Primarul Nicolae Robu a transmis că a primit o înștiințare de la reprezentanții ANL, care i-au dat o veste foarte bună, și anume că va continua construcția noilor blocuri din Timișoara, din zona Ion Ionescu de la Brad.
Vă reamintim, la aproape zece ani de când a fost dat în folosință ultimul bloc ANL ridicat la Timișoara, Agenția Națională pentru Locuințe a reușit să deschidă șantierul pentru un nou imobil, în februarie 2018. Blocul destinat specialiștilor din domeniul sănătății ar fi trebuit să fie gata deja. De lucrările la primul imobil, care va avea șase etaje cu 30 de apartamente, se ocupă două firme, una din Caransebeș și alta din Arad, valoarea totală a contractului încheiat cu ANL fiind de aproape 4 milioane de lei, adică peste 700.000 de euro.
Pe același teren, al fostei baze RATT din Lipovei, ANL ar trebui să mai ridice încă trei blocuri, pentru tineri profesori și tineri în general.
Nimic concret despre noile blocuri
„O veste foarte bună: am primit înștiințarea de la Agenția Națională pentru Locuințe că cele trei obiective ale noastre, pe str. Ion Ionescu de la Brad nr. 1E, locație dedicată pentru specialiști din învățământ, apoi celelalte două tot pe Ionescu de la Brad nr. 1E, la aceeași adresă, dedicate pentru tineri în general… Am avut pentru specialiști în sănătate, acolo a început șantierul. Acum am primit înștiințarea că și celelalte trei, pentru specialiști în învățământ și pentru tineri, sunt avute în vedere de ANL pentru a-și urma cursul. E vorba despre clădiri subsol, parter și șase etaje”, a anunțat, vineri, primarul Timișoarei.
Întrebat ce înseamnă mai exact faptul că noile blocuri „sunt avute în vedere”, edilul-șef s-a declarat fericit că ANL ar fi prins în programul pe 2020 aceste imobile, deși nu a primit nicio informație concretă.
„Sunt prinse în program în continuare. Nu mi-au spus nimic concret că începe șantierul peste o săptămână, dar puteau să intre în așteptare, în blocaj din diverse motive, e o veste bună. Eu sunt primar din 2012, din 2012 nu s-a mai construit nimic de către ANL, primul bloc este cel unde au început lucrările. Acum ne bucurăm că toate cele patru blocuri pe care noi le-am susținut și ne-am angajat să asigurăm utilitățile sunt în vizor. Unul e mai avansat, deja se lucrează pe șantier, la celelalte sper cât de curând să primim vești mai concrete, și anume că vor începe și acolo lucrările”, a completat Nicolae Robu, care nu a știut însă să spună care este stadiul lucrărilor la primul bloc.
Apartamentele ANL sunt destinate tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuințe ridicate prin Agenția Națională pentru Locuințe, persoane care nu își permit să cumpere sau să închirieze o locuință de pe piața liberă.
Primăria Timișoara a mai pus la dispoziția Agenției Naționale pentru Locuințe și un teren de 33.629 de metri pătrați amplasat în localitatea Chișoda, pentru construcția de case, care ar urma să fie cumpărate prin credit ipotecar. Totodată, ANL plănuiește să ridice locuințe și în județ, în Lugoj, Deta și Recaș, cu ajutorul Consiliului Județean Timiș. Tot CJT a găsit un teren potrivit și la Giroc, pentru blocuri cu 88 de apartamente și pentru 90 de case, unde au început deja șantierele.
Articole pe aceeași temă:
Santier ANL dupa 10 ani la Timisoara: primul bloc trebuie sa fie gata in iulie 2019
Trimite articolul
XIn conditiile in care altii platesc chirii sau isi cumpara, de ce se dau inca ajutoare sociale pentru anumite categorii de bugetari la care si asa s-au marit salariile (la unii chiar si in mod nejustificat), avand salariile mai mari si ca la privat.?!
