Vă reamintim, taxele și impozitele locale rămân la nivelul acestui an și în 2020. Timișorenii plătesc oricum impozite mai mari începând din anul 2019, mai ales dacă au mașini și clădiri pentru afaceri sau terenuri în proprietate. Tot din 2019, la Timișoara se plătește și o taxă specială de căsătorie, de 1.000 de lei, pentru cei care vor să se cunune în altă parte decât la Casa Căsătoriilor, precum și o taxă hotelieră, zisă și taxa de turism, care este de 2% din tariful de cazare fără TVA.
Timișorenii vor beneficia în continuare de scutiri de impozite de 10%, dacă le plătesc cu anticipație, integral, până în 31 martie. Cei care au mașini hibride nu plătesc deloc impozit.
Hotelierii rămân cu taxa de turism și impozite mărite
Deși la dezbaterea publică din 7 noiembrie hotelierii s-au plâns că se luptă să supraviețuiască din cauza impozitelor mărite încă de anul trecut la Timișoara și a taxei de turism prin aplicarea cotei de 2% la tarifele de cazare, exclusiv TVA, practicate de unitățile de cazare pentru fiecare zi de sejur a turismului, apelurile lor nu au fost ascultate.
„Noi, oamenii din industria ospitalității, suntem într-o situație destul de dificilă. Pentru noi 2% taxă hotelieră înseamnă foarte mult, având în vedere că nu ne permitem să o achite extra clientul care vine în Timișoara. (…) Toate aceste impozite ne afectează din punct de vedere al dezvoltării, al promovării. Nu avem alt sprijin, nu există organizație care să ne ajute. 1% da, dar 2% este foarte mult pentru noi. Putem să achităm după ce avem o istorie, după ce avem turiști, dorința noastră este să fie o taxă rezonabilă”, spunea Corina Macri, președintele HORETIM.
Hotelierii s-au plâns în cadrul dezbaterii și de impozitele pe clădiri destul de mari stabilite încă de anul trecut.
„Și impozitul pe clădiri ne afectează foarte mult, nu s-a mărit puțin, s-a dublat. Noi nu mai putem investi, nu ne putem pregăti pentru TM2021, noi trăim să acoperim cheltuielile de funcționare. Noi înțelegem că sunt costuri, suntem de acord să majorați, dar nu așa mult, nu dublat. De la 1 la 1,95 este dublat, vorbesc de impozitul pe clădiri, care este foarte mult pentru un proprietar care trebuie să investească în permanență”, mai spunea președintele HORETIM.
Detalii, AICI!
Robu: Este o exagerare că sunt împovărați
Primarul Nicolae Robu le-a promis atunci patronilor din industria ospitalității că va analiza situația cu privire la taxa de turism și că la valoarea impozitelor pe clădiri nu prea se poate interveni.
Eu bine, edilul-șef a descoperit că încasările din taxa de turism nu sunt atât de mari. Iar primăria are nevoie de bani.
„Nu s-a modificat nimic, am făcut o analiză, se făcea o anumită perturbare a proiecției bugetare pe care noi ne-am făcut-o. Sursa sigură de venituri pentru noi sunt taxele și impozitele locale, asta este o sursă pe care putem miza. În rest, depinde de alți factori ce se întâmplă. Și chiar dacă nu a fost vorba despre foarte mulți bani, ci despre o încasare de 2 milioane de lei în acest an, pe această taxă, până la sfârșitul anului, după estimările noastre 2 milioane vom încasa… deci, nu este o sumă atât de mare, este o exagerare să se pretindă că sunt împovărați hotelierii. Nu s-a mai modificat nimic, nici la impozite”, a explicat Nicolae Robu pentru TION.
Articole pe aceeași temă:
http://www.tion.ro/patronii-de-hoteluri-spun-ca-se-lupta-sa-supravietuiasca-robu-s-a-dovedit-o-masura-inteleapta-sa-majoram-impozitele/2351325
Citiți principiile noastre de moderare aici!