vaccinul nazal, care face ca imunizarea să nu fie însoțită și de durerea „împunsăturii”.
„În principiu, vaccinul e bine să se facă înainte de a începe perioada de cazuri de gripă. În momentul când s-a declanșat deja epidemia s-ar putea să fie târziu. Cu vaccinul nazal este mult mai confortabil pentru copii. Unul dintre motivele pentru care părintele nu-și vaccinează copilul este că trebuie să facă injecție. Copiii pot face de la vârstă mică vaccinul, conform recomandării de pe flacon. Contează vaccinul, dar și măsurile care se iau în timpul epidemiei, să nu frecventezi colectivitățile, să fii bine alimentat, să păstrezi igiena, să iei vitamina C dacă vezi că sunt cazuri de epidemie”, a explicat doctorul Virgil Musta.
Și doctorul pediatru Mihai Florin Ghiriș spune că trebuie administrat acest vaccin în cazul copiilor.
„Trebuie administrat acest vaccin. Sunt «pentru» vaccinul antigripal. În principal ar trebui administrat de la șase luni. În mod normal ar trebui vaccinate categoriile cu risc – persoane vârstnice și copii. De la an la an, din ce în ce mai mulți părinți vin cu copiii să îi vaccineze”, a spus doctorul pediatru Mihai Florin Ghiriș, medic la Clinica Bega din Timișoara.
În această toamnă, până acum, în Timiș nu a apărut niciun caz de gripă. Sunt în schimb aproximativ 2.000 de viroze pe săptămână și peste 200 de pneumonii.
Trimite articolul
XDaca este cineva CAPABIL sa explice, VA ROG SA O FACETI: -Vaccinul antigripal inseamna o imunizare inpotriva anumitor tulpini de virusi gripali. La ce ajuta acest vaccin antigripal in cazul virozelor normale?…. ar trebui informata populatia despre diferenta dntre gripa si voroza sau raceala. Copii in primul an de gradnita sau cresa vor avea episoade de 2..4 zile de febra, muci, tuse , toate virale…dar poate nu gripe. CITEZ “În această toamnă, până acum, în Timiș nu a apărut niciun caz de gripă. Sunt în schimb aproximativ 2.000 de viroze pe săptămână și peste 200 de pneumonii.”
ATUNCI CARE E LEGATURA? Cum poti sa recomanzi un vaccin antigripal cand faci o asemenea afirmatie????