Vara nu a adus o stagnare a preţurilor în domeniul imobiliar, mai mult, în unele zone prețul chiar a crescut față de lunile precedente. O anumită influenţă asupra preţurilor o are, teoretic, în centrele universitare, începerea noului an de studiu, care scumpeşte temporar preţurile. După majorări ale preţului mediu la nivel naţional, de 0,5% și, respectiv, 1,2% în iunie și iulie, preţurile au crescut cu 0,6% pe parcursul lui august, de la 944 la 950 de euro pe metru pătrat util. Per ansamblu, pretențiile actuale ale proprietarilor se situează cu 4,7% peste nivelul de 907 euro pe metru pătrat consemnat în urmă cu 12 luni. Dacă Clujul a depășit Bucureștiul într-un top al celor mai scumpe orașe, Timișoara are cel mai mare ritm de creștere anual, de 11,4%.
„Înregistrând o creștere anuală a prețului solicitat de 11%, apartamentele din Cluj-Napoca au devenit cele mai scumpe din țară. Spre comparație, un apartament vechi cu două camere, cu o suprafață de 50 mp utili, este cu 3900 euro mai scump în Cluj decât în București. În cazul unei garsoniere, diferența este de aproximativ 2,300 de euro, în schimb, pentru un apartament cu trei camere de 75 metri pătrați, clujenii dau cu până la 6.000 de euro mai mult decât locuitorii Bucureştiului”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al unuia dintre principalele portaluri de imobiliare din România.
În Timişoara, prețul mediu solicitat de vânzătorii de apartamente se situează acum la 915 euro pe metru pătrat, cu 1,8% peste valoarea atinsă la finele lunii iulie (899 euro pe metru pătrat) și cu 11,4% peste cea din urmă cu 12 luni (821 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi au avut un preţ mai mare solicitat de proprietarii care le scot la vânzare, în august, cu 1,7% (de la 894 la 909 euro pe metru pătrat), iar cele noi cu 2,8% (de la 918 la 944 de euro pe metru pătrat).
Citiți principiile noastre de moderare aici!