– Aveţi imediat două luni de la preluarea mandatului de viceprimar. Ce credeţi că ar trebui să se schimbe în funcţionarea activităţii Primăriei Timişoara?
– Sunt multe lucruri care ar trebui să se schimbe, lucruri care se vor regăsi în toamnă în noua viziune asupra organigramei primăriei. Există servicii care nu îşi au locul în direcţiile existente, există direcţii care nu există până la urmă, cum ar fi cea de educaţie şi cea de sănătate, serviciile care au legătură cu plata sunt într-o direcţie, patrimoniul e în altă direcţie şi nu e nimeni preocupat în vreun fel de politica educaţională şi de politica de sănătate. Acestea ar fi numai câteva exemple. O restructurare completă a organigramei cred că ar eficientiza activitatea în primărie.
– Cum colaboraţi cu actualii directori din primărie, având în vedere că încă lucraţi cu „echipa Ciuhandu”?
– Lucrăm cu echipa Ciuhandu, în momentul de faţă începem unele proiecte, le continuăm pe altele… Există, continuu, o evaluare a directorilor şi nu numai a directorilor, a personalului cu care reuşim să intrăm în contact, din punct de vedere al eficienţei şi din punct de vedere al potrivirii cu funcţia respectivă şi de ce să nu o spunem şi din punct de vedere al moralităţii. Şi dacă vom ajunge la concluzia, în toamnă, că sunt incompatibili cu proiectele noastre sigur că ne vom despărţi într-un fel sau altul, dar fără a emite vreo judecată în momentul de faţă.
– Trecând la investiţiile primăriei, s-au investit peste 2 milioane de euro în Parcul Copiilor şi s-au descoperit tot felul de nereguli acolo, ba chiar municipalitatea a primit şi o amendă de la Protecţia Consumatorului. Cine se face vinovat pentru această situaţie?
– Neregulile au fost descoperite de Protecţia Consumatorului, unele au fost remediate în timp util, pentru partea de topogane de inox am primit o amendă care a fost şi achitată de către Primăria Timişoara, dar în acelaşi timp şi contestată pentru că existau argumente din partea producătorului că ar avea dreptate şi am dat posibilitatea apărării acestui punct de vedere, urmând ca instanţa să decidă cu privire la acele tobogane. Dincolo de asta însă sigur că există poate o nemulţumire publică pentru că în raport cu suma care s-a investit în Parcul Copiilor rezultatele nu sunt cel puţin la fel de spectaculoase cum se aştepta. Pentru asta şi pentru celelalte nereguli s-a făcut un control intern ale cărui concluzii urmează să fie prezentate.
– Răspundeţi de Direcţia de Mediu. Ce măsuri credeţi că ar trebui să adopte primăria pentru reducerea poluării în oraş?
– În primul rând este probabil primul an în care nu mai avem niciun fel de depăşire la nivelul prafului, ceea ce denotă o preocupare pe această temă. E şi o activitate mai ferventă a Retimului, pentru care le-am şi mulţumit, şi oraşul în sine pare a fi, din ceea ce spun cetăţenii, mai curat. Sigur, mai sunt şi alte măsuri care pe termen mediu ar trebui să reducă cantitatea de praf. Asta înseamnă măsuri la nivelul şantierelor din oraş. Norocul, dacă putem să îi spunem aşa, este că nu se mai construieşte atât, dar în măsura în care construcţiile vor lua un nou avânt trebuie luate măsuri şi acolo. Mai sunt acele fâşii de pământ dintre carosabil şi trotuare care trebuie reorganizate ca să nu mai producă praf. Dincolo de asta, vom continua programul de achiziţionare de teren şi împădurire în jurul Timişoarei, care este extrem de important tot în cadrul aceleiaşi strategii.
– Când spuneţi achiziţionare vă referiţi la cumpărare?
– Chiar la cumpărarea de teren pentru că Primăria Timişoara nu dispune de teren tot timpul, în toate zonele, şi fără a zice că ar fi un spirit de comerciant, dar acesta este momentul în care de pe piaţa liberă se mai poate achiziţiona încă teren la un preţ normal, fiind încă o criză. Nu ştiu cum va fi peste trei, patru, cinci ani de acum încolo. Cam astea sunt lucrurile care ne stau nouă în putinţă. Pe de altă parte, tot legat de poluare, dacă este vorba de industria din oraş, poate că aceste lucruri ţin mai mult de Agenţia Regională de Protecţia Mediului.
– De-a lungul timpului au fost nenumărate plângeri venite din partea cetăţenilor din zona UMT, unde este amplasată fabrica de anvelope Continental, legate de poluare. Credeţi că sunt sau nu îndreptăţite plângerile oamenilor?
– Nu am încă toate datele. În diverse momente de timp am văzut şi eu câteva măsurători care din punct de vedere al siguranţei cetăţeanului să spun nu îndreptăţeau aceste plângeri. Pe de altă parte, cel puţin din punct de vedere olfactiv, o anumită poluare există. Ceea ce putem să facem este să continuăm colaborarea cu garda de Mediu, cu Agenţia Regională de Mediu, şi să continuăm măsurătorile. Practic asta este partea legală pe care putem să o facem.
