Grădinița cu Program Prelungit nr. 19, de pe strada Martir Leontina Banciu, nr. 5, în vecinătatea Parcului Copiilor, va fi evacuată la începutul lunii ianuarie. Pentru a oferi o soluție pe termen scurt, reprezentanții primăriei aveau pe masă încă de săptămâna trecută mutarea copiilor în două spații distincte. Între timp, au fost găsite și alte variante, iar acestea le-au fost prezentate părinților și profesorilor într-o întâlnire desfășurată în seara de luni, 11 decembrie. Nu toți au ieșit mulțumiți de la acea întrevedere.
„Domnul Tabără și domnul Lațcău (viceprimarii Timișoarei – n.r.) au admis că problema este instituțională. Domnul Tabără a dat vina pe doamna directoare pentru faptul că a făcut înscrieri știind ca există probleme cu evacuarea, iar domnul Lațcău a spus că «există o problemă de comunicare» între primărie și părinți, care nu au fost informați de faptul că, după trei luni de școlarizare, grădinița e în pericol să se desființeze.
La momentul acesta, primăria nu are o locație adecvată, acreditată, care să funcționeze ca grădiniță, în afară de spațiul Grădiniței 33, unde NU vor putea fi mutate decât două grupe din șase. Menționez că înscrierea copiilor s-a făcut pe baza unor criterii, între care distanța de la grădiniță la domiciliu copilului, respectiv cea dintre locul de munca al părinților și grădiniță”, ne-a scris un cititor, marți dimineață.
Tabără: „Nu mai contează ce a fost”
Vă amintim, grădinița funcționează într-o clădire închiriată, pentru care până în anul 2021 se plătea lunar o chirie de 4.100 de euro. Problemele privind evacuarea au pornit de la faptul că între proprietarul clădirii și primărie au existat mai multe divergențe. Primul chiar și-a schimbat de mai multe ori punctul de vedere, ba cerând o chirie mai mare, ba spunând că vrea să vândă cu totul imobilul. Pentru anul 2022 s-a găsit un compromis, însă pentru anul 2023 s-a ajuns și în instanță. Din partea primăriei, de negocieri s-a ocupat Comisia de negociere cu terții, din care face parte și viceprimarul liberal Cosmin Tabără. Aceasta comisie, însă, dacă nu se rezolvă curând ceva cu proprietarul, nu poate găsi decât soluții pe termen lung, în funcție de ce prerogative îi dă Consiliul Local Timișoara.
„Se știa din urmă cu mulți ani. Când am preluat eu am preluat (comisia – n.r.) era cu două luni de zile neplătit contractul, dar l-am plătit. Proprietarul nu a vrut să încheie contractîn condițiile în care evaluatorul stabilise un preț, dar am reușit în final să îl convingem și până la 31 decembrie 2022 s-a prelungit contractul. Urma să se stabilească ulterior un nou contract, dar nu a vrut decât cu 5.000 și câteva sute de euro, sumă care depășea raportul de evaluare. Dar numai că depășea, doreau și ca retroactiv perioada să fie plătită la valoarea care se negocia atunci, de 5.000 și ceva de euro, iar acest lucru nu se puteau face din punct de vedere legal. (…)
Acuma este o obligație de rezolvare a problemei. Nu mai contează ce a fost și cum a fost. Chiar aseară (luni seară – n.r.) la întâlnire s-au stabilit două direcții: una, să se discute cu reprezentanta proprietarului să mai lase copiii până în iunie pentru câteva luni, desigur, cu plata acestei perioade; și a doua, să se stabilească, să se găsească un nou spațiu – care am înțeles că a fost găsit – unde să fie închiriat și să se mute toți copiii împreună”, a declarat marți, pentru Tion, viceprimarul liberal Cosmin Tabără.
Variantele A, B și C
Celălalt viceprimar, Ruben Lațcău, cel care se ocupă efectiv de găsirea soluțiilor pe termen scurt, spune că ar fi trei variante: o înțelegere cu proprietarul clădirii actuale până la vară, găsirea unui imobil care să poată prelua toate cele șase grupe ale grădiniței și împărțirea copiilor în mai multe locații administrate de primărie sau de terți.
„Dorința tuturor, în mod unanim, este să reușim să ajungem la o înțelegere cu proprietarul, să putem să continuăm măcar până în vară în această clădire. În mod evident, ține de voința proprietarului de a face lucru acesta. În cazul în care această voință nu există, atunci este complicat, spre imposibil, să putem continua.
