„Veneția” lui Corneliu Baba, lucrare de mici dimensiuni (28×32cm), având ca proveniență colecția George Macovescu, a adus un preț de adjudecatare de 9.000 de euro în Licitația de Postmodernism și Contemporană a Casei Artmark.
În categoria premierelor de succes se înscrie și artistul Molnar Zoltan, a cărui primă lucrare tranzacționată la această casă de licitații, „Reflexii”, a fost adjudecată cu 2.250 de euro, peste valoarea maximă estimată. Născut în 13 octombrie 1937 la Sf. Gheorghe, artistul a fost profesor al Facultății de Arte din Timișoara, grafician al Teatrului Maghiar din urbe și a creat scenografii pentru Opera timișoreană. La 76 de ani de la nașterea sa, în Muzeul de Artă Timișoara s-a deschis o expoziție retrospectivă. În 1968, Zoltan Molnar s-a alăturat la „Grupul 111″ cu expoziţia de la Sala Kalinderu din Bucureşti alături de alţi mari artişti ai momentului: Ştefan Bertalan, Constantin Flondor Străinu, Doru Tulcan, Elisei Rusu, Ion Gaiţă, Roman Cotoşman, Diet Sayler şi Toma Viorel, grup care ulterior îşi va schimba denumirea în „Sigma”. Lucrările regretatului artist Zoltan Molnar se găsesc în colecţii particulare din New York, Tel-Aviv, Japonia, Italia, Germania şi Romania, fiind tot mai apreciate de colecţionarii de artă modernă.
Un preț-record a obținut și artistul arădean Onisim Colta, a cărui lucrare intitulată „Cartea Facerii” s-a vîndut cu 3.250 de euro.
Licitația de Postmodernism și Contemporană din noiembrie a adus un total al vânzărilor de 260.000 de euro și o rată de adjudecare de 82%, peste estimările casei (102%). Aceste cifre, care încheie seria celor patru licitații anuale dedicate exclusiv artei recente, aduc un total al vânzărilor în segmentul artă postmodernă și contemporană de peste 1 milion de euro în 2013, declară organizatorii licitațiilor. Acest rezultat confirmă un interes în creștere al colecționarilor pentru acest segment care reprezintă aproximativ 15% din arta tranzacționată până acum în România în acest an, mai spun aceștia.
Dintre recordurile notabile în licitație are se distinge Vincențiu Grigorescu, cu 5.000 de euro pentru lucrarea „Acvariu”. Artistul contemporan Diet Sayler reprezintă o premieră de succes pe piața românească de artă, lucrarea sa, „Ritmuri”, fiind adjudecată după 18 oferte, cu 3.750 de euro, de peste șase ori maxima estimată. Cota artistului a urcat mult pe piața internațională de artă, în urma adjudecării unei opere a acestuia cu suma de 55.951 de euro la casa Christie s din Londra, în urmă cu o lună.
Alte recorduri îm licitația de Postmodernism și Contemporană: Mihai Rusu („Fascinație”, 3.750 de euro), Octav Grigorescu („Patru spectator și un scamator”, 3.750 de euro), sau Ecaterina Vrana („Pantoful roșu”, 3.000 de euro). Colecționarii de artă investesc sume tot mai semnificative în artiști care, deși tineri, au un bogat CV și o vizibilitate sporită în străinătate: 4.250 de euro, un nou record de autor, pentru lucrarea „Ghepardul”, semnată de Alexandru Rădvan sau 6.000 de euro pentru „Priveghiul” de Dumitru Gorzo, un artist prezent în expoziții organizate în centre artistice puternice, precum New York sau Basel.
Postmodernismul rămâne un trend ofertant și constant pe timp de criză, mai spun cei de la Artmark: Alexandru Ciucurencu continuă să se numere printre preferințele colecționarilor, o natură moartă cu „Pere și flori galbene” fiind adjudecată cu 16.000 de euro.
La Licitația Extraterestria, surprinza serii a venit din partea fotografiei cu echipajul Apollo 11 și semnăturile astronauților (inclusiv a lui Neil Amstrong), adjudecată cu 3.750 de euro, de aproape trei ori prețul de pornire.
Sesiunea de licitații organizată în această lună continuă cu alte peste 500 de loturi: marți, 19 noiembrie, ora 19:00 – Licitația de Valori Tradiționale & Licitația de Design – iar joi, 21 noiembrie, ora 19:00 – Licitația „România Iluministă – Primele Lumini” & Licitația de Alb-Negru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!