„Bugetul local este de circa 225 milioane de euro (980.187 mii lei), unul dintre cele mai mari bugete pe care Timişoara le-a avut în ultimii ani. Această creştere se datorează fondurilor europene nerambursabile atrase de Primăria Municipiului Timişoara. Astfel, programul de dezvoltare al Municipiului Timişoara pe anul 2012 se ridică la 389.201 mii lei, din care 330.068 mii lei sunt proiecte cu finanţare din fonduri europene”, au anunţat reprezentanţii primăriei.
Bugetul local al Timişoarei este de 763,5 milioane lei în 2012, bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul local este de 177 de milioane de lei, iar bugetul de credit interne – 39 de milioane de lei, bugetul total consolidat fiind de 980 de milioane de lei. Din total de 763,5 milioane lei, 406 milioane reprezintă veniturile proprii. Cheltuielile de personal se ridică la 247 de milioane de lei pentru Primăria Timişoara, Direcţia Fiscală, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Poliţia Locală, şcoli, spitale, instituţii de cultură şi unităţi de asistenţă socială. Cea mai mare pondere o au şcolile, capitolul „Învăţământ”, după care urmează „Sănătatea”. În ceea ce priveşte cheltuielile totale pe capitole bugetare, secţiunea de funcţionare reprezintă 62 la sută, iar cea de dezvoltare 38 la sută.
Pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile se alocă 330 de milioane de lei în 2012. Investiţiile care se vor face cu bani de la bugetul local reprezintă majoritatea lucrări în continuare. Pentru aceste investiţii este alocată suma de 59 de milioane de lei.
Centrul Timişoarei intră în şantier în 2012
Anul acesta vor avea prioritate trei proiecte mari pe fonduri europene. Este vorba de reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Timişoarei, din Cetate, lucrări care vor demara în această vară, reabilitarea malurilor canalului Bega şi reabilitarea Podului Michelangelo, cu realizarea unui pasaj subteran pe relaţia bulevardul Vasile Pârvan – bulevardul Corneliu Coposu.
„Aproape 40 la sută din bani merg pe dezvoltarea oraşului, sunt cheltuieli de investiţii. Aceste cheltuieli de investiţii se compun la rândul lor din două capitole, investiţii efectuate curent din bugetul local şi investiţiile efectuate din fonduri atrase pe proiecte europene. Ponderea cea mai mare o reprezintă de fapt fondurile atrase, respectiv investiţiile din bugetul local sunt în jur de 59 de milioane, pe când cele atrase din fonduri atrase sunt de 330 de milioane. Anul acesta vor fi implementate trei proiecte mari pentru Timişoara: reabilitarea cartierului Cetate, reabilitarea malurilor canalului Bega, inclusiv transportul public cu vaporetto pe Bega şi reabilitarea intersecţiei Michelangelo. Aceste proiecte nu se vor finaliza în 2012. Demarează anul acesta, dar sunt proiecte lungi, cu termen de trei ani, toate trei”, a explicat şefa Direcţiei de Dezvoltare a Primăriei Timişoara, Aurelia Junie.
Pe lângă cele trei mari proiecte de anvergură, tot pe fonduri europene vor continua retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare şi reabilitarea străzii Iancu Văcărescu, vor începe lucrările pe strada Cloşca şi trebuie finalizate cele de modernizare a Parcului Rozelor.
În ceea ce priveşte investiţiile cu bani de la bugetul local, pentru finalizarea lucrărilor la Parcul Copiilor în acest an este prevăzută în buget suma de 5.725.000 lei. În acest an autorităţile locale au în plan realizarea mai multor parcări ecologice, pe strada Circumvalaţiunii nr. 37, Intrarea Castanilor nr. 1-2, Hărniciei nr. 3, Intrarea Sabinei nr. 1, 2 şi 3 şi Musicescu nr. 12. Pentru toate a fost prevăzută în buget suma de peste 600.000 de lei.
Tot în 2012, primăria vrea să amenajeze un loc de joacă pe strada Iorgovanului, pentru care va fi alocată suma de 519.000 de lei. Toate acestea sunt cuprinse la capitolul „Lucrări în continuare”. La capitolul „Lucrări noi” apare reamenajarea Parcului Lotusului, cu 200.000 de lei,
În bugetul pe anul în curs sunt prevăzuţi bani şi pentru reabilitarea imobilului în care funcţionează Filarmonica Banatul – 790.000 de lei.
La dezbaterea organizată vineri la primărie pe tema bugetului sala a fost aproape goală. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, Petru Olariu, a reclamat faptul că dezbaterea ar fi fost anunţată târziu şi organizată la o oră care nu a prea permis participarea unui număr mare de cetăţeni, vineri de la ora 10. În plus, Olariu a reclamat faptul că lumea nu a prea înţeles multe din bugetul prezentat de oficialii municipalităţii, pentru că nu s-au oferit explicaţii pe înţelesul tuturor.
Pentru aprobarea bugetului a fost convocată o şedinţă extraordinară de consiliu local săptămâna viitoare, în data de 7 februarie, de la ora 15.
Centrul istoric al orasului Timisoara intra in lucrari de reabilitare pana in 2015
Se reabiliteaza Podul Michelangelo si vom avea pasaj subteran in zona
Citiți principiile noastre de moderare aici!