Angajații timișeni din Educație au ieșit și luni să protesteze în fața prefecturii. La protestul organizat de sindicatele afiliate Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, FSLI, au participat, din nou, câteva sute de angajați din Educație, de această dată însoțiți și de reprezentanții sindicatelor din mediul universitar, dar și de cei ai Asociației Elevilor din Timiș.
„Salariile debutanților în cele două sisteme, atât în sistemul preuniversitar, cât și în cel universitar, sunt foarte mici. Dorim să fie de 4.000 de lei în noile grile. Am venit să protestăm și pentru a ne face auziți, și pentru a începe negocierile pe noile grile. Demnitatea noastră trebuie să se reflecte în grilele de salarizare. (…) Investiți în viitorul nostru, investiți în viitorul acestei nații. Cea mai bună investiție este în educație”, au spus, la început, liderii de sindicate.
Au venit la microfon, de-a lungul manifestației, liderii celor trei sindicate afiliate FSLI: Sindicatul Preuniversitar „Paul Popescu Neveanu”, Sindicatul Învățământul Preuniversitar Timiș și Sindicatului Oamenilor Liberi din Educație (SOLE) Timiș. Aceștia i-au îndemnat pe participanți să strige clasicele scandări „Demnitate!”, „Ajunge!” sau „Unitate!”. Marius Lobază, vicepreședintele celui de-al doilea sindicat amintit, a făcut și o „evaluare inițială”, întrebându-i pe profesorii participanți câți au fost nevoiți să achite materiale didactice din buzunarul propriu. Concluzia acestuia: „Ni se spune că învățământul este gratuit, dar se pare că nu și pentru noi, dascălii!”.
Pe urmă, au mai ieșit în față alți profesori, dar și Laurențiu Govoreanu, vicepreședintele Asociației Elevilor Timiș. Dacă profesorii s-au plâns, de exemplu, că după 12 ani de activitate câștigă doar 4.000 de lei, reprezentantul elevilor a spus că și cei pe care îi reprezintă susțin demersurile dascălilor. Alt profesor le-a dedicat o poezie președintelui Klaus Iohannis și soției sale, Carmen, ambii profesori de meserie. Pe scurt, celor doi le-a fost recomandat „să nu îndrăznească să revină printre noi (profesorii, după încetare mandatului – n.r.)”.
Spre final, după cum a prevăzut protocolul prevăzut pentru pichetare, a fost depusă, la secretariatul prefecturii, și o adresă către guvern, cu cererile cu revendicările protestului. Același Marius Lobază a fost cel care a depus documentul, iar la ieșirea din instituție, a ieșit împreună cu acesta și subprefectul Sorin Ionescu (PSD), de altfel dascăl la origine.
În orice caz, concluzia liderilor de sindicate a fost clară: „Continuăm și greva, și protestele!”.
Subprefectul Sorin Ionescu a fost și el prezent, la un moment dat, la protest. Acesta, în calitate de dascăl și om de stânga, consideră cererile protestatarilor justificate. Acesta face apel la dialog și rațiune.
„Sunt dascăl și om de stânga și sunt dator să recunosc faptul că avem mari datorii față de sistemul din educație și că cererile sunt justificate având în vedere starea actuală a sistemului educațional. Cred în forța dialogului, în forța rațiunii astfel încât prin negociere să fie găsite căile pentru depășirea crizei din învățământ și menținerea stabilității pentru ca profesorii și elevii să revină la clasă. Gestul meu de astăzi de a-i saluta pe colegii mei profesori aparține unui om ce provine din sistemul de educație, care susține valorile stângii moderne și care crede în forța dialogului și în rolul educației pentru viitorul României”, a scris Ionescu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Protestul de vineri
Sindicaliștii timișeni au ieșit și vineri în fața prefecturii. Au cerut și aici majorări salariale, dar au strigat și împotriva guvernanților și a președintelui Klaus Iohannis. Un moment mai amuzant a fost cel în care protestatarii au cântat ironic „O lume minunată”, cântecul cu care a fost întâmpinat joi, în județul Sibiu. Au fost prezenți în jur de 200 – 250 de participanți.
