Numărul victimelor traficului de femei a crescut în 2011 cu un procent de 29 la sută faţă de 2010, în timp ce vârsta acestor vitcime a scăzut, ajungând până la 11 ani, arată Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.
„Este motivul pentru care încercăm o abordare nouă. În Dudeştii Vechi şi în Beba Veche lucrăm deja cu copii de clasa a VII-a pe care îi învăţăm, prin joc, să comunice cu părinţii lor. Mutăm, practic, accentul pe părinţi, cărora dorim să le transmitem că e important să comunice cu copiii lor, mai ales atunci când sunt probleme. Studiile arată că relaţiile disfuncţionale la nivelul familiilor reprezintă o cauză a traficului de persoane”, a spus, vineri, Irina Sorescu, preşedinte al Centrului Parteneriat pentru Egalitate (CPE).
Reprezentanţii CPE vor organiza sâmbătă, în Piaţa Victoriei, o acţiune de informare asupra fenomenului şi asupra victimelor traficului de persoane. CPE a lansat studiul intitulat „Speranţe, la vânzare”, o cercetare calitativă privind traficul de persoane în vederea exploatării sexuale în România şi în Italia, în perioada 2007-2011. Conform studiului, după 2007, principalele ţări de destinaţie pentru traficul extern au fost Spania, Germania, Italia, Cehia şi Grecia. Recrutarea s-a produs în special prin relaţie directă cu traficanţii, respectiv prieteni, vecini, rude, iar principalele modalităţi de constrângere au fost abuzul emoţional, urmat de abuzurile fizic şi cel sexual. Specialiştii mai arată că între victime se numără şi bărbaţi.
„Traficul de persoane este un fenomen de tip cameleon, sensibil la schimbările politice, economice, legislative, sociale şi comunitare, care se adaptează rapid la contextul actual, pentru a-şi putea conserva natura subterană şi, implicit, avantajul acoperirii activităţii criminale de a face profit prin exploatarea persoanelor minore şi adulte”, mai arată studiul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!