Unul dintre principalii vectori care au adus pesta porcină africană în România a fost reprezentat de mistreții care au adus virusul din alte zone la noi în țară. În aceste condiții, o atenție deosebită a fost acordată acestor animale în vederea stopării răspândirii bolii. O singură bucățică de carne contaminată ajunsă într-un sandviș poate „căra” boala pe mii de kilometri. În aceste condiții, verificările inspectorilor de specialitate sunt drastice. Vânătorii se află în perioada de vânare a mistreților, iar carnea acestora reprezintă risc pentru răspândirea bolii. Pentru a se evita această situație inspectorii veterinari testează toate animalele vânate. Ei lucrează împreună cu vânătorii și iau probe de fiecare dată. Fie direct, prin prezență la locul tranșării vânatului, fie cu sprijinul vânătorilor, care recoltează ei singuri probele. De jucat nu se joacă nimeni, teste se fac oricum, nimeni nu e dispus să se aleagă cu trichineloză, doar că acum testele și probele prelevate sunt mai complexe.
Pe fondul de vânătoare de la Charlottenburg, Timiș, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare Timiș au demonstrat cum se recoltează aceste probe, experiența lor fiind preluată de vânători, care își vor putea face singuri treaba. Atenția organelor de control este la maxim.
„Vânătorii sunt în plină activitate până la începutul lunii februarie. În acest context, prin legislația și normele sanitar veterinare, există niște cerințe de supraveghere ale acestor animale sălbatice care se împușcă. Cerințele sunt aplicate atât de noi, cât și de gestionarii fondurilor de vânătoare. Chiar dacă zona este liberă de boală, fiecărui porc mistreț vânat trebuie să-i fie recoltate probe biologice pentru examen de laborator, în vederea depistării eventualelor cazuri de boală”, a declarat Adrian Popa, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor Timiș.
Aceste probe sunt stocate la rece și trimise la București pentru a fi testate, iar utilizarea cărnii se poate face doar după ce se obțin rezultatele ca fiind negative. Important este de spus că odată tranșată carnea aceasta se pune la stocare în camera frigorifică și nu se folosește decât odată ce testul a fost realizat. Din păcate, virusul trăiește până la trei luni în carnea refrigerată, dar și până la șase luni în cea sărată sau afumată, așa că dacă proba iese pozitiv la pesta porcină va fi nevoie distrugerea nu doar a cărnii animalului respectiv ci a întregii cărni din camera frigorifică.
Demonstrația inspectorilor a fost extrem de utilă pentru vânători. Ei recoltează singuri probele. Diferența față de testele clasice de trichineloză sunt că probele vizează mai multe organe din animal. Un specialist sau un vânător cu experiență va remarca imediat existența unor problemele legate de pestă, dacă animalul este deja afectat și virusul afectează deja corpul animalului se pot vedea diferiți ganglioni umflați, dar și probleme la alte organe, unde apar hemoragii vizibile pe marginea acelui organ, am mai aflat de la Adrian Popa.
„Sunt diferiți noduli, bucăți din organe care se testează. Probele pentru trichineloză sunt reprezentate de așa numiții pilieri diafragmatici. Sunt porțiuni musculare ale diafragmei aflate în zona de inserție a acesteia pe coloana vertebrală, ficat și stomac. Vânătorii știu despre ce e vorba și le recoltează. Ele sunt analizate la orice laborator autorizat în acest sens”, spune șeful DSVSA Timiș.
S-a vorbit destul de mult despre uciderea în totalitate a mistreților, care pot duce boala mai departe. O soluție destul de puțin agreată, afectează mediul unde aceștia trăiesc, iar virusul este dus mai departe și de alte animale. Din fericire, în Timiș nu a fost cazul de asemenea probleme, pesta porcină africană nu a apărut. Iar mistreții nu migrează pe zone largi dacă au la dispoziție hrană și apă. Totuși, vânători sunt pe fază pentru a interveni dacă este cazul.
„Vânătorii sunt conștienți de necesitatea acestui lucru. Garda nu trebuie să o lăsăm jos. Boala asta nu privește doar această regiune, ci întreaga Europă. Cel puțin Europa de Est. Chiar în situația în care putem spune că România a reușit asaneze boala, aceasta rămâne la frontiera noastră, în Ucraina și Republica Moldova, de unde permanent pot apărea cazuri.E o problemă care se va gestiona la nivel mondial de generații de veterinari de acum încolo”, a mai spus declarat Popa.
Citiți principiile noastre de moderare aici!