„E de dorit să punem întrebări nu doar celor care ne suspectează pentru una sau pentru alta. Știți că legendele întotdeauna sunt preferate, mai cu seamă când e vorba despre un muzeu de artă și e necesar să discutăm și cu cel care este criticat, acuzat, suspectat”, și-a început Neumann pledoaria, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Muzeul de Artă Timișoara, în care nu a purtat mască de protecție.
Vă reamintim, Muzeul de Artă Timișoara ar putea avea un nou director, după ce actualul a primit sub nota de trecere la evaluarea anuală. El a fost notat cu 6,04, iar recomandarea comisiei de evaluare este „încetarea contractului de management”. Conform legii, „în cazul în care nota finală se situează sub 7 (șapte), rezultatul evaluării este nesatisfăcător”, ceea ce înseamnă că instituția de care aparține muzeul, în acest caz Consiliul Județean Timiș, poate numi un nou director interimar.
Din comisie au făcut parte Flavius Iepan – consilier Compartimentul cabinet președinte, Mihai Crista – șef Serviciul consultanță și avizare juridică, Remus Rotaru – lector universitar Universitatea de Vest, Emilian Ștefârță – manager Muzeul de Artă Craiova și Sorin Bulboacă – manager Complexul Muzeal Arad. În 2018, Victor Neumann fusese notat cu 8,96, iar în anul 2019 cu 9,55.
„În ceea ce privește comisia, (…) nu e cazul să fiu examinat de un lector. Cât privește implicarea CJT, din ceea ce probabil știți, și așa cum s-a și scris, un fost șofer a fost președinte de comisie. A fost și grădinarul Universității de Vest la un moment dat. (…) Este important într-o asemenea comisie să fie președinte cineva care cunoaște, un om care a vizitat muzeul, care știe fiecare expoziție de aici, a fost prezent la vernisajele expozițiilor noastre (…) Nu se poate să nu fim mirați când cineva construiește astfel comisiile. Clar a fost politizată și nu mă ascund de acest lucru”, a adăugat Neumann.
Directorul muzeului spune că nu a existat un raport de evaluare și că a primit doar un proces verbal, pe care nu l-a semnat. Potrivit acestuia, nota i-a fost comunicată înainte de a se aștepta cele 24 de ore, în cazul în care cel evaluat dorește să depună o contestație.
„Sunt în continuare aici și răspund la toate solicitările, sunt chiar foarte multe”
„De ce n-am semnat procesul verbal? Pentru că nu a existat un raport de evaluare, iar nota a fost comunicată înainte de a mi se comunica mie și înainte de a se aștepta cele 24 de ore necesare ca eventual cel examinat sa poată depună o contestație. Lucrul acesta nu a fost respectat. Iată, de aceea nu am acceptat să semnez procesul verbal în urma evaluării. (…) Am depus o contestație la tribunal. Am contestat evaluarea și am cerut anularea evaluării și a notei. Este cu numărul 1833/30/2021, la secția de contencios-administrativ”, a completat Neumann.
Cât despre recomandarea comisiei de evaluare, acesta spune că „încetarea contractului de management” este doar o recomandare.
„Nu e decât o recomandare, nu există un act juridic cu privire la încetarea activității, de aceea sunt în continuare aici în fiecare zi și răspund la toate solicitările, sunt chiar foarte multe. În fiecare zi sunt probleme, corespondențe naționale, internaționale. (…) Nu există o decizie cu privire la încetare, există o recomandare. Media minimă este 7 ca să poți să faci în continuare managementul instituției. Așa cum știți, nota a fost 6.04, deci nu e îndeplinită și s-a făcut o recomandare. În ceea ce mă privește, pot să vă spun că anul trecut am avut 9.55 media. Dacă luăm de la început și până acuma toate mediile pe care le-am avut cu persoane și personalități care au făcut parte din comisii, de fiecare dată fiind altcineva, au fost între 8.95 și 9.89. Deci cum s-a ajuns la 6.04 vă las pe dumneavoastră să interpretați”, a mai spus managerul Muzeul de Artă Timișoara.
Victor Neumann crede că este o apreciere incalificabilă, pe fondul în care în 2020 a adus titlul de muzeu de importanță națională, a deschis expoziția „1+1+1 și SIGMA”, a publicat cataloage în romană și engleză și a deschis expoziții temporare.
Neumann este director la Muzeul de Artă din Timișoara din anul 2013, când a câștigat concursul pe post. I-a luat atunci locul lui Marcel Tolcea, care primise la evaluare nota 5,98.
editor: Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Muzeul de Artă Timișoara ar putea avea un nou director. Victor Neumann a primit 6 la evaluare
Trimite articolul
XLa contestatie ar fi bine sa depuna si detaliile cerute legate de colaborarea cu securitatea domnul “Hodoş”, scuze, Neumann.
Daca aveti curiozitatea sa-i vizitati scara blocului in care traieste aceasta soparla otravita veti constata ca, inainte de intrarea in apartamrntul lui, traieste o pictura cu un ochi si piramida(simbol MASONIC). Individul poarta ghiul masonic, tot e un interes si o conspiratie, e faraonic, despotic, imposibil in raport cu tertii, se crede patron de butic la muzeu, e putin inteligent si narcisist. Nu spun unde sta, dar va recomand cladirea cu ancora de langa podul Dragalina.
Cam mare papagal Neuman asta…