– Consiliul Local Timişoara a aprobat recent un proiect care prevede practic posibilitatea de a concesiona spaţii în parcurile din oraş pentru amenajarea de terase. De ce credeţi că ar fi oportun un astfel de proiect, având în vedere că există cetăţeni care nu agreează această idee?
– Este un proiect cadru care permite realizarea unor astfel de terase. Sigur că discuţiile despre aceste terase se pot purta de la caz la caz. Nu înseamnă că de mâine toate parcurile vor fi năpădite de terase. Cu siguranţă că nu se va întâmpla aşa. Pe de altă parte există şi în momentul de faţă în Parcul Copiilor un local special amenajat pentru cofetărie care în perioada următoare va fi supus licitaţiei publice pentru închiriere şi care are şi el o terasă. Există parcuri în care se pretează un astfel de model, există alte parcuri în care, sigur, nu e de dorit să apară. În orice circumstanţe, vor fi reguli clare dacă astfel de terase vor fi autorizate şi prima regulă este de a nu deranja cetăţenii din parcuri.
– Un alt subiect cald. Domnul primar a afirmat că ar dori ca parcurile Timişoarei să fie deschise non-stop, să nu mai funcţioneze după un anumit program, şi au apărut şi primele reacţii negative, primii nemulţumiţi, cetăţenii din zona parcului Lorena – Zurich, care nu sunt de acord cu iniţiativa aceasta… Oamenii au iniţiat şi un protest.
– Eu nu am primit încă sesizările. Furturile şi vandalizările ar trebui să fie limitate şi scăzute printr-o activitate mai intensă a Poliţiei Locale. Pe de altă parte, este foarte clar că cel mai important parc pentru care s-a luat o astfel de decizie este Parcul Rozelor, care în nicio perioadă din existenţa lui nu a fost închis şi ca atare chiar la momentul închiderii a existat un protest serios din partea cetăţenilor. Vom analiza şi alte parcuri şi vom vedea dacă această măsură afectează în vreun fel integritatea lor să spunem.
– Răspundeţi şi de patrimoniu. Un alt proiect adoptat în ultima şedinţă de consiliu făcea referire la vânzarea unor clădiri care nu sunt valorificate în prezent pentru creşterea veniturilor primăriei. Erau date ca exemplu Turnul de apă din Iosefin, o aripă din Primăria Veche şi altele. Sunteţi de acord cu vânzarea acestora?
– Eu am spus şi atunci că exemplele nu îşi aveau rostul într-o hotărâre de consiliu local şi cred că chiar nu trebuiau exemplificate clădirile. Per ansamblu, sunt de acord că dacă municipalitatea nu este în stare din cauza bugetului limitat să amenajeze o parte dintre clădiri şi să le valorifice, ca ele să fie vândute, dar în condiţii restrictive, cu o destinaţie foarte clară şi care să fie obligatorie pentru cumpărători pe o perioadă îndelungată.
– Au fost şi Zilele Timişoarei, a cântat Inna. V-a plăcut Inna?
– Sincer mi-a plăcut Inna, chiar dacă nu sunt neapărat fanul acestui tip de muzică. Însă faptul că a cântat live, ba chiar cu band, dincolo de toate presupunerile care se făceau, că va pune un CD şi va urca pe scenă, cred că a fost o evoluţie interesantă a concertului. Dincolo de asta, succesul poate fi apreciat prin numărul extrem de mare de oameni care au participat la acest concert şi care l-au apreciat.
– Având în vedere criticile, pentru că au fost şi critici atunci când aţi decis să o aduceţi pe Inna, cum veţi proceda pe viitor în selectarea artiştilor pentru evenimentele de acest gen?
– Un sistem de vot pe internet este cel mai democratic mod cu putinţă. Sigur că o formă de vot controlat, pe domenii, nu vom pune să zicem să concureze o solistă pop cu o formaţie de rock. Mi s-a şi prezentat o formulă de sistem de vot care cred că poate fi aplicată chiar pentru Revelion.
– Şi ultima întrebare… Care credeţi că este principalul lucru care ar trebui să se schimbe în Timişoara?
– Eu am să vă spun care cred că este principalul lucru, pe atribuţiile mele, care cred că ar trebui rezolvat şi care e probabil cheia acestui mandat, şi aceasta este pentru primărie evaluarea şi valorificarea patrimoniului propriu, mare, de multe ori necunoscut, şi prin care real se poate face ceva.
– Ce înţelegeţi prin valorificare?
– Valorificarea nu înseamnă vânzare, ci înseamnă pur şi simplu punerea în valoarea a patrimoniului într-o formă sau alta.
Alesii locali din Timisoara vor sa vanda monumente istorice si sa concesioneze spatii in parcuri
Citiți principiile noastre de moderare aici!