Veneția este recomandarea noastră pentru cea mai romantică și pitorească destinație în care să evadăm un weekend cu cineva drag, cadoul perfect pentru Ziua Femeii sau de Mărțișor! Se spune că măcar o dată în viaţă un călător trebuie să ajungă în Veneţia. Noi am ajuns aici și am captat în suflet pentru totdeauna imaginile desprinse parcă dintr-un film de demult ale clădirilor ce îşi reflectă istoria în ape şi în ochii turiştilor.
Orașul Lagunelor are – indiferent de anotimp – același aer romantic, unic. În anul 1966, Veneţia a trecut prin cea mai mare inundaţie din istoria sa și de-a lungul anilor ploile au distrus progresiv vechile palazzi, dar oraşul s-a încăpăţânat să înfrunte timpul, fiind o nesecată sursă de inspiraţie pentru pictori, poeţi şi scriitori, dar şi pentru turiştii, care îi pot simţi magia pe străzile vechi, canalele înguste şi în pieţele istorice.
Canal Grande – ”cea mai frumoasă stradă din lume”
Călătoria prin Veneţia nu este uşoară, pentru că arhitectura, istoria, obiectivele turistice și – nu în ultimul rând – emoţiile te îndeamnă să te opreşti aproape la fiecare pas… Trecând prin Piaţa San Marco, apoi pe străduţele înguste către Canal Grande, priveliştea este desăvârşită: principala arteră acvatică, ce şerpuieşete în bucle şi serpentine fermecătoare prin centrul vechii Veneţii, mărginind impunătoare palate din vremuri de demult, te aşteaptă să urci într-o gondolă romantică sau pe un vaporetto şi să o descoperi pe îndelete.
“Cea mai frumoasă stradă din lume” – cum mai este numit Canal Grande – are patru kilometri şi de-a lungul acestuia, una lângă alta şi împresurate de biserici, se ridică prea-bogatele palazzi, care amintesc de perioada de glorie a oraşului (din secolul al XIV-lea până la sfârşitul secolului al XV-lea). Perlele arhitecturale sunt clădiri în stilul veneţian, inspirat din Bizanţ, precum şi în stilul gotic caracteristic îndeosebi Veneţiei. Oraşul este împodobit atât de faţadele palatelor renascentiste, cât şi de grandioasele reşedinţe baroce, decorate cu rozete, ghirlande şi îngeraşi. Chiar dacă multe dintre clădirile de pe Canal Grande şi-au pierdut strălucirea, imaginea faţadelor monumentale ale palatelor este fascinantă. Cum la fel de fascinant este atunci când o iei pe canalele micuţe, pe care nu încape mai mult de o gondolă o dată şi te pătrunde din plin liniştea dintre clădirile vechi, istoria glorioasă, dar şi dureroasă, a veneţienilor şi parcă te aştepţi ca o curtezană tristă să apară la un balcon fluturându-şi batista.
Oraşul este împânzit de măşti şi suveniruri la tot pasul. Totuşi, dacă arta pictorilor de măşti nu satisface gustul turistului pentru cultură, oricare dintre palatele şi bisericile veneţiene sunt adevărate muzee de artă de o valoare inestimabilă. Palatul Dogilor şi Basilica San Marco adăpostesc comori pe ziduri: Paolo Veneziano, creatorul şcolii de pictură veneţiene, Tintoretto şi Veronese, au pictat maiestuoasele clădiri cu opere unice, nemuritoare, pe lângă care nu poţi trece fără ca sufletul să ţi se cutremure de frumuseţe. Iar celebra Pala d’Oro dn Basilica San Marco, amplasată în spatele altarului principal, este o adevărată bijuterie. Pe plăcile de aur decorate cu pietre preţioase se observă 250 de picturi emailate, împodobite cu nestemate şi încadrate într-o ramă veche din argint suflat cu aur.
Veneția – orașul legendelor
Veneţia are, însă, farmec mai ales datorită celebrelor legende ale oraşului şi ale locuitorilor acestuia. Când străbaţi canalele micuţe într-o gondolă, gondolierul îţi cântă sau îţi spune povești despre locurile încărcate de istorie și mister: locul pe unde a evadat Casanova din închisoare, locurile unde se ascundeau îndrăgostiţii secolelor trecute, Puntea Suspinelor … Nu degeaba mari scriitori ai lumii care au ajuns în Veneţia nu au mai vrut să plece, rămânând pentru luni de zile sau poate chiar ani pentru a se inspira din frumuseţea lagunei şi a-şi finaliza creaţiile. Printre cei fascinați iremediabil de Veneţia au fost Goethe (care a scris Epigrame veneţiene), Ernest Hemingway (Dincolo de râu şi între copaci), Henry James (Manuscrisele lui Jeffrey Aspen), Thomas Mann (Moarte la Veneţia), William Shakespeare (Neguţătorul din Veneţia) şi chiar Mihai Eminescu (Veneţia). Iar printre personalităţile marcante care s-au născut aici se numără Marco Polo, Tiţian, Giacomo Casanova, Tomaso Albinoni, Giovani Bellini, Vittore Carpaccio, Paolo Veronese, Antonio Vivaldi, dar şi Papa Pius al X-lea, Papa Ioan al XXIII-lea şi Papa Ioan Paul I.
Veneţia este, însă, cea mai frumoasă probabil la apus… când razele soarelui trimit către lagună flăcări roz-roşiatice, care se reflectă în marmura albă şi roz a clădirilor, se scufundă apoi în ape şi creează o atmosferă unică, nostalgică, de o frumuseţe până la lacrimi. Este un miracol ce dăinuie de secole şi care i se arată cu măreţie celui care, venit pe apele mării, coboară şi îşi ridică ochii pentru prima dată spre Serenissima.
Vă propunem, așadar, o idee de cadou neașteptat, unic, de neuitat: o excursie la Veneția chiar de Ziua Femeii. Datele plecărilor pentru 2019 și detaliile călătoriilor pot fi găsite AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!