Vă reamintim că Primăria Timişoara a decis să dea în concesiune, pe aproape 50 de ani, trei terenuri din zona Cetate, cu o suprafaţă totală de aproape 10 hectare, societăţii Administrarea Domeniului Public (ADP), care se va asocia cu o firmă privată pentru construcţia a trei parcări subterane, investiţie estimată la circa 30 de milioane de euro.
Cele trei parcări subterane urmează să fie construite în zona Punctelor Cardinale, la Parcul Botanic, şi în zona Băncii Naţionale a României.
Deşi discuţiile cele mai avansate sunt între Primăria Timişoara şi compania americană Walco Monceau Group Inc., care ar fi dispusă să investească aceşti bani, consilierii municipali din comisia de negociere cu potenţialii investitori în acest domeniu au decis, miercuri, ca 15 martie să fie data depunerii ofertelor pentru concesionarea acestor spaţii, în perioada viitoare urmând să fie conceput caietul de sarcini şi să fie publicată şi forma contractului de asociere cu societatea ADP, firma municipalităţii care se ocupă în prezent de parcările din municipiu.
Potrivit consilierului local Radu Ţoancă, concesionarea acestor spaţii poate fi făcută de orice firmă interesată, care va achiziţiona acest caiet de sarcini.
Consilierii municipali au mai stabilit, miercuri, într-o primă formă, şi tarifele care vor fi practicate în aceste parcări subterane. Astfel, tariful orar va fi cuprins între 3 şi 4,5 lei pe oră, în primele două ore, după acest interval preţul urmând să scadă în funcţie de timpul de staţionare. Timişorenii care locuiesc în cele trei zone vor putea să îşi facă abonamente lunare pentru care vor plăti cu 95 la sută mai puţin decât dacă ar achita tarifele orare practicate în aceste parcări.
De asemenea, cei care lucrează în cele trei zone şi vor cumpăra un abonament lunar vor achita un preţ micşorat cu 80 la sută, faţă de tarifele orare. „Abonamentele vor fi de câteva sute de lei pe lună, dar cei care îşi vor face abonamente vor avea un loc de parcare al lor în centrul Timişoarei”, a mai afirmat Ţoancă.
Un nou regim de parcare în zona Cetate
Totodată, aleşii care fac parte din comisie au stabililt ca în contract să fie incluse şi străzile adiacente pe o rază de 200 de metri de aceste parcări, unde nu va mai fi valabil abonamentul Telpark şi se va practica un preţ diferit faţă de celelalte locuri de parcare administrate de ADP.
Tot miercuri, s-a mai decis ca o firmă să facă o evaluare a celor trei terenuri ce vor fi concesionate pentru construcţia acestor parcări, la o primă evaluare preţul acestora fiind de circa 10 milioane de euro.
Mai mult, consilierii locali au stabilit că, în urma evaluării, se vor decide şi procentele pe care ADP şi investitorii privaţi le vor avea în această asociere. Dintr-o primă evaluare, ADP va deţine circa 30 la sută din parcările subterane şi 70 la sută din cele supraterane de pe străzile adiacente. Tot societatea ADP se va ocupa de administrarea acestei afaceri.
B.A.M.
Citiți principiile noastre de moderare aici!