Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că se impune o astfel de hotărâre „având în vedere cercetările efectuate de către organele de control abilitate, cercetări privind legalitatea procedurilor de vânzare a locuinţelor înstrăinate din fondul locativ de stat în perioada 1995-2015”, dar şi având în vedere necesitatea promovării unor noi proceduri administrative privind realizarea acestor tranzacţii şi până la constituirea unei comisii care să aprobe vânzarea acestor locuinţe.
„Se aprobă suspendarea activităţii de vânzare-cumpărare a locuinţelor din fondul locativ de stat, până la finalizarea procedurilor administrative, precum şi până la finalizarea cercetărilor şi măsurilor ce trebuiesc luate în urma controlului efectuat de organele de control abilitate. Excepţie fac solicitările de cumpărare a locuniţelor care au făcut obiectul unor procese în instanţă, la dosare fiind emise sentinţe judecătoreşti investite cu formulă executorie, sentinţe în baza cărora instituţia noastră este obligată să procedeze la vânzare. În cazul acestora, valoarea de vânzare a locuinţei va fi calculată, conform prevederilor legale aflate în vigoare, de către un expert autorizat”, se arată în proiectul de hotărâre care va fi supus spre aprobare în şedinţa de consiliu local de vineri.
Procurorii DNA au descins în mai multe reprize la primărie și au ridicat zeci de saci cu documente pentru a verifica modul în care au fost vândute către chiriaşi locuinţele naţionalizate în baza Legii 112/1995 – legea privind reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe trecute în proprietatea statului.
Anchetatorii au verificat dosarele de vânzări de locuințe din ultimii 10 ani, tranzacţii care au avut printre beneficiari judecători, procurori sau diverse persoane de etnie romă.
Una dintre probleme a fost că, potrivit Legii 112/1995, aveau dreptul să cumpere apartamentele în care locuiau numai chiriaşii care, având un contract de închiriere valabil încheiat, ocupau apartamentele respective la data intrării în vigoare a legii, iar la Timişoara nu s-a procedat întocmai, fiind permisă vânzarea şi unora care nu erau chiriaşi în momentul intrării în vigoare a legii.
Vânzările pe Legea 112 au făcut şi obiectul unor verificări ale Corpului de control al premierului.
„Am primit un raport în care sunt nominalizate 25 de tranzacții considerate ilegale, vânzări către chiriași fără respectarea Legii 112. Toate sunt din perioada anterioară. Una este din 2013, dar nu a fost făcută de primărie, ci de firma aceea, OJCVL (n.r. – OJCVL Tim SRL)… Deci, sub mandatul meu, primăria nu a vândut nicio casă de locuit. Toate sunt pe Legea 112. Am cerut Serviciului Juridic să facă sesizarea organelor judiciare, pentru a clarifica ce s-a întâmplat”, declara primarul Nicolae Robu în cursul verii, în urma controalelor.
Edilul anunţa şi că vânzările de locuinţe au fost deja sistate.
Primăria Timişoara a vândut, în ultimii 10 ani, un număr de aproximativ 17.800 de apartamente prin Decretul-lege 61 din 1990 privind vânzarea de locuinţe construite din fondurile statului către populaţie şi prin Legea 112 din 1995, iar prin OJCVL – circa 3.700 de locuinţe.
În evidenţele autorităţilor locale se mai regăsesc aproximativ 1.800 de locuinţe.
În luna iulie, consiliul local a mai adoptat o hotărâre, prin care a anulat o hotărâre mai veche – HCL 459/ 2005, care prevedea vânzarea către chiriaşi a apartamentelor cu destinaţia de locuinţă, proprietatea privată a primăriei, care nu au fost revendicate pe Legea 10 sau Legea 247 şi nu fac obiectul Legii 112.
Alte articole pe aceeași temă:
Perchezitii DNA, din nou, la Primaria Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!