Timp de câteva luni de zile, publicul timişorean este aşteptat să viziteze una dintre cele mai interesante expoziţii care au fost prezentate în oraşul de pe Bega. În urma unei colaborări între Muzeul Naţional al Banatului şi Pre- și Protoistorie din Berlin, la Bastionul Theresia este prezentată expoziția internațională „Heinrich Schliemann – Descoperitorul Troiei”. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri seara.
„Muzeul Național al Banatului, de la înființarea lui, a avut ca obiectiv promovarea istoriei, încercând, în permanență, să integreze istoria Banatului într-un spațiu geografic mai larg. Această expoziție este rezultatul unei colaborări fructuoase pe care Muzeul Național al Banatului o are, începând din 2007, cu Muzeul de Pre- și Protoistorie din Berlin. Această colaborare instituțională are la bază atât interese științifice comune, cât și o prietenie născută în urma colaborării la una din cele mai importante proiecte de cercetare arheologică din sud-vestul Europei: fortificația de epoca bronzului de la Cornești-Iarcuri. În efervescența creată de contactul între două școli de arheologie și muzeografie, s-a născut și ideea acestei expoziții. Dr. Bernhard Heeb, co-director la proiectul Cornești-iarcuri, este și curatorul colecției de epoca bronzului din Muzeul de Pre- și Protoistorie din Berlin. Această colecție găzduiește artefacte descoperite în diferite zone al Europei, începând din Germania până în Orient, cea mai spectaculoasă fiind colecția Troia, donată de celebrul arheolog Heinrich Schliemann”, a declarat Claudiu Ilaş, manager al muzeului timişorean.
Evenimentul aduce pentru prima dată în România vase ceramice și de argint, idoli de marmură, obiecte de bronz, dar și alte piese muzeale de mare valoare. De asemenea, în cadrul acestei expoziții poate fi admirată măiestria celor care au creat obiectele din așa numită „comoară a lui Priam”, aduse în replică la Timișoara, originalele aflându-se la Muzeul de Artă Puskin din Moscova.
„Când vorbim de Homer, ne gândim la Troia, și în asociere cu anticul Illion, imposibil să nu ne gândim la Heinrich Schliemann, poate pentru că îl considerăm descoperitorul Troiei, poate pentru că îl asociem, mental, cu așa-zisa <<comoară a lui Priam>>, poate pentru activitatea lui de Mecena în lumea muzeografiei, poate și pentru fabulațiile lui sau pentru modul mai puțin onorabil în care a scos obiectele de aur din Turcia, în fine, pentru foarte multe lucruri, dar aproape deloc pentru faptul că a fost printre pionerii care au fundamentat metodele de cercetare în arheologie”, a declarat, la rândul său, la deschiderea oficială a expoziţiei, Alexandru Szentmiklosi, directorul secţiei de Arheologie a Muzeului Naţional al Banatului.
Expoziția va fi deschisă publicului vizitator începând cu data de 11 noiembrie, conform orarului obișnuit de vizitare, în zilele de marți până duminică, între orele 10-18, luni fiind închis.
Citiți principiile noastre de moderare aici!