În primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat în zona de activitate a companiei Delgaz Grid un număr de 15 cazuri de intoxicaţii, care s-au soldat cu 5 persoane decedate, în timp ce alte 22 au fost la un pas de a-şi pierde viaţa.
De asemenea, anul trecut, 20 de persoane şi-au pierdut viaţa prin asfixiere, iar alte 37 au fost în pericol de moarte din cauza monoxidului de carbon acumulat în încăperi, în principal ca urmare a neevacuării sau evacuării insuficiente a gazelor arse.
Acest tip de tragedii se înmulţesc în perioada sezonului rece, odată cu punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzit. Monoxidul de carbon este un gaz incolor şi inodor ceea ce îl face greu de depistat, mai ales în timpul nopţii. Simptomele în cazul intoxicaţiei depind de concentraţia gazului acumulat, precum şi de durata expunerii şi se manifestă prin dureri de cap, ameţeli, greaţă. De aceea, primele măsuri care trebuie luate în aceste cazuri sunt evacuarea victimelor la aer curat şi contactarea serviciului medical de urgenţă.
Intoxicațiile cu monoxid de carbon pot fi evitate cu ușurința, conform specialiștilor Delgaz Grid, dacă consumatorii de gaze naturale aplică următoarele 5 reguli simple de siguranţă la utilizarea instalaţiilor interioare de gaze naturale. Utilizatorii trebuie să asigure o ventilație corespunzătoare în încăperile unde funcționează aparate care sunt alimentate cu gaze naturale. Totodată, la debutul sezonului de utilizare a instalaţiilor de încălzire, în fiecare an, sistemele de evacuare a gazelor arse trebuie verificate, se asigură curățarea coșurilor de fum și a hornurilor de cel puțin două ori pe an, o dată obligatoriu înaintea venirii sezonului rece și doar cu persoane specializate. Utilizatorii trebuie să supravegheze aparatele neautomatizate care funcționează cu flacără deschisă și nu le folosească pentru încălzirea locuinței. Ca o măsură suplimentară este recomandată montarea unui detector de monoxid de carbon.
Simptome ale intoxicației cu monoxid de carbon includ la expunere redusă: dureri de cap, ameţeli; la expunere medie dureri de cap persistente cu senzaţia de zvâcnire, ameţeli, somnolenţă, vomă, puls rapid, reflexe şi judecată încetinite; la expunere ridicată convulsii, comă, deces.
Primul ajutor constă în scoaterea persoanei din încăperea expusă (fără ca persoana care asigură ajutorul să se expună la pericol); aerisirea imediată a încăperii prin deschiderea uşilor şi ferestrelor; apelarea echipelor de intervenţie la 112 (se poate specifica că există suspiciunea de intoxicație cu monoxid de carbon), dacă persoana afectată nu respiră, la recomandarea şi sub îndrumarea operatorului de la dispeceratul de urgenţă 112, se încep manevrele de resuscitare cardio-pulmonară RPC (compresii toracice); aport de aer cât mai rapid posibil, prin respirație artificială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!