Vremuri grele, salarii scăzute, probleme în familie, o slujbă pierdută, toate acestea pot duce la neplata la timp a ratelor bancare. Când banca creditoare consideră că nu mai poate face faţă dezinteresului persoanei creditate aceasta cedează creanţa către o societate specializată în recuperarea sumelor legate de un asemenea contract. Aceasta cumpără creanţa, banca recuperează o parte, e adevărat, destul de mică, din acei bani, astfel reduce din pierderi, dar nu mai este obligată să constituie un provizion suplimentare, cu efect asupra profitului. De cealaltă parte, firma respectivă obţine creanţa şi în urma discuţiilor purtate cu persoanele ale căror dosare au fost preluate reuşeşte să ajungă la un compromis cu rău-platnicul, să îi ofere o reeşalonare şi astfel recuperează cât mai mult posibil din bani. Desigur, nu vorbim de o societate cu caracter creştin! Dar aceasta poate oferi totuşi o posibilitate de respiro persoanei creditate.
„Nimeni nu îşi propune să nu îşi plătească ratele, problemele apar din diferite motive. Cele mai dese sunt legate de scăderea venitului, de pierderea unui loc de muncă şi de îmbolnăvirea unui membru al familiei”, ne spunea Cosmina Marinescu, reprezentanta unei firme specializate în asemenea operaţiuni. Acestea sunt datele statistice obţinute în urma analizei efectuate de companie.
Tot aceste date statistice au scos la iveală o altă cuantificare a clienţilor ajunşi în situaţia de a fi „recuperaţi”. Mai precis în funcţie de zodii. Iar cei mai neserioşi par a fi cei din zodia Racului, cu 8,96% din totalul persoanelor cercetate, urmaţi de Lei, cu 8,95% şi Balanţa, cu 8,82%. Taurii sunt „cotaţi”, la 8,7 procente, Berbecii cu 8,67%, Gemenii cu 8,66, Peştii cu 8,49%, Vărsătorii cu 8,26%, Scorpionii cu 7,81%, iar Capricornii cu 7,32 procente. Cei mai puţini sunt cei din zodia săgetătorului, doar 6,87% din totalul rău-platnicilor.
În ceea ce priveşte Banatului, această zonă istorică nu este printre cele cu mulţi „recuperaţi”, iar valoarea medie a unei creanţe preluate la recuperat este de 2.666 de lei.
„În general, se cedează acele creanţe care nu sunt garantate. E vorba mai ales de credite de nevoi personale. Banca are un portofoliu de conturi pe care le cedează, iar societăţile specializate le preiau. În general, se ajunge la o înţelegere persoana vizată, cazurile în care nu se rezolvă problema sunt puţine, acestea apar după ce după patru-cinci încercări nu se ajunge la nici un fel de acord cu persoana. În peste 80% dintre cazuri se ajunge la un acord, de obicei rata scade şi creşte termenul în care valoarea sumei este achitată. Pentru a rezolva problema este nevoie de discuţia cu cei care au contractul, pentru a se găsi soluţia necesară şi suma care poate fi plătită. Să ştiţi că nimeni nu îşi doreşte să ajungă să nu poată plăti, ruşinea pe care aceştia consideră că o păţesc îi împiedică să ceară ajutorul”, a mai spus Cosmina Marinescu.
Dacă pentru unii este doar o afacere, acest tip de business poate însemna o salvare de la executarea silită, o procedură nedorită de nimeni. Fiecare are opţiunea sa, doar care au trecut prin asemenea proceduri pot decide cât de … „albă” este.
Citiți principiile noastre de moderare aici!