Câteva zeci de fotografii, documente şi obiecte, mărturii triste ale opresiunii comuniste, şi-au găsit locul pe simezele unei expoziţii sugestiv denumite „Numitorul comun – moartea”, vernisată vineri în holul Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timişoara.
Povestea câtorva dintre victimele regimului trecut a fost prezentată timişorenilor chiar de către cel care a dezvăluit primul o parte dintre atrocităţile deceniilor trecute, Marius Oprea, coordonatorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România. Oprea a fost totodată protagonist al evenimentului organizat de Societatea Timişoara, din cadrul căruia expoziţia n-a reprezentat decât un prim act. Tulburătoarele exponante au fost completate de imaginile, la fel de penetrante, din filmul „Vânătorul de securişti” şi de prezentările din conferinţa „De ce nu mai avem nevoie de comunişti”.
Fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, Oprea şi-a continuat laborioasa activitate de demascare a atrocităţilor comuniste şi după demiterea sa din această funcţie.
„Cercetările noastre au deranjat multă lume. Am descoperit nu mai puţin de 20 de morminte, parte comune, cu rămăşiţe ale victimelor acelor ani. Înainte ca activitatea noastră să fie întreruptă, identificasem 21 de persoane, toate împuşcate, victime care au sfârşit fără să fi fost judecate”, a declarat Gheorghe Petrov, curatorul expoziţiei şi unul din principalii colaboratori ai lui Oprea.
Mulţi dintre autorii crimelor sunt cunoscuţi, iar în unele cazuri există chiar şi mărturia vinovaţilor care trăiesc şi astăzi şi îşi văd liniştiţi de pensie, atestă filmul lui Marius Oprea.
Fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania, Oprea şi-a continuat laborioasa activitate de demascare a atrocităţilor comuniste şi după demiterea sa din această funcţie.
„A trebuit să continui, morţii nu mă lăsau să dorm. Ştiam că mai există morminte ale celor executaţi şi ştiam şi unde”, mărturiseşte Oprea. De aici şi hotărârea de a înfiinţa Asociaţia pentru Memoria Victimelor Comunismului şi Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, unde activitatea depusă de Mircea Oprea şi echipa sa continuă.
O parte din rezultatele acestei munci sunt prezentate în cadrul expoziţiei care, după oraşe ca Iaşi şi Cluj, a ajuns, deloc întâmplător, în oraşul „Proclamaţiei de la Timişoara”, tocmai în ziua în care se aniversează 21 de ani de la lansarea acestui document istoric.
M. Horescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!