Alături de numeroşi reprezentanţi ai administraţiei judeţene, a preşedintelui CJ Timiş, Titu Bojin, a prefectului Eugen Dogariu, dar şi a europarlamentarei Daciana Sârbu, oamenii au fost informaţi despre tot felul de detalii tehnice.
Printre cei care au vorbit s-a aflat şi Daciana Sârbu, fiică de fost ministru al Agriculturii, dar şi membră în Comisia de Agricultură din Parlamentul European. Ea a discutat despre cu totul alt subiect decât PNDR, despre agricultura ecologică şi eforturile care se fac la nivel european, dar se pare că tema a fost gustată de public.
Noul PNDR stimulează producţia mai mult decât prelucrarea
Specialiştii PNDR au fost, de multe ori, puşi în încurcătură de întrebările venite din sală, fiind nevoiţi să explice de ce există o birocraţie excesivă în acest program.
„În noua variantă a programului se va reduce mult birocraţia, noul program este aproape finalizat, vorbim de 95% din proiectul care va fi trimis în zilele viitoare la Bruxelles. Deci, noul PNDR va fi funcţional în România din 2014 şi nu din 2015. Suntem una dintre primele ţări care vor trimite actele la Bruxelles. Mai mult, în mai dorim să dăm drumul la fosta măsură 121, cea care se referă la susţinerea fermelor. Noi ne propunem ca în noua variantă să susţinem mai mult producţia agricolă, cu mult mai mult decât sectorul de prelucrare, România se confruntă cu un minus de materie primă în acest domeniu. Sectorul alimentar s-a dezvoltat foarte mult, inclusiv cu bani de la noi, dar nu are ce prelucra de pe piaţa internă, ceea ce creşte inclusiv importul de produse agricole”, a declarat Daniel Constantin.
El a mai anunţat că vor fi 650 de milioane de euro în plus pentru finanţări şi că se va lucra foarte mult şi cu grupurile locale de iniţiativă, organizaţii care pot susţine foarte mult implementarea PNDR.
„Noi am venit aici să vorbim cu reprezentanţii autorităţilor publice, cu firmele private, ei cunosc cel mai bine ce e necesar în localităţile lor şi în activitatea pe care o desfăşoară”, a mai spus Constantin.
Evaziune de 250 de milioane de euro
Una dintre marile probleme ale României este legată de evaziunea fiscală, procentul din economie care funcţionează fără a fi taxată corespunzător fiind extrem de mare. Iar agricultura şi domeniul alimentar sunt campionii din acest domeniu.
„Eu apreciez că valoarea evaziunii fiscale în agricultură este undeva la 250 de milioane de euro. Noi ducem o luptă continuă cu cei din zona evaziunii, controalele se vor intensifica în perioada viitoare”, a mai declarat Constantin.
Vizită de lucru… protocolară
Programul pus la punct pentru vizita ministrului a fost unul extrem de plin de „protocol”. Ca prin minune, semnarea mai multor contracte pe PNDR cu reprezentanţii beneficiarilor din zonă a avut loc chiar în timpul conferinţei de presă convocată de ministru.
De asemenea, după aceasta, Daniel Constantin a fost dus să taie panglica de inaugurare a noului sediu timişorean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Nimic nou, asemenea acţiuni au loc constant, diferenţa este că acest nou sediu funcţionează deja de aproape un an. Construcţia acestuia a demarat în 2012 când la putere era o cu totul altă guvernare, iar finalizarea lucrărilor a avut loc în 2013.
De tăierea panglicii de inaugurare a fost destul de mulţumită timişoreanca Maria Grapini, fost ministru, acum candidat la europarlamentare, care a spus, mai mult în glumă, „tăiaţi cât mai multe panglici, că eu le produc”, desigur, referindu-se la faptul că fabrica sa de pasmanterie este lider naţional în domeniul producerii de asemenea articole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!