Județul Timiș, conform Direcției de Sănătate Publică, a solicitat 20.700 de doze de vaccin pneumococic.
„Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, când este prevăzută livrarea unei cantități de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic. Dozele de vaccin achiziționate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018. Ca și în cazul altor vaccinuri din Programul Național de Vaccinare, Ministerul Sănătății a semnat un Acord Cadru de achiziție cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod vor fi preîntâmpinate orice dificultăți legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor”, transmit reprezentanții Ministerului Sănătății.
Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie. Vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ.
„În rândul copiilor, bolile pneumococice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia – o boală prevenibilă prin vaccinare – constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”, transmite Ministerul Sănătății.
Vaccinul pneumococic este folosit în peste 100 de țări, Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite. În România, de abia de acum va fi folosit, deși recomandarea includerii lui în programul de vaccinare exista de acum zece ani…
„Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de țara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Național de Vaccinare în 2013, însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România”, transmite Ministerul Sănătății.
Citiți principiile noastre de moderare aici!