În primul rând trebuie precizat că în perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Vegetaţia uscată şi resturile vegetale pot fi arse atunci când condiţiile meteorologice o permit, când nu este vânt, dacă sunt colectate în grămezi în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Suprafeţele din jurul fiecărei grămezi trebuie curăţate de vegetaţie pe o distanţă de 5 metri. Procedura este permisă doar pe timp de zi, arderea trebuie să fie supravegheată şi să fie executată doar în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sau construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice şi de comunicaţii ori conductele de gaz.
Cei care execută astfel de operaţiuni trebuie să fie oricum pregătiţi pentru stingerea unor eventuale incendii şi să se asigure că focul este stins înainte să părăsească zona. Acoperirea cu pământ a focarelor este interzisă.
La arderea miriştilor nu trebuie să fie vânt, iar acestea trebuie parcelate în suprafeţe de maximum 10 hectare, prin fâşii arate. Zona de ardere trebuie să fie izolată de căile de comunicaţie, de construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii şi păduri prin executarea de fâşii arate. Operaţiunea este permisă doar pe timp de zi şi trebuie supravegheată până la stingerea focului cu personal pregătit să intervină în caz că se ajunge la incendii. Cei care vor să ardă suprafeţe mai mari de 5 hectare trebuie să fie pregătiţi cu plug, cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal pregătit să intervină în astfel de cazuri. Pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus.
Atenţie, miriştile, vegetaţia uscată şi resturile vegetale pot fi arse numai după obţinerea unui permis de lucru cu focul emis de către Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara. „Face excepţie executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti”, precizează reprezentanţii Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
Proprietarii de terenuri din zona de siguranţă a căii ferate au obligaţia, potrivit legii, să cureţe vegetaţia uscată şi resturile vegetale.
Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale trebuie realizată cu acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă din Timişoara – Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, la tel./fax 0256/ 408.439, 0256/ 499.212. Cei care nu respectă aceste prevederi riscă sancţiuni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!