Cele trei firme care lucrează pentru schimbarea rețelelor termice ale Colterm au deschis mici șantiere prin tot orașul încă din această primăvară. Potrivit celor din primărie, anul acesta se intervine în 33 de zone din aproape toate cartierele orașului, în special în careurile de blocuri. Unele bucăți de străzi sunt închise de luni bune, dar încă nu pot fi redeschise, pentru că terenul în lucru nu a fost adus la starea inițială. Și nici nu se va întâmpla prea curând. De altfel, în unele zone a crescut deja iarba pe șantierele părăsite, pentru că muncitorii contractați de primărie s-au mutat în alte părți, în încercarea de a schimba țevile pentru ca timișorenii să aibă apă caldă și căldură atunci când Colterm deschide robinetul.
„Prioritatea în momentul acesta este să termine țevile și să blindeze. După blindare, prioritatea va fi să finalizeze gropile și să refacă spațiul verde cu trotuarele. Sunt trei firme în asociere, Elsaco este lider de asociere, Erbașu și SAEM (Energomontaj), toate acestea sunt companii mari pe piață, nu vorbim de firme cu un singur angajat, vorbim de companii foarte mari care fac asta la nivel profesionist. Ei au o fereastră foarte scurtă de execuție, au un contract pe doi ani de zile în valoare de 130 de milioane de lei pe care trebuie să-l execute nu în doi ani, ci în zece luni. Pentru că mai mult de cinci luni pe an nu au front de lucru. Undeva în octombrie va trebui să ne pregătim să pornim termoficarea. Deci, ei sunt pe ceas să blindeze țevile și să-și facă normele. Ulterior vor astupa gropile și vor reface spațiile verzi și trotuarele”, ne-a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Edilul spune că primăria le-a cerut celor trei firme să lucreze mai ordonat și că deja s-au dat amenzi. Iar anul viitor trebuie să își organizeze mai bine șantierele.
„Noi le-am cerut să lucreze mai ordonat, pentru lucrurile pe care le-au făcut pe spațiile verzi și-au primit amenzi de la Poliția Locală și de la Direcția de Mediu, pentru ce au făcut pe Ripensia și-au primit amenzi și am agreat cu toți cei trei contractori ca anul viitor să lucreze mai curat și mai ordonat, să vină cu niște planuri mai clare și mai detaliate de cum se organizează șantierul și peste iarnă să facă această planificare în detaliu. Și anul acesta am avut prima întâlnire prin februarie cred, le-am cerut același lucru, dar au fost obișnuiți cu un anumit stil de lucru. Pe de-o parte suntem nemulțumiți de acest lucru și îi vom penaliza și le vom cere să le facă, dar pe de altă parte esențial este să finalizeze schimbarea țevilor și să reducem din pierderile tehnologice”, ne-a mai declarat Lațcău.
Viceprimarul Timișoarei susține că „nu există pericolul să nu fie finalizate” lucrările de înlocuire a țevilor.
Aproape 30 de km (29,162) de rețele termice ar trebui să fie extinse sau reabilitate în cadrul acestui proiectului de „Retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”, care are o valoare totală de 148.118.419,84 lei (30 milioane euro – n.r.), din care 106,2 milioane de lei de la UE.
De lucrări se ocupă firmele SC Energomontaj SRL (lider de asociere) cu Elsaco Electronic și Construcții Erbașu pentru Lotul 1 – rețele primare și de Elsaco Electronic SRL (lider de asociere), cu Energomontaj și Construcții Erbașu pentru Lotul 2 – rețele secundare.
Termenul de finalizare este 2023, dar lucrările vor fi finalizate în anul 2022, ne spuneau reprezentanții primăriei încă din primăvară.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
FOTO. Dezastru pe șantierele pentru retehnologizarea Colterm. În unele locuri crește deja iarba
Trimite articolul
XAm vazut ca de cateva zile au disparut si muncitorii care lucreaza pe FC Ripensia,o strada intens circulata care practic face legatura dintre sudul TImisoarei si nord.Eu zic ca aceasta strada are prioritate maxima ca si-asa e gatuita circulatia pe trei benzi acum.Nea Latcau,do something.
-
Pe tot tronsonul respectiv s-a lucrat in perioada calda cu viteza melcului. Treceam zilnic pe acolo si am vazut ca erau putini muncitori. Lucrarile sunt lasate pe ultimii metri intentionat ca sa nu se mai faca amenajarile de spatii verzi si ce o mai fi anul acesta, dupa care poate se uita…
pai daca sunt “prioritati”, nu mai porni dracului santiere. dar bineinteles, ca tu habar n-ai care e situatia si acoperi firmele astea mizerabile. “prioritati” auzi… prioritatea ar trebui sa fie sa fiti la puscarie, comunisti talhari ce sunteti.
In zona Bucovina identic creste iarba,inca putin si vine iarna,iar tevile sunt expuse,gropi mari,zone in care muncitorii sunt inexistenti,ce sa mai zicem de santierul de pe Cetatii,lucreaza un singur schimb si ala de mantuiala 2 muncesc si 8 stau,treaba romaneasca,suntem praf,la furt primii la munca ultimii !!!
-
mda, imi place la nebunie.
Daca se intampla asta cum 1.5 – 2 ani era luea in strada. crititi peste crititi in ziare si pe facebook ca uite cum LAE ne modernizeaza in forta, si nimic nu se intampla.uite ca s-a schimbat conducerea si… nimic nu se intampla nicaieri. nici cu santierele vechi deschise(Lidia, Dr.Boilor etc) dar se pare ca nici pe astea noi. Ma uit si la hulitele steaguri ale lui LAE care atata acum ca dupa razboi. Nici pe alea nu-s in stare sa le schimbe.
urat si trist 🙁
-
nu stau in cetatii, dar am trecut des pe acolo si pot sa zic ca aia chiar s-au miscat exemplar, deja is puse tevile noi din ce am vazut se pregatesc usor usor sa ajunga la nivel si asta in doar vreo 2 luni
Vine iarna si caloriferele colterm vor fi reci…
-
de reci o sa fie reci, dar o sa platim toti pierderile. Coltermul trebuia restructurat acum 20 ani, acum nu mai vad cum poti tinand cont ca mai au cate un abonat pe fiecare scara de bloc.
Pe Grigore alexandrescu ii penalizeaza pentru intarziere si fix undeva il doare pe constructor, arata ca o groapa de gunoi toata strada. Firmele serioase nu fac afaceri cu statul. Sa imi dea cineva un exemplu de lucrare publica facuta la timp in buget si de calitate. Asta e nivelul tarii, ne tot miram atat.