Cei mai mulți dintre migranți încep prin a învăța limba română și a-și găsi un loc de muncă, însă procesul este de multe ori îngreunat de birocrație, de comunicare, aspecte ce îngreunează relația cu instituțiile statului. Rezidenții străini găsesc totuși un ajutor în reprezentanții Insitutului Intercultural Timișoara, care organizează cursuri de limbă și le oferă suport. Periodic, au loc întâlniri pentru a dezbate problemele cu care se confruntă cetățenii străini. O astfel de întâlnire a avut loc în această după-amiază la Casa Adam Muller Guttenbrunn, la care au participat zeci de persoane de origine nigeriană, pakistaneză, arabă sau basarabeană. Cu toții au câte o plângere adusă sistemului și încearcă să o soluționeze.
Printre problemele raportate de rezidenții străini se numără lipsa de acces la informațiile publice, comunicarea cu instituțiile deconcentrate, mai ales pentru cetățenii care nu au cunoștiințe avansate de limbă română. Asta în condițiile în care mulți dintre angajații care se ocupă de relația cu publicul nu cunosc o limbă de circulație internațională. Nici studenții străini nu sunt lipsiți de probleme. Aceștia se plâng de faptul că deși studiază în limba engleză, sunt obligați să susțină examenele finale în limba română. Toate aceste informații vor fi analizate de către reprezentanții Institutului Intercultural din Timișoara, iar împreună cu autoritățile locale, se vor căuta soluții.
“Noi ne propunem să oferim condiții de viață la nivel de egalitate cu cel al cetățenilor români. Au drepturi de care poate uneori nu sunt informați și nu beneficiază în măsura în care ar trebui. Ca să avem integrare trebuie să avem cunoașterea drepturilor și respectarea lor de către insituțiile publice. Noi ne dorim să existe relații de colaborare și cu societatea civilă locală și cu o participare civică egală cu a rezidenților români și din partea rezidenților străini care locuiesc aici”, a declarat Călin Rus, directorul Institutului Intercultural Timișoara.
În ciuda erorilor de sistem, viața în Timișoara este frumoasă, spun cei care au ales să își clădească un viitor în orașul de pe Bega. Și nu ar pleca de aici pentru nicio altă de destinație.
„Fiecare dintre noi trebuie să fie undeva. De ce nu în România? Cel mai important lucru nu este unde ești, ci cum te simți acolo unde ești. Am fost în America, am fost și în Anglia, Australia, dar cel mai mult îmi place aici. Viitorul meu e aici. Nu a fost ușoară integrarea. Legea e acolo, trebuie doar să te interesezi și să vrei. Dar se poate. Am învățat limba la cursurile Institutului Intercultural Timișoara. Este foarte grea și nu se traduce direct ca engleza. Trebuie să fii atent cum vorbești, dar îmi place mai mult ca engleza, mai mult ca limba mea. E mai melodioasă, dacă știi limba te înțelegi mult mai bine cu lumea de aici. Aici oamenii sunt calzi, sunt primitori, te poți înțelege cu ei”, ne-a spus Cristian, un tânăr nigerian de 35 de ani care locuiește de patru ani în Timișoara și și-a întemeiat o familie aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!