Viceprimarul Sorin Grindeanu a făcut miercuri o evaluare a programului de reabilitare termică a imobilelor din Timişoara. Până în prezent s-au finalizat lucrările la 54 imobile, dintr-un total de 55, spun reprezentanţii municipalităţii. Mai există un bloc în Piaţa Mărăşti nr. 1-2, unde lucrările sunt în curs de finalizare. A fost finalizată partea care dă în Piaţa Mărăşti, urmând să înceapă lucrările în partea din spate a imobilului, care dă în Piaţa Unirii.
Programul local aprobat de Consiliul Local Timişoara în 2009 cuprindea 72 de imobile, dar finanţarea acordată de Guvern, care contribuie cu 50% din costurile reabilitării, a fost diminuată treptat. Aşa că de la 72 de blocuri s-a ajuns la 55, iar apoi s-a redus din nou suma acordată de Guvern, banii ajungând pentru 47 de imobile. Diferenţa de opt imobile care nu au fost incluse în programul naţional a fost preluată spre finanţare de bugetul local, în proporţie de 80%. Primăria a acoperit în aceste cazuri atât cota de 50% a ministerului Dezvoltării Regionale. cât şi cea care îi revenea de 30%, restul de 20% fiind contribuţia proprietarilor.
În cazul celor 47 de imobile incluse în programul naţional, Ministerul Dezvoltării mai are de achitat aproximativ 755.400 de lei pentru lucrări deja finalizate, sumă ce reprezintă deconturi aferente lunilor august şi septembrie.
În ceea ce priveşte celelalte blocuri cuprinse în programul iniţial, rămase nereabilitate, până la 72, s-au încheiat contracte de execuţie a lucrărilor, care vor fi propuse spre anvelopare în 2011, au precizat oficialii municipalităţii.
Viceprimarul Sorin Grindeanu este pesimist în privinţa continuării programului de reabilitare termică, în actualele condiţii impuse de guvernanţi.
„În Timişoara au fost 72 de blocuri cuprinse în programul de reabilitare în 2009-2010, au rămas 55 pentru că s-au diminuat fondurile şi şi de-acolo s-au mai redus sume şi au rămas 47, iar la celalalte opt primăria a preluat şi partea Guvernului. Din păcate, programul de reabilitare termică a blocurilor, ca şi orice lucru bun, nu cred că va avea o viaţă lungă. În forma nouă, în care asociaţiile de proprietari vor lua credite garantate de stat, garantate de Guvern, pentru a acoperi costurile reabilitării în proporţie de 70%, noi vom asigura partea noastră de 30%, dar cred că programul a cam murit, ca orice lucru bun. Este o părere personală”, a afirmat Grindeanu. Reprezentanţii primăriei cred că proprietarii nu vor fi prea deschişi la ideea de a apela la credite pentru a-şi reabilita termic locuinţele.
Viceprimarul Sorin Grindeanu preconizeaza ingroparea programului de reabilitare termica
La Timişoara au fost reabilitate termic 54 de blocuri care au fost cuprinse în programul de creştere a performanţei energetice în perioada 2009-2010, pe lângă care mai există încă un imobil la care se lucrează. Cât despre viitorul programului de reabilitare, previziunile sunt sumbre.
Citiți principiile noastre de moderare aici!