Protestul angajaților de la Maternitatea Odobescu are loc joi, 16 ianuarie, între orele 14 și 16. Aceștia au plecat grupați din fața clinicii, de unde merg spre primărie, înainte de a se întoarce pe bulevardul 16 Decembrie 1989.
Participanții au ținut să puncteze faptul că Timișoara are nevoie de ambele sale maternități de stat. Maternitatea Bega, deși a putut face față până acuma, s-ar putea să ajungă prea aglomerată. Astfel, cele aproximativ 300 de persoane adunate au scandat că vor o nouă locație.
„Relocați urgent Maternitatea Odobescu”, „Respect pentru pacienți!”, „O maternitate pentru viață, nu pentru orgolii politice” sunt doar câteva dintre mesajele care apar pe pancartele celor prezenți la protest.
La fața locului se află și consilierii locali Roxana Iliescu (PSD) și Ilie Sîrbu (AUR).
„Fac un apel la primarul Fritz să găsească rapid soluții pentru criza generată de închiderea maternității Odobescu, având în vedere că situația actuală pune în pericol sănătatea și siguranța copiilor și mamelor din Timișoara și județele vecine (maternitatea Odobescu este maternitate de grad 3 și prelua inclusiv cazurile din județele cu care ne învecinăm)!”, a scris Roxana Iliescu pe Facebook, într-o postare în care anunța că va lua parte la manifestația de astăzi.
Vă reamintim, tavanul din baia unui salon al Maternității Odobescu s-a prăbușit pe 1 decembrie 2024, iar practic de atunci clădirea cu Obstetrica este închisă. La două zile după incident, în urma unor articole de presă, primăria anunța că nou-născuții internați au fost transportați la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu”, iar cazurile noi sunt redirecționate către Maternitatea Bega.
Și în prezent, noua Maternitate Bega este cea care preia toți nou-născuții. Potrivit unui raport întocmit de prefectură în urma unor controale mixte, 25 de angajați ai Maternității Odobescu au cerut transferul temporar, pe o perioadă de șase luni, și au fost preluați de „Bega”. Potrivit reprezentantei Sindicatului Materna, Florica-Lucretia Al-Jobory, ceilalți sunt în concediu.
Viceprimarul Ruben Lațcău acuza Consiliul Județean Timiș că discuțiile privind închirierea vechii Maternități Bega au eșuat, dar tot acesta spunea că în continuare se caută alte soluții, lucru evidențiat și în raportul prefecturii.
De notat că, în continuare, doar una dintre cele două clădiri ale Maternității Odobescu este închisă, Ginecologia funcționând în continuare în clădirea de peste drum.
Primarul Dominic Fritz: „Căutăm activ o soluție”
Cu puțin timp înainte de începerea protestului, reprezentanții primăriei au transmis că mai multe clădiri sunt evaluate pentru relocarea Secției de Obstetrică, fără a da însă detalii despre ce clădiri este vorba.
„Primarul Dominic Fritz a avut, astăzi, o nouă consultare cu conducerea Spitalului Municipal pentru identificarea unor soluții optime de relocare a Secției Obstetrică a Maternității Odobescu. În acest moment, sunt evaluate mai multe clădiri private și publice spre închiriere, cumpărare sau reabilitare care să ofere condiții sigure pentru mame, îngrijiri de calitate pentru bebeluși și condiții optime pentru cadrele medicale.
După incidentul de la finalul anului trecut, municipalitatea a făcut pași hotărâți pentru a muta secția în fosta clădire a Maternității Bega a Spitalului Județean, soluție inițial agreată și cu Consiliul Județean. Între timp, Spitalul Județean a notificat Primăria la începutul lunii ianuarie că nu mai este posibilă relocarea, fiindcă are alte planuri pentru reabilitarea clădirii respective”, spun cei de la Primăria Timișoara.
La rândul lui, Dominic Fritz declară că se caută „activ o soluție” și că este „încrezător” că în curând aceasta va putea fi anunțată.
„Siguranța pacientelor și bebelușilor este pe primul loc. Mă bucur că, deocamdată, nașterile planificate la Odobescu sunt preluate de Maternitatea Consiliului Județean și parțial și de clinici private. Plătim acum prețul pentru decenii de cârpeli, dar și pentru faptul că proiectul unei maternități noi a căzut la finanțare prin PNRR. Căutăm activ o soluție și sunt încrezător că în curând o vom putea anunța. Lumina la capătul tunelului este faptul că în orice nouă locație, condițiile pentru paciente, nou-născuți și cadrele medicale vor fi mai bune decât au fost până acum”, a menționat primarul Dominic Fritz.
Soluția, la final de ianuarie. Relocarea, la final de februarie
Liderii protestatarilor au fost primiți de viceprimarul Ruben Lațcău. Acesta a insistat că există discuții serioase care ar putea fi concretizate până la finalul lunii. Nu a vrut, însă, să menționeze exact despre ce spații este vorba. Se ia în calcul atât posibilitatea folosirii unei clădiri proprii, cât și achiziția sau închirierea uneia private.
„Suntem destul de avansați în acest moment, atât cu varianta de a utiliza o clădire publică pe care noi o avem, cât și de a utiliza clădirile de pe piață disponibile. Suntem în proces de evaluare de negociere și probabil săptămâna viitoare vom avea o claritate cu privire la preț și la costuri. Mă aștept ca la sfârșitul lunii acesteia, ianuarie, să avem o soluție clară pentru relocarea doar a părții de obstretică, pentru că ginecologia în continuare funcționează”, a declarat edilul.
În varianta unei clădiri private, ar fi vorba despre o clădire „care are funcția chiar de spital”. Cu cea publică, în schimb, „acum suntem într-un proces de evacuare”, a punctat Lațcău. Nu știe dacă va fi o achiziție sau o închiriere, acesta crede că, indiferent de caz, spre finalul lunii februarie ar putea fi deja relocată maternitatea.
Potrivit tot viceprimarului și confirmat de protestatari, medicii, asistenții și ceilalți angajați ai spitalului au fost plătiți în ultima lună și jumătate. Cele 25 de infirmiere și asistente „transferate” la „Bega”, cu întreg salariul; ceilalți angajați, doar cu venitul de bază.
Trimite articolul
XOare de ce nu isi mai face Lascau acum selfie si cu protestul asta?
aveti ce ati votat, brava!