Având în vedere numărul mare de persoane care lucrează la Timişoara în domeniul software, acest nou act legislativ vine ca o mănuşă pentru tinerii care au decis să lucreze în domeniu.
Marţi a fost publicată în Monitorul Oficial lista criteriilor de eligibilitate pentru scutirea de impozit pe venit care se acordă programatorilor. Iar această listă a fost extinsă.
Prin noul act legislativ numărul specializărilor universitare care pot beneficia de această facilitate a fost extins de la şase la 14. Măsura vine cumva ca şi ceva normal, printre programatorii care lucrează erau numeroşi specialişti aflaţi în această situaţie.
„Măsura e binevenită, ştiu de problemele existente. Eu am avut norocul să mă încadrez în prevederi şi în varianta precedentă, dar am avut şi colegi cu care am lucrat în cadrul unui mare producător de software cu filială locală şi care nu au putut să treacă să lucreze singuri pentru că nu era rentabil, exact pentru că specializarea pe care o aveau pusă pe diplomă nu era inclusă în listă. Chiar dacă nu erau prea încântaţi de modul de lucru „la bandă” ei au rămas pentru că salariile nu erau rele şi nu îşi permiteau să renunţe la job! Altceva e când eşti şeful tău, îţi faci programul tău, lucrezi când şi cum consideri, sunt mai puţine limitări. E drept… sunt perioade când tragi şi două trei zile pentru că trebuie să rezolvi o comandă, dar sunt şi zile când ai un concediu nesperat şi, poate, nedorit, din lipsă de comenzi. Trebuie să fi mai flexibil. O să vedeţi că o să fie destui care o să se apuce de treabă pe cont propriu şi vor părăsi firma. Cred că aşa câştigă fiecare, oamenii aceia vor lucra tot cu firma respectivă, dar pe contract, în timp ce aceasta nu se va mai chinuit cu personalul, cu plata dărilor la stat pentru aceştia şi va consuma mai puţine resurse proprii pentru a realiza obiectivul propus”, ne-a declarat Andrei, un timişorean care lucrează deja de mai mulţi ani pe cont propriu.
La un moment dat se discuta chiar despre eliminarea acestor facilităţi, dar protestele organizaţiilor din domeniu şi probabil „luminarea” guvernanţilor a oprit de la aplicare o asemenea măsură.
Prin noul Ordin au fost incluse în prevederile legale 14 specializări: Automatică şi informatica industrială; Calculatoare, Inginerie electrică şi calculatoare; Electronică, Electronică aplicată, Electronică şi telecomunicaţii, Comunicaţii; Matematică, Matematică informatică; Informatică, Informatică economică, Informatică aplicată; Cibernetică şi informatică economică, Cibernetică şi previziune economică, Statistica şi previziune economică, Contabilitate şi informatică de gestiune; Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională, Ingineria informaţiei, Tehnologia informaţiei; Informatică industrială, Informatică aplicată în ingineria electrică, Informatică aplicată în ingineria materialelor, Matematică şi informatică aplicată în inginerie; Cibernetică economică; Fizică informatică; Chimie informatică; Automatică şi informatică aplicată, Echipamente pentru modelare, simulare şi conducere informatizată a acţiunilor de luptă, Ingineria sistemelor multimedia; Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii, Telecomenzi şi electronică în transporturi; Transmisiuni, Echipamente şi sisteme electronice militare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!