Chesonul, „cutia” de beton cu o lungime de 70 de metri, lățime de 28 de metri și înălțime de 9 metri, care practic va reprezenta pasajul propriu-zis, este gata din noiembrie. A fost finalizată și partea de pretensionare și de fixare a rosturilor, iar din 6 decembrie a început împingerea propriu-zisă a acestuia.
Împingerea ar trebui să dureze două luni și jumătate, însă termenul depinde foarte mult de situațiile care mai apar pe parcurs. În paralel cu împingerea se vor mai realiza și alte lucrări.
„Practic începe împingerea chesonului, adică tunelului propriu-zis. Vedeți în spatele meu: este în întregime finalizat. Acest tunel uriaș care este deja turnat, pregătit, tensionat, va fi împins pe poziții, adică va trebui să străbată 80 de metri pe sub cele 10 linii de cale ferată. Această pătrundere va lua probabil undeva între 2 și 3 luni de zile. Astăzi și mâine vom face împingerea în gol (…), undeva la 10-15 metri, care vor fi străbătuți, probabil de azi sau până mâine dimineață.
Urmează ca de sâmbătă seara sau de duminică să intre efectiv în pământ și de săptămâna viitoare începem excavările. Estimarea este că vom avea o progres de aproximativ 50 cm – 1 m pe zi. Asta depinde foarte mult de condițiile de sol, depinde foarte mult de ce întâmpinăm înauntru, pentru că putem să găsim fose, rețele edilitare de la calea ferată abandonate”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.
Potrivit viceprimarului, ar urma să se poată circula prin pasaj de „vara viitoare”.
Termenul inițial de finalizare, deja depășit
Pasajul Solventul, cu o lungime de 87 de metri, va avea două benzi pe sens, la care se adaugă, separat, linii de tramvai, trotuare și piste de bicicletă. Ca parte a inelului IV de circulație, ar urma să preia, în mod special, din traficul de la Pasajul Jiul și să ajute la traversarea orașului dinspre nord spre sud și invers.
Investiția Primăriei Timișoara are o valoare de 132 de milioane de lei, din care 89 de milioane de lei de la bugetul local și 43 de milioane prin programul Anghel Saligny, finanțare obținută la începutul anului 2023.
Contractul pentru lucrările de la Pasajul Solventul a fost semnat în toamna anului 2020, fiind prevăzut un termen de 26 de luni: două pentru actualizarea proiectului tehnic și 24 pentru execuția propriu-zisă. Licitația cu o singură ofertă fusese câștigată de asocierea Spic Internazionale (lider/Italia) – Pod-Proiect (Iași) – Sylc Con Trans (Arad), cu terții Arcada Company (Galați) și Conextrust (Bacău) și subcontractanții Teoval & Co (Iași), FDF Electric Grup SRL (Iași), ISPCF (București), Radaria (Galați) și SC Yda Proiect Consulting SRL (Iași).
Lucrările au început de abia spre finalul anului 2021, după ce administrația Fritz a ținut să modifice parțial proiectul. La finalul anului 2023, când trecuseră cei doi ani prevăzuți pentru execuție, erau gata în proporție de 45%. În primăvară, când au fost reluate lucrările, se spunea că ar mai dura un an, până în aprilie 2025.
Turnarea chesonului a început în iunie. Ultimele betoane au fost turnate în prima parte a lunii noiembrie.
„Precum am mai spus la început proiectul, contractul a fost semnat cu două săptămâni înainte ca primarul Fritz să-și preia mandatul. Termenul inițial pentru proiectare era de șase luni de zile. Este unic proiectul ăsta în România, iar șase luni de zile, să fim serioși! (…) Undeva la 2 ani de zile (a durat – n.r.) proiectarea și avizarea. De aici aveți principala întârzierea. (…)
Până când toate avizele au fost obținute și până când am putut în mod legal să intervenim pe amplasamentul căii ferate a luat peste doi ani de zile. Au fost făcute 14 proiecte tehnice separate, fiecare cu autorizația lui separată de construire, doar pentru relocările pentru calea ferată. Fiecare individual ar trebui să fie avizat și de către CFR și de către alte instituții avizatoare. De aici a fost principala pierdere de timp în faza de proiectare și avizare”, a explicat viceprimarul Ruben Lațcău.
Trimite articolul
XDe ce nu faceți proiectul Pentru strada solventul și podul peste Vega plus strada Gării trebuia să începeți lucrările și la cele trei puncte mai sus menționate
-
bpc @ nu e cazul sa te agiti ca dai si rateuri. Strada din continuarea podului este bv. Dambovita iar podul traverseaza canalul Bega nu Vega :))
-
Care pod, ca nici nu s-au apucat de el, nici in 5 ani nu o sa-l faca.
-
@Andi de unde știi că Bpc nu s-au referit la ambarcațiunea Vega de pe Canalul Bega?
-
Rateuri dai tu Andi și cu celălalt cu unul pentru că voi știți că am dreptate pasajul trebuia să fie gata de cel puțin doi ani de zile și în continuare lui trebuia făcută strada care trece prin fosta fabrică solventul pod peste Bega și făcuta conexiunea între nord și Sud și str gării cu gara de nord