„Ne-au promit câte 2.500 de lei. Cam cum promitea și Ceaușescu, în decembrie 1989. Nu se poate, este inadmisibil! (…) De aia ne-am adunat aici, să protestăm împotriva rușinii pe care o creează acești guvernanți. Jos guvernul! Întreaga clasă politică din România este declasată. Se gândește doar la interesul propriu, la propriile buzunare, nicidecum la ceea ce suferă oamenii. Promitem guvernanților că greva va continua”, declarase Virgil Popescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret” Timiș.
Ofertele de până acum ale guvernului, refuzate categoric
Guvernul a încercat să îi împace pe angajații nemulțumiți încă de dinainte de a începe greva generală din 22 mai. Atunci, cu o zi înainte, la discuțiile purtate la Palatul Victoria, guvernanții promiteau o creștere de 9% a salariilor personalului nedidactic, majorarea care oricum trebuia aplicată conform legii, și unele stimulente pentru profesorii debutanți și cei care predau în medii defavorizate. Oferta a fost refuzată, iar greva a început oricum.
Ulterior, au existat discuții dintre liderii federațiilor sindicale din Educație și guvernanți și pe 24 mai. Ultima ofertă a executivului includea un stimulent de 2.500 de lei pentru profesori și de 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. Oferta a fost refuzată, sindicaliștii insistând asupra creșterilor salariale cerute încă de la început. Duminică, 28 mai, a fost anunțat și un OUG care să pună în aplicare aceste promisiuni, însă, din nou, sindicaliștii au anunțat continuarea grevei.
foto: Tion
Pe aceeași temă:
UPDATE. Profesorii din Timiș au ieșit la protest: „Sistemul de educație dorește să fie respectat”!
Trimite articolul
XProfesorii au ajuns masa de manevra ca Iohannis sa-si mentina lacheul in functie. Probabil vor primi firimituri la final ca asa stie PNL-PSD sa-si respecte profesorii.
Guvernantii…cred ca e cazul sa ne alaturam si noi parintii la aceste proteste!
-
De ce? Nu asta s-a votat pana acum? Nu asta ati vrut? Luati pe paine.
-
Eu as da examen la toti protestatarii! Cine isi scrie corect numele pe foaie si stie cat fac 1+1, radical din 1, cine stie sa desparta in silabe sau semnele de punctuatie si scrie corect dupa dictare, ia prima! Se plang ca au 25-30 de elevi la clasa si ca nu invata niciun elev. Sunt licee cu 3-5-6 elevi intr-o clasa si niciunul nu ia bacul. In schimb, acolo unde sunt 25-30 de elevi, promoveaza toti! La titularizare abia iau un 5, despre cei care obtin 1,xx sau 2,xx, dintre care 1,00 fiind din oficiu, nu mai zic! Sa se dea prime de promovabilitate din diminuarea salariilor celor care nu au promovabilitate in clasele in care predau! Sa primeasca salariul ca si cota procentuala din promovabilitatea la clasa: ai 99% promovabilitate, iei 99% din bani, ai 60% promovabilitate, 60% primesti din salariu!
-
Dvs. v-ar conveni sa luati salariul in functie de indiferenta colegilor? Sa presupunem ca lucrati intr-o firma care primeste materie prima prin intermediul unui camion. Daca soferului(elevului) nu ii pasa ca este penalizat la salar ca intarzie livrarea, dvs (profesorul) ce puteti face? Mergeti sa carati marfa in locul lui?
-
Bataie de joc. Si un muncitor necsaificat castiga mai bine. Sa dea afara amantele, rudele si pilele din sistemul bugetar si o sa fie bani.