Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că, în urma reclamaţiei primite, s-a mers în control la adresa respectivă, unde se află casa funerară a Nicoletei Voica, pe strada Constantin Titel Petrescu, iar reprezentanţii firmei nu le-au putut pune la dispoziţie documentele solicitate.
În primul rând, viceprimarul Traian Stoia susţine că a fost realizată o împrejmuire fără autorizaţie într-o curte comună.
„Am primit o informare în urma unei reclamaţii făcute de o doamnă de pe strada Titel Petrescu nr. 5, unde poliţiştii au constatat existenţa unei case mortuare, „Pios Omagiu”, amenajată în partea stângă a imobilului, imobilul având curtea împărţită de o împrejmuire în două părţi. Doamna care a reclamat această situaţie locuieşte în clădirea de peste acest gard, această împrejmuire… La data controlului, domnul Riteş Nicu, reprezentant al firmei care are această afacere în clădire, nu a reuşit să facă dovada deţinerii autorizaţiei de construire pentru împrejmuirea existentă, el promiţând că va prezenta documentele solicitate în 26 iunie. Nu le-a prezentat. Imobilul situat pe strada Titel Petrescu nr. 5 face parte din zona de protecţie a sitului urban, la poziţia nr. 61 din Lista monumentelor istorice. Conform programului Lotus (n.r. – program intern al primăriei), primăria a emis pentru imobilul situat în Timişoara, pe Constantin Titel Petrescu nr. 5, un certificat de urbanism, în 13.06.2014, pentru amplasarea pe faţadă, între geamuri, a unui tablou cu inscripţia firmei şi schimbare destinaţie spaţiu din locuinţă în casă funerară, având acceptul proprietarilor”, a declarat Stoia.
Mai mult, viceprimarul susţine că firma respectivă nu ar avea toate autorizaţiile şi avizele necesare pentru a se ocupa de servicii funerare şi că sunt vecini deranjaţi de faptul că se organizează priveghiuri acolo. Mai ales că se oferă pachete complete, de la sicrie la îmbălsămarea, îmbrăcarea decedatului şi transportul său la cimitir.
„Intrând în posesia certificatului de urbanism s-a făcut un prim pas, dar s-a continuat cu acea compartimentare a curţii şi cu faptul că activităţile acestea au un anume specific şi trebuiesc autorizate de Direcţia de Sănătate şi de alte organisme ale statului, aşa că ceea ce s-a făcut aici nu este foarte în regulă, având în vedere că ţinerea unor persoane decedate până la înhumare, anumite operaţiuni care se fac acolo, nu sunt foarte plăcute pentru colocatari, mai ales că unii se ocupă cu prăjituri, cofetărie, cu langoşi şi aşa mai departe… Nu există autorizaţie pentru acest lucru şi ei prezintă doar o autorizaţie pentru vânzare de haine second-hand. Aveau o autorizaţie de altă natură”, a mai afirmat Stoia.
Edilul vorbeşte chiar despre cercetări de natură penală.
„Lucrurile sunt încurcate şi aici e vorba de posibilitatea declanşării unei cercetări de natură penală din câte îmi spun poliţiştii, lucru pe care, sincer, nu l-aş dori şi ar fi bine să se poată intra în legalitate”, a concluzionat viceprimarul Traian Stoia.
Contactat de reporterii www.tion.ro, reprezentantul casei funerare, Nicolae Riteş, s-a declarat surprins de afirmaţiile viceprimarului şi susţine că firma are toate autorizaţiile necesare şi chiar acordul proprietarului imobilului pentru a desfăşura această activitate.
“Nu s-a întâmplat nimic deocamdată. Au venit cei de la Poliţia Locală, le-am arătat documentele, au spus că totul este în ordine şi că mă vor anunţa dacă este ceva. Nu m-au mai anunţat de nimic. (…) Proprietarul imobilului este o persoană, iar cel care se ocupă de afacerea de lângă noi este o altă persoană. Şi din punct de vedere legal, noi acordul trebuie să îl avem de la proprietar, nu de la administrator”, a spus Riteş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!