Motivarea deciziei de arestare a lui Cătălin Şerban, vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, scoate la lumină noi informaţii în acest caz. Astfel, el ar fi cerut o mită de 60.000 de euro, din care a primit 50.000 de euro pentru a interveni în soluţionarea a două dosare aflate pe rolul Curţii de Apel Timişoara, legate de vânzarea patrimoniului şi administrarea companiei falimentare Moldomin S.A.
Societatea Moldomin administra mai multe mine de cupru în zona Moldova Nouă, a căror valoare, împreună cu rezervele rămase, era estimată la un miliard de lei. În 2010, compania a intrat în insolvenţă, iar lichidator judiciar a fost aleasă firma RTZ & Partners IPURL din Cluj-Napoca. Principalul creditor al companiei era statul, care avea de recuperat datorii de circa 50 de milioane de euro.
Printr-o decizie a judecătorului-sindic de la Tribunalul Caraş-Severin din 8 septembrie 2011, activele Moldomin SA au putut fi valorificate de lichidatorul judiciar al firmei, acestea fiind vândute, câteva zile mai târziu, către firma elveţiană Mineco AG, pentru o sumă care nu a fost dezvăluită. În orice caz, elveţienii s-au angajat să facă investiţii de 150 de milioane de euro în minele Moldomin.
Statul, care era creditorul majoritar al falimentarei Moldomin S.A., nu a fost mulţumit şi a făcut recurs, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin, la decizia judecătorului-sindic, cerând anularea vânzării patrimoniului firmei către Mineco. În paralel, aceeaşi instituţie a statului a cerut şi înlocuirea lichidatorului judiciar al Moldomin SA, RTZ & Partners IPURL din Cluj-Napoca, însă Tribunalul Caraş-Sevrin a respins şi această cerere. DGFP Caraş-Severin a atacat din nou decizia cu recurs.
Cele două recursuri aveau să fie judecate la Curtea de Apel Timişoara, unde Şerban era vicepreşedinte, în 20 februarie şi 5 martie 2012.
“În acest context, confruntaţi cu perspectiva admiterii ambelor recursuri declarate de către D.G.F.P. Caraş-Severin, ceea ce ar fi echivalat atât cu anularea procedurii prin care activele SC Moldomin SA au trecut în proprietatea Mineco AG, cât şi cu înlocuirea lichidatorului judiciar RTZ & Partners IPURL Cluj-Napoca, A.D., A.A., R.A.D. (trei cetăţeni sârbi care controlează compania elveţiană Mineco AG, n.r.), Iacob Chişărău (fost director al Moldomin, n.r.) şi Z.R.T. (lichidatorul judiciar al Moldomin SA, n.r.), au convenit ca primii trei să înmâneze ultimilor doi o anumită sumă de bani, cu scopul obţinerii unor soluţii favorabile în justiţie. Sunt indicii temeinice conform cărora, pentru obţinerea banilor de la cetăţenii sârbi în scopul soluţionării favorabile a recursurilor, C.I. şi Z.R. T. s-ar fi prevalat de influenţa asupra vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, judecătorul Şerban Nicolae Cătălin, care la rândul său ar fi pretins că are influenţă asupra membrilor completului de judecată”, scriu magistraţii care au decis arestarea vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara.
Recursurile au fost judecate de acelaşi complet de magistraţi, toţi colegi de secţie cu Şerban, identificaţi în motivarea arestării acestuia drept B.A.C., M.P. şi M.F.
La termenul stabilit pentru ziua de 5 martie 2012 ambele recursuri au fost respinse.
Judecătorul Cătălin Şerban ar fi primit 50.000 de euro în 14 martie, după mai multe zile în care l-a sunat insistent pe unul dintre presupuşii intermediari ai banilor devenit între timp denunţător al magistratului. Banii i-au fost daţi judecătorului în biroul notarial al soţiei sale, fiind găsiţi aici cu ocazia percheziţiei de a doua zi.
UPDATE: Potrivit reprezentanților Curții de Apel Timișoara, deocamdată, cele două decizii date în cazul Moldomin rămân în vigoare.
UPDATE 2: Consiliul Superior al Magistraturii a decis, marți, suspendarea din funcția de judecător și vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara a lui Cătălin Șerban.
Sef al Curtii de Apel Timisoara cercetat de DNA pentru luare de mita
Colegii judecatorului suspectat de luare de mita, socati de acest caz
Citiți principiile noastre de moderare aici!