A doua a doua opțiune este să găsim un spațiu unde să putem să mutăm toți copiii, toate grupele, exact așa cum sunt ei acum. Practic, grădinița în întregime cum funcționează ea, ca personal, cu oameni, să rămână împreună doar că într-un alt spațiu care să poată să preia toate grupele și toate nevoile. Acum, aici, situația dificilă este că sunt puține clădiri unde să putem să mutăm o grădiniță atât de mare cu șase grupe, care să aibă și cantină și toate facilitățile minime necesare, nici măcar nu mai vorbim despre un spațiu care să fie avizabil ISU și DSP, dar vorbim aici de niște spații care să asigure condițiile sanitare minim necesară pentru copii. Aici sunt câteva locații care au fost discutate, pe care le are Mitropolia Banatului în proprietate și am ajuns la un acord de principiu în momentul ăsta cu mitropolia pe posibilitatea de a închiria unul dintre spațiile astea acuma. Noi suntem în analize, mergem să le vedem. Vrem să vedem exact care sunt condițiile înainte să luăm o decizie și să comunicăm atât public, cât și părinților, că s-a rezolvat problema. Vrem să ne asigurăm de toate detaliile sau dacă sunt anumite probleme de compartimentare sau de funcțiune în spațiile acestea. Măcar să fim conștienți de problemele astea și de cum se pot ele adresa.
A treia variantă, cea care a fost cea mai puțin dezirabilă și cea mai puțin populară a fost aceea ca să mutăm grădinița actuală în mai multe locații pe care Primăria Timișoara le are disponibile. (…) Este o decizie pentru care încă nu avem toate datele, dar trebuie să facem în așa fel încât să ne asigurăm că există varianta B și C, în funcție de cum evoluează lucrurile. (…) Înainte să luăm o decizie trebuie să ne asigurăm că aceste spații îndeplinesc condițiile de siguranță pentru copii. Pentru că, până la urmă, părinții vor niște soluții. Într-adevăr cu toții își doresc să își ducă copiii în zona centrală”, a declarat tot marți, pentru Tion, și viceprimarul Ruben Lațcău.
(Iată cum arată în prezent una dintre clădirile propuse spre relocare. Fotografii: primite de la un părinte)
Potrivit acestuia, clădirea de pe strada Martir Iordan a Grădiniței PP 33, cea de care ține, de fapt, PP 19, ar putea prelua două grupe. În rest, ar mai fi o clădiri care în trecut au mai găzduit creșe și care dintr-un motiv sau altul – în special din cauza schimbării condițiilor de avizare DSP și ISU – și-au schimbat destinația. Una ar fi pe strada Independenței, însă aici problema este existența unei curții comune. Ar mai exista și alte clădire aflate în reabilitare în zona centrală, însă toate ar avea nevoie de cel puțin două-trei luni până să fie amenajate la minimumul necesar, iar acestea ar putea reprezenta o variantă de abia de la începutului anului școlar 2024 – 2025.
Cea mai probabilă soluție, una care, în anumite condiții ar putea găzdui toții copiii grădiniței și care este agreată și de majoritatea părinților, ar fi un spațiu al Mitropoliei de pe strada Enric Baader, la intersecția cu străzile Înfrățirii și Drăgășani. Aici există „îngrijorări vizavi de condițiile de avizare”, dar zilele acestea au fost organizate mai multe vizite de inspecție. În orice caz, alegerea va fi făcută până vineri, iar până în ianuarie vor fi luate și toate măsurile necesare mutării copiilor.
Locuri libere în grădinițe doar pe la marginea orașului
Miercuri dimineață am luat legătură și cu directoarea Grădiniței PP 33, cea de care aparține și PP 19, Angela Borlovan. Conducerea unității se bucură că măcar există interes pentru rezolvarea problemei, atât din partea municipalității, cât și din partea inspectoratului școlar. Bineînțeles, cadrele didactice ar prefera să rămână în același loc, mai ales că aici există și cantină și sunt în jur de 20 de cadre didactice auxiliare sau nedidactice care lucrează la PP 19.