-
Ai încercat sa introduci dosar la ANL și nu ți s-a aprobat? Pentru ca nu numai profesorii sau cei din sănătate beneficiază, criteriile le permit tuturor oamenilor sa beneficieze, in funcție de scor (și sa nu fi deținut vreodată o locuinta, nu contează motivul – de exemplu, dacă părinții, pentru a nu fi partaj la divorț, au trecut locuința in care mama sau tatăl stau in continuare, iar pe copil l-au aranjat pe viața). Numai ca durează pana construiesc locuințe, asta da, e vai și amar…
-
L-au aranjat pe copil pe viața, in sensul ca nu ar mai exista șansa de a primi locuința de la ANL, chiar dacă copilul e doar cu numele proprietar, iar mama sau tatăl stau, in continuare, in apartamentul unde ei nu mai sunt proprietari…
-
Blocurile ANL sunt o fapta buna, gresit aplicata.
Blocurile ANL sa se faca si sa se dea numai la anumite categorii de oameni, adica la oameni care au venit mic si care nu isi permit pe moment sa plateasca chiria in Timisoara.
Asta ar fi fapta buna.
Insa ar trebui date si cu restrictii.
1) Chiria este mica daca ai si venituri mici.. Si in alte tari este asa ceva. Insa acolo se da initial pe o perioada de xx ani, de obicei 5 ani si dupa aia se cer dn nou veniturile. Chiria este mica, adica subventionata numai daca ai venituri sub un anumit nivel. Depasesti nivelul se poate trece la chirie marita, la o treapta superioara,(ca nu mai esti persoana dezavantajata) insa tot mai mica ca nivelul pietei. Daca depasesti un anumit nivel de venituri care e onsiderat ca “media” sau cum vrea primaria, se plateste chiria la nivelul pietei , la dotarile ce le ai. Deci ai in bloc apartamente la fel dar cu chirie diferita de cine ce sta in ea, ce venituri au aia. Scopul este de a nu bloca apartamente ANL de catre cei ce au venituri mari si benefiaza de chirie subventionata. Este normal asa ceva, E anacronism ca sa ai venituri mari si sa primesti chirie subventionata de catre stat.
Si chestia asta ca dupa cati ani poti sa cumperi apartamentul, este total gresit. Apartamente ANL se fac pentru aia saraci, nu pentru afaceri. Si sa vedeti ca attunci nu va mai fi bataie pe ocuparea apartamentelor ANL, daca stii ca nu il poti cumpara. Este de fapt si logic asa ceva.
Si ca se fac apartamente ANL pentru anumite grupe de angajati, de ex. personal medical, invatament la sate, sau tehnic de specialitate, pentru a-i aduce in localitate. Da, este frumos, dar astea nu sunt locuinte ANL, in sensul legii ci sunt locuinte de serviciu. Astea ar trebui sa aibe alt regim, insa tot asa cu nivelul chiriei functie de ce venituri au. Un profesior la o scoala de la sat, dupa 20 de ani de stat acolo nu mai trebuie sa ocupe apartamentul, daca cadre noi nu mai pot venii in sat ca nu au unde sa stea sau ca te sa isi ia apartament cu chirie la nivelul pietei, ca apartamentele de serviciu sunt ocupate de 20 de ani de vechii profesori sau vechii medici din sat.
-
E ok sa stea profesorii in vârsta in apartamente ANL de 20 de ani, însă trebuia, de asemena, sa se construiască, in permanenta, altele, astfel încât și cei tineri sa poată veni fără problema.
Singurul aspect cât de cât pozitiv care a fost înainte de 1989 era faptul ca erau încurajate familiile și nu numai (in privinta primirii locuințelor strict ma refer). Mi se pare corect ca aproape fiecare om sa poată beneficia, in mod aproape egal, de șansa de a primi o locuința cu chirie subvenționată de la stat, și nu sa fii sclav, din tinerețe și pana la bătrânețe, la bancile particulare care încasează un salar lunar, timp de treizeci de ani, de la fiecare om, cu ipoteca. Dacă vin vremuri de restriște se anulează tot și rămâne bietul om care s-a împrumutat…in drum, fără locuința, cu o mulțime de bani dati.
In urma cu aproximativ 100 de ani, pentru tineri, tot satul ajuta ca aceștia sa își construiască locuința – care se ridica intr-o sigura vara. Ca sa nu mai menționez cât de puțin costau pământurile, materialele caselor…Doamne, ai mila de noi, ce vremuri trăim acum din punctul acesta de vedere!