În ziua de Bobotează, la ortodocșii pe rit vechi este Ajunul Crăciunului. Decalarea se datorează faptului că există o diferenţă de câteva zile între cele două calendare, calendarul iulian şi calendarul gregorian.
Calendarul iulian a fost introdus de Iulius Cezar în anul 46 înainte de Hristos şi a funcţionat în mod constant până în secolul al XVI-lea. În unele țări precum Rusia, Ucraina, Serbia, Grecia, Bulgaria și Georgia este utilizat şi în prezent.
Aproximativ 300 de sârbi s-au adunat luni după-amiază la Biserica Ortodoxă Sârbă din Mehala, unde elevii claselor primare de la Liceul Teoretic „Dositei Obradovici” din Timișoara au prezentat o scenetă despre nașterea Domnului cu poezii și colinde.
Apoi, credincioșii ortodocși sârbi au ieșit în curtea bisericii unde au ars badnjak-ul. Stejarul și rugul semnifică lemnele pe care le-a aprins Sfântul Iosif ca să încălzească peştera rece atunci când s-a născut Pruncul Sfânt.
Conform tradiției, sârbii aruncă grâu peste stejar pentru ca focul să fie mai mare. Se spune că dacă flăcările focului în care arde stejarul sunt înalte, noul an va fi unul îmbelşugat.
În noaptea de 13 spre 14 ianuarie, sârbii vor petrece la Revelionul pe rit vechi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!