Ordonanța de Urgență a Guvernului 163/2020 le dă posibilitatea persoanelor care urmează să ajungă la vârsta de pensionare sau care doresc să iasă anticipat la pensie, dar nu au vechimea în muncă necesară, să își cumpere până la șase ani de stagiu de cotizare. Trebuie, însă, să nu fi realizat stagiul de cotizare sau stagiul asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii din România sau din alt stat al Uniunii Europene.
Cei care doresc să facă acest lucru trebuie să încheie un contract cu casa județeană de pensii și să plătească o contribuție minimă calculată în funcție de salariul minim pe economie. Odată cu creșterea salariului minim brut la 3.000 de lei, această contribuție este 750 de lei pe lună, adică 9.000 de lei pe an. Cei care doresc, însă, pot cotiza și mai mult.
Termenul nu a fost (încă) prelungit
Ministerul Muncii a publicat pe 11 august un proiect de ordonanță de prelungire a termenului de încheiere a contractelor cu casele județene de pensii până la 31 decembrie 2024. Acest proiect, însă, încă se află în consultare publică. Aceeași dată ar trebui să fie și cea limită pentru plata contribuțiilor.
„Art. II Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 28 septembrie 2020, se modifică după cum urmează:
1. La articolul II, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:
«Art. II – (1) Până la data de 31 decembrie 2024, persoanele prevăzute la art. I pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1. Modelul actului adiţional la contractul de asigurare socială este prevăzut în anexa nr. 2,»
2. La articolul V, alineatele (1) şi (3) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
«Art. V – (1) Plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 decembrie 2024.
(3) În situaţia în care, la data de 31 decembrie 2024, contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate.»
3. Anexa nr. 1 la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.163/2020, aprobată cu modificări prin Legea nr. 168/2021, se modifică şi se înlocuiește cu anexa la prezenta ordonanță de urgență”, se arată, mai precis, în proiectul de ordonanță de urgență.
Teoretic, consultarea publică se face până pe 20 august, iar o eventuală adoptare a OUG-ului ar trebui făcută până la finalul lunii. Documentul prevede modificări și ale altor prevederi privind pensiile publice și poate fi consultat AICI. Până la o eventuală adoptare a acestuia, reprezentanții caselor județene de pensii continuă să considere data de 31 august cea limită.
„Data limită este 31 august. Nu știm dacă se va prelungi, dar din experiența anilor trecuți putem crede că se va prelungi. (Procedura – n.r.) Este realmente foarte importantă pentru oamenii care mai au nevoie de o lună, câteva săptămâni sau zile la vechime. Pentru oamenii aceia este foarte important. Astfel pot lua pensia minimă”, a declarat pentru Tion Ofelia Hergheligiu, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Timiș.
Potrivit datelor instituției, din 2020 și până în prezent, au fost 785 de timișeni cu care au fost încheiate asemenea contracte, 186 doar în acest an.
Trimite articolul
XTime is money… Paradox temporal și, ciudat conceptual, temporar din punct de vedere politico-economic. Foarte nepoliticos în raport cu iobagii de rând. Se vinde trecutul. Nu-i bai, dar de ce doar din când în când?! E o favoare, e un drept?! Etc.
-
drepturile si voturile sunt pentru interese speciale, nu pentru cetatean