„Am avut o întâlnire și cu părinții luni după-masa. Au fost și reprezentanții primăriei: doamna Proteasa, domnul viceprimar Lațcău și până la urmă a venit și domnul viceprimar Tabără. Problema este foarte delicată. Trebuie să ținem cont de mai multe aspecte legate de grădiniță. Sunt șase grupe, 125 de copii și firesc și normal ar fi să rămânem toți împreună, să nu acceptăm nicio variantă de a despărți aceste grupe. (…) Este foarte complicat, noi gătim la grădiniță, avem personal, sunt 20 de persoane – personal didactic auxiliar și nedidactic – numai la Grădinița PP 19. (…)
Ieri (marți – n.r.) au fost în vizită (angajații primăriei) la biserica de pe Take Ionescu (pe Baader, mai exact – n.r.) la părintele Dumitriu. Întâmplător am aflat de această locație că ar fi. În curtea grădiniței se desfășoară niște cursuri after-school, dar dânsul ne poate găzdui pentru o perioadă scurtă și atunci ar încăpea patru grupe. Noi am căutat diverse spații pe care să le închiriem și după le-am prezentat reprezentanților primăriei. Cumva trebuie să o rezolvăm, noi suntem și o grădiniță de aplicații, pentru că ne vin elevii de la Pedagogic, avem contract pe 5 ani cu ei. Dacă ne-am duce în două locații ce ar face copiii ăștia? Am exclus de la început această soluție și noi, cadrele didactice, și părinții. Avem această opțiune să mergem la părintele Dumitriu. Sălile nu sunt așa de mari, dar este cald, are curte, are un loc de joacă, este loc de parcare, dar asta doar provizoriu”, ne-a spus și Angela Borlovan.
Anul trecut, grădinița a achiziționat și o mașină de transport alimente, astfel că nu ar fi o problemă atât de mare împărțirea preșcolarilor în două locații, cel puțin din punct de vedere al oferirii micului dejun. Problema ar fi, însă, ridicată de faptul că există, de exemplu, situații în care doi frați, aflați la grupe diferite, ar ajunge în două locații. La fel, există și situații cu frați mai mari care sunt la Colegiul Pedagogic „Carmen Sylva”, iar părinților le-ar fi mai complicat să își ducă copiii în două zone diferite ale orașului.
Pe de altă parte, așa cum propunea în trecut viceprimarul Cosmin Tabără, Inspectoratul Școlar Județean Timiș ar putea opera câteva modificări asupra planului de școlarizare al Grădiniței PP 19. Impedimentul principal ar fi lipsa acută a locurilor din învățământul preșcolar. O decizie în acest sens ar putea fi luată, oricum, doar în vară, înainte de începerea anului școlar următor.
„O să vedem, o să ne ducem la această grădiniță și planul de școlarizare, dacă nu se găsește vreo soluție (va putea fi modificat – n.r.), dar nu prea stăm bine cu locurile la grădiniță, mai ales în zona centrală. Este aglomerat, sunt căutate, acum deja și învățământul de grădiniță – grupa mijlocie și mare – este învățământ obligatoriu. (…) Efectiv alte soluții în zona respectivă, unde este PP 19, nu prea există. Mai este Grădinița 45 și Grădinița 53 care sunt pline la rândul lor. Nu departe de Piața Traian există Grădinița PP 16, care la rândul ei funcționează într-o clădire retrocedată și unde se plătește chirie. Mai este Grădinița PP 22, în spatele Poliției Municipale, care este full. Locuri libere mai sunt doar așa, pe la marginea orașului, care oricum nu rezolvă problema”, a explicat, pentru Tion, inspectorul școlar general adjunct Francisc Halasz.
Situația este cu atât mai ridicolă cu cât, până să existe discuții despre evacuare, Grădinița PP mai pregătise două săli în care ar fi putut funcționa grupe. Alte detalii despre istoricul negocierilor privind închirierea imobilului de pe Martir Leontina Banciu, nr. 5, din vecinătatea Parcului Copiilor, unde funcționează grădinița, AICI.
Trimite articolul
XNu aveți nicio soluție pentru copii și pentru învățământ. Zero zero zero interes. Știați de peste 2 ani și nu ați făcut nimic. ABSOLUT NIMIC. Și acum in ultimul ceas va prefaceți preocupați de soarta copiilor și a cadrelor didactice. RUȘINE SA VA FIE!!!
-
Bravo!!! Ai perfecta dreptate. Motivul e simplu: nu vor sa ii dea la proprietar banii pe care ii vrea. Si dupa arunca in stanga si dreapta vina.
-
seba @v poate tu esti un analfabet functional citesti dar nu pricepi nimic! Proprietarul isi schimba lunar pretentiile, cerea o chirie mult mai mare decat cea convenita. Nu a facut NICIODATA vreo reparatie. A refuzat sa vanda imobilul desi tot el a propus aceasta solutie. Drum bun la stana de oi acolo te poti face mai util
-
Daca nu se doreste renegocierea cu proprietarul si sa ofere suma pe care o doreste, atunci sa se plateasca spatiul la ISHO.Acesti copii nu merita sa fie aruncati in diferite locatii neamenajate.
Sunteti fara umanitate, daca nu va pasa de niste copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani ce sa mai spunem de noi oamenii maturi!
Sa va fie rusine, ceea ce nu cred ca veti cunoaste vreodata sentimentul acesta…