A răsunat valsul „Valurile Dunării”, miercuri după-amiază, în sala de consiliu a Primăriei Timișoara. Viceprimarul Dan Diaconu i-a înmânat titlul de cetățean de onoare acordat post-mortem strănepotului lui Jovan Ivanović, pianistul Andrei Ivanovici.
Celebrul compozitor a compus la 35 de ani, în anul 1880, „Valurile Dunării”, pe când conducea Muzica Regimentului 6 Linie din Galați. A fost, pentru o perioadă, capel-maistru al fanfarei militare din Lugoj, unde a cunoscut-o pe Sara Fried, care i-a fost muză pentru „Valurile Dunării”.
Cântecul a devenit rapid foarte cunoscut și a fost numit imnul Expoziției Universale de la Paris din anul 1889, eveniment care a marcat și inaugurarea Turnului Eiffel. Pentru valsul său, Ivanović a fost numit, în 1903, de către revista berlineză Die Musik, „regele valsului românesc”.
Jovan Ivanović, cunoscut ca şi Iosif, Ion sau Ivan Ivanovici, s-a născut la Timișoara în anul 1845, în vremea când orașul era parte a Imperiului Habsburgic. A fost dirijorul mai multor formații de muzică militară și este integrat generaţiei de compozitori de vals vienez, al cărei reprezentant de prim rang este Johann Strauss – fiul. Compozitorul s-a stins din viață în anul 1902, iar placheta și distincția de la primărie au fost ridicate de Andrei Ivanovici, pianist de renume internaţional, strănepotul lui Jovan Ivanović.
„Este un moment foarte important pentru mine. Este un moment special, e ca și cum m-aș întoarce în timp, sunt foarte bucuros pentru asta. Voi cânta «Valurile Dunării» la finalul concertului de la Timișoara. Nu cânt foarte des această piesă, dar o știu de când eram copil. Pe atunci nu știam că este compusă de străbunicul meu. O cântam la acordeon, cu fratele meu. Prima limbă în care am vorbit a fost limba română. Mă bucur să vorbesc limba română, deși nu este prea ușor pentru mine. Nu am vorbit deloc de mulți ani”, ne-a spus Andrei Ivanovici.
Pianistul va susține un concert la Filarmonica Banatul, vineri, 29 noiembrie, de la ora 19.
Citiți principiile noastre de moderare aici!