Cu o investiţie de câteva sute de mii de euro, din surse private, mai precis din partea celor care dezvoltă complexul de clădiri, vechea ecluză a fost efectiv demontată piesă cu piesă și dusă într-un loc special unde părţile componente, din piatră şi lemn, au fost reabilitate. Ulterior aceste piese au fost remontate, la doar câteva zeci de metri distanţă de locul unde au fost descoperite, la o dimensiune ceva mai redusă şi, astfel, au devenit obiectiv turistic. Special pentru ecluză a fost creată o piaţetă accesibilă publicului larg.
Ecluza a fost reclădită din piesele iniţiale, rămase ani buni sub pământ, inclusiv podina din lemn a fost ”recuperată”, curăţată şi reinstalată pe braţele ecluzei. Peste lemn este în acest moment o peliculă de apă, aşa cum era şi pe vremea cetăţii. Apa are o componenţă specială, care nu atacă lemnul şi îl protejează. Dacă ar fi rămas în aer liber, lemnul s-ar fi distrus, situaţie care a putut fi observată atunci când a fost au avut loc lucrările de dezgropare a fostei ecluze. Lucrările au fost efectuate de personal de specialitate, angajat la o societate de construcţii care se ocupă exact cu asemenea obiective.
Aşa cum au promis, cei care au finanţat lucrarea au amplasat și o pasarelă deasupra ecluzei, astfel încât vizitatorii pot vedea de sus întreg ansamblul hidrotehnic care datează din perioada austro-ungară. Oamenii se pot plimba pe aici, iar de-a lungul pasarelei vor fi instalate o serie de planşe care vor prezenta istoria cetăţii, a Timişoarei şi ale ansamblului fortificat.
Piaţeta unde a fost instalată ecluza este una publică, deschisă oricărui vizitator. Aşadar, dacă doriţi să vedeţi acest obiectiv o puteţi face oricând, zona fiind luminată special seara.
Articole pe aceeași temă:
Au inceput lucrarile de mutare a stavilarului si ecluzei vechii cetati a Timisoarei, din Piata 700
Alesi si arhitecti acuza: vestigiile arheologice descoperite in Piata 700, in pericol de distrugere!
Citiți principiile noastre de moderare aici!