Potrivit studiului realizat de Agenţia Naţională Antidrog, în ceea ce priveşte consumul de etnobotanice în România, regiunea Vest se află pe locul trei după Bucureşti/Ilfov şi regiunea Sud Est, cu 1,1%.
În regiunea Vest numărul respondenţilor care au relatat un astfel de comportament a fost de 1%. „Regiunea Vest se situează alternativ pe locul doi sau locul trei faţă de capitală, pentru că este cunoscută ca o zonă foarte puternic dezvoltată din punct de vedere economic. Comunităţile occidentale sunt foarte prezente în zona noastră. Ca atare nu vin numai cu cele bune, ci şi cu cele mai puţin preferate de către noi. De aici şi cifrele care ne demonstrează că suntem pe locul doi sau trei în studiile naţionale. Această influenţă occidentală, această dezvoltare economică atrage după ea şi o puternică mişcare socială, care se regăseşte în toate mediile de tineret în care aceştia îşi petrec timpul liber”, ne-a spus Mihaela Tomiţă, comisar şef în cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timişoara.
„Constatăm un lucru interesant aici în zona de vest. Tinerii sunt foarte dornici de senzaţii şi de adrenalină. Tinerilor de aici trebuie să le oferi senzaţii cu mult mai puternice decât în zona Moldovei, unde aceştia au un alt temperament, sunt mai molcomi, sunt mai calmi, sunt chiar pot spune, mai introvertiţi cei din Moldova. Aici în schimb am observat o dorinţă acerbă de nou şi vor o diversitate permanentă”, ne-a spus Gigel Lazăr, reprezentantul Centrului Internaţional Antidrog şi Pentru Drepturile Omului (CIADO) la Comisia Europeană.
Tot mai mulţi consumatori de etnobotanice
Reprezentanţii Agenţiei Antidrog din Timişoara spun că sunt îngrijoraţi şi de vârsta destul de scăzută de la care tinerii încep să consume astfel de „droguri legale”. Vârsta tinerilor a coborât până la 11 ani. Când vine vorba despre numărul de consumatori de etnobotanice, acesta este aproape dublu faţă de cel al numărului de consumatori de droguri ilegale. În urma unui studiu realizat în Timiş la finalul anului trecut, 95% dintre tinerii au declarat că ştiu cel puţin două-trei persoane în anturajul lor care consumă astfel de substanţe, în vreme ce numărul celor care consumă droguri ilegale este în jur de 50%.
Mihaela Tomiţă ne-a explicat şi de ce numărul tinerilor care consumă etnobotanice este cu mult mai mare faţă de cel al tinerilor care consumă droguri ilegale: „Cred că tocmai datorită acestui caracter subversiv de legalitate şi datorită faptului că sunt foarte accesibile, în primul rând ca resursă principală de pe internet şi sunt foarte ieftine”.
Produsele etnobotanice, de vanzare pe internet
În Timişoara, magazinele care comercializează etnobotanice au fost închise, însă în urmă cu câteva zile reporterii www.tion.ro au identificat trei astfel de magazine care vând „droguri legale”. Unui magazin i s-a suspendat activitatea joi seara, în urma unor controale.
Membrii CIADO spun însă că problema cea mai mare o reprezintă comercializarea etnobotanicelor pe internet. „România nu a avut niciodată probleme directe cu magazinele. România, cea mai mare problemă o are cu comercializarea pe internet. Faptul că IGPR-ul şi Ministerul de Interne au încercat un lucru, este lăudabil, dar este o falsă impresie că se va rezolva. Servere sunt în China, unele sunt în America de Sud. Cum le identifici? Nu ai o variantă certă. Numai cu combatere fără prevenire nu va face nimic”, ne-a spus Gigel Lazăr, reprezentantul CIADO la Comisia Europeană, care a subliniat importanţa programelor de preveniere ale acestui fenomen.
Noi controale la magazinele care comercializeaza etnobotanice
Tinerii din Timis cumpara produse etnobotanice de pe Internet
Citiți principiile noastre de moderare aici!