Aproape 30 de persoane s-au strâns în faţa Operei din Timişoara, cu lumânări în mâini, pentru a-şi aduce aminte de cei care atunci au ţinut piept minerilor. Au instalat acolo şi boxe şi microfoane, pentru ca unii dintre ei să ia cuvântul, dar le-au strâns imediat deoarece protestul nu a primit autorizaţie de la primărie. Iniţiatorul acţiunii a depus cerere pentru autorizaţie vineri după-amiază, iar comisia care eliberează aceste autorizaţii nu s-a mai întrunit până duminică, la ora manifestării – 20.30.
Astfel, jandarmii le-au cerut protestatarilor să strângă instalaţiile de sunet, ceea ce au şi făcut. În schimb, au pornit cu lumânări în mâini spre Catedrala Mitropolitană, unde au făcut un mic altar al eroilor care au murit la evenimentele din 1990. Pe tricolor au fost aşezate lumânări şi un buchet de flori.
Protestatarii s-au adunat în jurul lumânărilor, au strigat de câteva ori „Iliescu judecat pentru sângele vărsat”, au ţinut un moment de reculegere şi au spus rugăciunea „Tatăl nostru”.
„Timişoara nu uită! Remember mineriada 25 de ani” este titlul sub care, pe Facebook, s-a strigat adunarea timişorenilor în Piaţa Victoriei. Sloganul ales de iniţiatorii acţiunii este „Iliescu nu pleca, până nu te-om judeca!”.
Nu mai puţin de 746 de răniţi şi, conform mărturiilor şi dovezilor, peste 100 de morţi au fost în acele zile de după Revoluţie în capitală! În seara zilei de 13 iunie 1990, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petroșani spre București, iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre București pentru a-i potoli pe “golani”.
Sub titlul “Mineriada din iunie 1990″ sunt cunoscute evenimentele care au avut loc în perioada 13-15 iunie 1990 în București, când forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva protestatarilor din Piața Universității și a simplilor trecători. Inițiate din pricina nemulțumirii generale cu privire la evoluția vieții politice din România post-decembristă, protestele au fost oprite prin aducerea muncitorilor din mine în Capitală. Manifestațiile au fost supranumite „Golaniada”, titlul provenind din apelativul ”golan”, folosit îndeosebi de către președintele Ion Iliescu cu referire la protestatari. Cu o durată de 53 de zile și adunând în jur de 50.000 de oameni în fiecare seară, Golaniada este cel mai amplu protest din istoria post-decembristă a României.
Mineriada din 13-15 iunie 1990 este considerată și cea mai sângeroasă şi cea mai brutală dintre toate acțiunile minerilor. În 13 iunie, la televiziune se citește un comunicat al președintelui Ion Iliescu, în care se afirmă „Chemăm toate forțele conștiente și responsabile să se adune în jurul clădirii guvernului și televiziunii pentru a curma încercările de forță ale acestor grupuri extremiste, pentru a apăra democrația atât de greu cucerită”.
Articole pe aceeași temă:
Iliescu nu pleca, pana nu te-om judeca! Timisoara comemoreaza victimele mineriadei
Golanii care au murit in mineriada din 1990, de la Bucuresti, comemorati la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!