Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului, în urma cărora rocile se fracturează din cauza tensiunilor la care sunt supuse.
Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională care se referă la energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismice. De obicei, aceasta se măsoară pe scara Richter, folosind înregistrările diferitelor stații seismice.
Luni, 13 februarie, în România a avut loc un cutremur care s-a resimțit și la Timișoara. Detalii, AICI.
Potrivit Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență, există mai multe măsuri pe care le putem lua atât înainte de producerea unui cutremur, cât și în timpul sau după eveniment, pentru a rămâne în siguranță.
Înainte de eveniment
- executați lucrări de reparații și întreținere la clădirile care necesită acest lucru
- nu modificați structura de rezistență a clădirilor
- nu montați obiecte grele dacă acestea afectează structura de rezistență
- pregătiți-vă rucsacul de urgență: rucsacul pentru situații de urgență conține lucruri care te ajută să supraviețuiești timp de 3-5 zile
În timpul cutremurului
- adăpostiți-vă imediat într-un loc sigur. ATENŢIE! Pe timpul cutremurului obiectele pot să se răstoarne sau să alunece, tencuiala din tavan se poate desprinde, iar geamurile se pot sparge.
- dacă vă aflați în interiorul unei clădiri, nu încercați să ieșiți, nu folosiți liftul, adăpostiți-vă sub o masă sau sub tocul unei uși fără geamuri. Dacă sunteți pe hol, așezați-vă în poziție ghemuit lângă un perete interior. Protejați-vă în primul rând capul și fața. Stați departe de geamuri și obiecte de iluminat.
- dacă vă aflați într-un lift, apăsați butonul de urgență, iar când liftul se oprește, încercați să ieșiți cât mai repede
- dacă sunteți într-un loc public, cum ar fi un magazin, stați departe de ferestre și rafturi
- dacă sunteți afară, îndepărtați-vă de cablurile electrice sau de stâlpi
- dacă sunteți într-o mașină, opriți într-un loc sigur, fără a bloca drumul, mai departe de clădiri, poduri, stâlpi. Așteptați forțele de intervenție!
După cutremur
- încercați să vă păstrați calmul, liniștiți persoanele speriate și copiii
- verificați dacă sunteți răniți
- nu acordați primul ajutor decât dacă știți cum să faceți acest lucru
- nu vorbiți mult timp la telefon – rețelele sunt afectate și trebuie menținute libere pentru semnalarea urgențelor
- dacă rămâneți blocați sub dărâmături, la anumite intervale de timp, dacă este posibil, loviți cu un obiect tare în partea cea mai compactă a locului în care sunteți blocat, pentru a transmite semnale ce pot fi identificate și localizate de aparatura specială de căutare-salvare
- dacă este posibil, verificați starea instalației de gaz, însă doar cu emulsie de apă și săpun. Dacă simțiți emisii de gaz, deschideți fereastra, apoi închideți robinetul de gaz și îndepărtați sursele de foc
- nu folosiți mașina decât în situații extreme – căile de circulație trebuie lăsate libere pentru mașinile de intervenție
Rucsacul de urgență și Planul Familiei
Fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile.
Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira. Planul familiei în caz de urgență este un document care trebuie descărcat și tipărit. Puteți avea mai multe copii ale acestui tabel – pentru dvs. și cei dragi.
Principalele categorii de articole care trebuie să existe în trusa de supraviețuire:
APĂ. Aceasta este esențială pentru a supraviețui. Sunt necesari cel puțin 4 l de apă/persoană pe zi. Depozitați apa într-un loc rece și întunecos. Înlocuiți-o la șase luni. În caz de maximă urgență, se poate obține apă potabilă prin fierbere timp de 10 minute.
ALIMENTE. Sunt binevenite alimentele compacte și ușoare, care nu necesită gătire. Câteva exemple: mâncare în cutii de conserve (nu uitați deschizătorul), alimente deshidratate, batoane energizante, biscuiți de secară, dulceață, sucuri, cafea, ceai. După caz, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluși, lapte etc.
ÎMBRĂCĂMINTE ȘI ÎNCĂLȚĂMINTE. Pentru fiecare persoană, în funcție de anotimp. De asemenea, nu uitați lenjeria de corp.
SAC DE DORMIT. Alternativă: două pături călduroase pentru fiecare persoană.
O TRUSĂ DE PRIM AJUTOR care să conțină: medicamentele personale și rețete, analgezice, antiseptice; la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.
APARATE UTILE, precum: aparat radio AM/FM cu baterii de schimb (Nu uitați să înlocuiți bateriile anual!), lanternă și baterii de schimb, un fluier (semnalul convențional în caz de urgență este de fluierături scurte), un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar.
ARTICOLE DE IGIENĂ. Hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie, săpun, șampon, deodorant, pastă de dinți, periuță, pieptene etc.
ACTE ȘI BANI. Carte de identitate, carnete de asigurări medicale, bani, cecuri, numere de telefon importante.
Mai multe resurse utile, pe platforma FIIPREGĂTIT.RO.
Trimite articolul
XAm citit undeva, ca in caz de cutremur, cel mai important este sa ai un fluier asupra ta.
E de inteles utilitarea lui. Dar saci de dormit si acte personale in rucsacul de urgenta ? Interesant…