Invitații evenimentului sunt părintele stareț Iustin Miron și părintele Pantelimon Șușnea, viețuitori ai Mânăstirii Oașa din Munții Șureanu, doi oameni de cultură și iubitori de frumos, care o să pună la masa întâlnirii gânduri și înțelesuri legate de trăirea cu adevărat a vieții, a iubirii, de necesitatea de a învăța să trăim prin celălalt și pentru celălalt.
„Pentru că toți avem o căutare neobosită, nevoia de a trăi o iubire profundă, perfectă. Foamea aceasta de iubire există în toți. Noi, oamenii, nu putem să nu iubim, să nu vrem să fim iubiți. Căutăm iubirea toată viața, avem nevoie de ea, o trăim greșit, dar o luăm de la capăt. Gravităm în jurul ei, ne străduim mereu să o înțelegem, pentru că simțim că acolo e împlinirea și fericirea. Societatea actuală îi educă pe oameni în direcția propriilor dorințe, îi învață să se iubească întâi de toate pe ei, să-și urmărească propria împlinire. Și dragostea devine, astfel, un fel de accesoriu, care le servește fericirii proprii. Am o carieră, am o casă, am și o iubită!”, spun organizatorii.
Seminarul îşi propune ca temă obţinerea unui răspuns la întrebările „Cum ar trebui să iubim? De ce merită această întâlnire să fie tratată altfel, să fie o sală aglomerată?” Deoarece ne întâlnim cu doi călugări, dorind să aflăm cum să ne facem viața mai frumoasă. Toți oamenii, dar mai ales călugării, au vocația frumuseții, deoarece cuvântul „călugăr” înseamnă „bătrân frumos”.
Cei doi invitați vin de la Mânăstirea Oașa, situată undeva între cer și pământ și străjuită de masivele Munților Cindrel și Șureanu. Comunitatea de la Oașa s-a construit în anul 1994, la inițiativa unui grup de absolvenți din Centrul Universitar Timișoara, adunați în jurul părintelui Iustin, cel care prin entuziasmul său a fost și a rămas sufletul acestei obști. Totul a pornit dintr-un sentiment profund de prietenie și nimic nu s-a schimbat până astăzi. Acest nucleu de unitate familială a atras ca un magnet și mulți tineri, care iau cu asalt mănăstirea în cele șase tabere studențești anuale și la aproape fiecare sfârșit de săptămână. Invitații noștri mărturisesc că această legătură cu tinerii, care de la un moment dat a devenit o emblemă a Oașei, este pentru ei și o provocare: de a studia mai intens, de a înțelege mai profund și de a iubi mai mult.
Fiind în perioada de dinaintea Crăciunului, evenimentul va cuprinde și un scurt concert de colinde tradiționale românești. Intrarea este liberă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!