Ziua Mondială fără Tutun, marcată la 31 mai, este un prilej pentru specialiştii în sănătate publică să atragă din nou atenţia asupra faptului că tutunul ucide aproape jumătate dintre utilizatorii săi. „Numărul deceselor cauzate de tutun este de 100 de milioane în secolul 20. Dacă tendinţele actuale continuă, se va ajunge până la un miliard de decese în secolul 21”, precizează reprezentanţii DSP Timiş.
Cu toate acestea, chiar medicii din spitalele timişene continuă să fumeze în locuri publice, la evenimente oficiale, iar în ceea ce priveşte amnezile date populaţiei pentru acest viciu, cifrele rămân încă mici. „De la începutul acestui an au fost date 22 de amenzi, suma totală fiind de 22 mii lei (RON), în urma verificarilor facute pe respectarea legislaţiei privind fumatul în locuri publice. Controalele vor continua pe tot parcursul anului 2012 şi vor fi , evident, inopinate. Foarte importantă este, însă, şi atitudinea fiecăruia dintre noi, atunci când, fiind într-un loc public cere imperios respectarea legislaţiei privind fumatul”, mai arată reprezentanţii DSP Timiş.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a selectat ca temă a celei de a 24-a Zi Mondiale fără Tutun “Interferenţa industriei tutunului”. Celebrarea va avea loc sub sloganul „Stop interferenţei industriei tutunului!” şi are ca scop informarea grupurilor ţintă cu privire la încercările industriei de tutunului din ce în ce în ce mai agresive de a submina măsurile pentru implementarea Convenţiei-cadru a OMS privind controlul tutunului (CCCT OMS), şi contracararea acestor încercări, din cauza pericolului grav pe care îl reprezintă pentru sănătatea publică.
“Cu ocazia ZMFT 2012, în judeţul nostru se preconizează următoarele acţiuni, în perioada 31.05.2012 – 22.06.2012: sesiuni de informare şi dezbateri, privind efectele fumatului, la clasele V-VII din unităţi de învăţământ din Timişoara; măsurarea monoxidului de carbon din aerul expirat şi estimarea vârstei plămânului la studenţii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara şi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Victor Babeş” din Timişoara; distribuire de materiale promoţionale, cu îndemnuri de a nu fuma, la spitalele din judeţul Timiş şi la unităţi de alimentaţie publică”, adauga reprezentanţii DSP Timiş
Citiți principiile noastre de moderare aici!