Noul pod peste Mureș se construiește la kilometru 2+610 al lotului de 54,86 de kilometri Ronaț Triaj – Arad, la o distanță de aproximativ 1.300 de metri față de cel existent. Momentan, se lucrează la prima culee și la prima pilă, potrivit celor de la Sucursala Regională de Căi Ferate (CFR Infrastructură) Timișoara.
„Podul este alcătuit dintr-o deschidere de 180 metri, tip arc metalic cu cale jos cu cuvă de piatră spartă și nouă deschideri de 50 de metri, tip grinzi cu zăbrele cu cuvă de piatră spartă, iar infrastructura acestuia va fi alcătuită din două culee și nouă pile”, precizează reprezentanții CFR Infrastructură Timișoara.
;
Până în dimineața zilei de luni, 7 octombrie, au fost deja realizate sau sunt în derulare lucrări la:
- Culeea 1 – s-au forat pilonii, s-a turnat egalizarea, urmând montarea armăturii pentru fundația la prima culee;
- Pila 1 – s-au forat pilonii, au fost livrate și sunt în curs de pregătire carcasele de armătură pentru pilele 1-6, urmând excavațiile pentru turnarea betonului;
- În vecinătatea podului de peste Mureș, se lucrează la podețul de la km 1+908, unde s-a turnat fundația, s-a instalat armătura, iar în momentul de față se finalizează cofragul pe partea stângă;
- În continuitatea podețului se execută lucrări la terasamentul căii ferate.
Peste 2 miliarde de lei doar pentru acest lot
Vă reamintim, proiectul de modernizarea a căii ferate Caransebeș – Timișoara – Arad este împărțit în patru loturi, fiind „spart” în două proceduri de licitație.
Prima a fost lansată în octombrie 2020 și cuprinde ultimele două loturi. Pentru lotul Timișoara Est – Ronaț Triaj, contractul de 1,4 miliarde de lei (fără TVA) a fost semnat în 4 noiembrie 2022, iar pentru lotul Ronaț Triaj – Arad (care cuprinde și podul în cauză), contractul de 2,1 miliarde de lei (fără TVA) a fost semnat câteva zile mai târziu, pe 17 noiembrie 2022. Ambele contracte au fost câștigate de o asociație de firme italiene condusă de WeBuild SpA.
Cea de-a doua licitație a fost lansată în iunie 2022. Pentru al doilea lot, Lugoj – Timișoara Est, contractul de 1,9 miliarde de lei (fără TVA) a fost semnat pe 28 noiembrie 2022, cu FCC Construccion S.A. Pentru primul lot, Caransebeș – Lugoj, a fost depusă contestație, iar după reevaluare, contractul a putut fi semnat de abia în decembrie 2023, cu asocierea RailWorks.
Contractele pentru fiecare dintre cele patru loturi prevăd o durată de 102 luni: șase pentru proiectare, 36 pentru execuție și 60 de garanție a lucrărilor. Fiecare lot a avut problemele sale – cele mai ample discuții au fost în legătură cu partea care traversează Timișoara –, dar toate contractele înaintează într-o fază sau alta în prezent.
Obiectivele proiectului ar fi „creșterea vitezei de circulație la 160 km/h pentru trenurile de călători și la 120 km/h pentru cele de marfă” și „introducerea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R)”.
Trimite articolul
XFac vad ca se mișcă binișor, webuild cel puțin pe partea sanandrei stagneaza
Felicitari USR!
Practic se face o noua cale ferata care sa ocoleasca putin traseul prin oras. Pentru Arad, asta poate fi o mare oportunitate de dezvoltare. Ar putea avea doar 1 linie CF in oras in loc de 2, si sa elibereze un culoar CF. Acolo se pot construi chestii moderne si prietenoase cu mediul