Până să vină ceva concret de la București, vaporașele Timișoarei stau într-un depou al RATT. Două dintre ele încă sunt scoase la plimbare pe Bega, pentru stagiile marinarilor. În curând însă vremea nu va mai permite ca ele să navigheze pe canal, așa că vor fi retrase în depou.
„Vaporettele se vor retrage atunci când clima nu o să mai permită să desfășurăm probe funcționale pentru asigurarea stagiunii marinarilor. Deocamdată se fac probe cu Traian și Savoya”, a spus, pentru tion.ro, Diana Pleșa, purtător de cuvânt al RATT.
Marinarii au făcut școala la Galați, iar apoi au venit să facă în Timișoara cursuri practice. Practic, ei se plimbă cu vaporașele pe Bega pentru a căpăta experiență. Cursele pe Bega au loc fără călători.
Dacă mai-marii de la Ministerul Transporturilor nu se arată curioși de vaporașele Timișoarei, cei din Federația Operatorilor de Transport Public din România au venit să țină o ședință pe un vaporaș. Ei au vrut să vadă cum arată vaporetto de Timișoara, dar și cum funcționează sistemul de VeloTM și sistemul de trafic management.
Promisiuni peste promisiuni
Vă reamintim, vaporașele cumpărate de primărie erau o condiție pentru ca Uniunea Europeană să ne dea bani nerambursabili pentru reabilitarea malurilor Begăi. În vara acestui an, consilierii locali au prelungit termenul până la care să poată fi lansat transportul public cu vaporașe. Noul deadline a fost stabilit la 31 decembrie 2017.
În cazul în care nu se poate circula cu ambarcațiunile pe Bega, în cadrul unul sistem de transport în comun, municipalitatea riscă să dea înapoi Uniunii Europene aproape 7 milioane de euro. Ca să se poată circula totuși pe Bega în cadrul transportului public, Guvernul trebuie să emită o hotărâre pentru înființarea Administrației Căii Navigabile, un fel de societate care să administreze efectiv canalul Bega.
Ni s-a promis în nenumărate rânduri că se va găsi o soluție la această problemă, dar nu se arată nimic bun de la București. La începutul lunii octombrie, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, a vizitat Timișoara, unde a vorbit și de problema vaporașelor. Cuc promitea atunci că încearcă să găsească o soluție până la sfârșitul anului.
„A fost un secretar de stat şi a avut o întâlnire la Timişoara, inclusiv cu primarul, mi-au prezentat o solutie să rezolvăm această problemă. Vorbisem despre înfiinţarea unei autorităţi care să gestioneze această problemă. Vom mai discuta la minister. Nu ştiu să vă spun în momentul de faţă o dată, o să o discut cu ministerul de stat. Eu ştiu că este o dorinţă foarte aprigă a domnului primar, eu am discutat cu autorităţile, îmi spusese şi fostul prim ministru despre această problemă. Sper să găsim împreună o soluţie cu toţi factorii implicaţi, probabil până la sfârşitul anului în curs. Nu sunt piedici mari, am spus că vom găsi soluţia”, spunea fostul ministru la Timișoara.
De atunci s-au schimbat însă lucrurile. Răzvan Cuc nu mai este ministru al Transporturilor, iar locul lui a fost luat de Felix Stroe.
Robu vrea să meargă la Comisia Europeană
Primarul Nicolae Robu a amenințat că, dacă nu se găsește o soluție până la sfârșitul anului, atunci municipalitatea va face o plângere Comisiei Europene. El spune că nu mai are nicio veste de la București.
Potrivit consilierului primarului, Cătălin Iapă, există deja un proiect de hotărâre de guvern privind înființarea Administrației Căii Navigabile, trimis la București de către Prefectura Timiș încă din luna iulie. Nici primăria, nici prefectura n-au mai primit nicio înștiințare.
„În acest moment există nu proiect de hotărâre de guvern privind înființarea Administrației Căii Navigabile Interioare Bega la Guvernul României. Acest proiect a fost transmis la solicitarea Primăriei Timișoara de către Prefectura Timiș către Ministerul Transporturilor și către Secretariatul Guvernului la finalul lunii iulie, prefectura putând iniția proiecte de HG. Nu am primit niciun răspuns oficial de la guvern sau minister până acum. Ministerul Dezvoltării, Administrației și Fondurilor Europene cunoaște aceste aspecte, Primăria Timișoara comunicând și cerând implicarea lor în finalizarea la nivelul guvernului a acestei hotărâri”, a explicat, pentru tion.ro, consilierul Cătălin Iapă.
Cele șapte vaporașe cumpărate de primărie au costat aproape 2 milioane de euro.
[related-post post_id=”1847149″]
[related-post post_id=”1911294″]
[related-post post_id=”1816804″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!