Cel mai vestic oraș al României, Sânnicolau Mare, a fost gazda primei ediții a „Balului Portului Popular Bănățean”. Toți participanții au fost îndemnați să își scoată în lume cele mai frumoase costume tradiționale. Unii au primit costumul de la ansamblul pe care îl reprezintă, alții își aduc aminte de poveștile din spatele veșmintelor purtate, pentru că sunt moștenire de familie.
„Sunt mândră că le port. Este o bucurie, o plăcere, pentru că joc dansuri populare de cânt eram pruncuță”
„La fel, e o mare, mare bucurie și de-abia așteptăm să avem câte o ocazie să le purtăm”, au spus pentru Tion doi dintre participanți.
Inclusiv dansatorii tineri se fălesc cu portul popular bănățean.
„Am venit cu gândul că o să trebuiască neapărat să fiu îmbrăcat într-un port complet.(…) Laibărul de pe mine, puteți observa, are un model foarte diversificat”, a mărturisit unul dintre tinerii dansatori.
Întreaga zonă a pustei bănățene este încărcată de tradiție și obiceiuri. Oamenii locului recunosc sorocul de Sânnicolau de la primele acorduri, iar cei care-l cântă cel mai frumos sunt muzicanții născuți și crescuți aici. Compus de Gheorghe Biaș, zis Bobală, și cântat de taraful care-i poartă numele, sorocul se aude și azi, din vioara urmașului său.
„Este o muzică veche, o muzică ce se cânta de fiecare dată, la toate evenimentele și pe care nu cred că trebuie s-o uităm. Trebuie să o ducem mai departe, fiecare, cu onoare”, a declarat, în pauza dintre programe, Dragoș Biaș, urmașul lui Bobală.
Folclorul rămâne viu, atât în mentalul colectiv cât mai ales în inimile oamenilor, datorită inițiativei celor care-l păstrează și promovează. Ansamblul Folcloric „Doina”, prin membrii săi, promovează această tradiție și depune eforturi să readucă în peisajul modern elemente definitorii ale obiceiurilor de altă dată.
„Având în vedere că este la prima ediție, eu zic că este destul de important și totodată destul de învelit de un pic de mister, pentru întreaga comunitate. Nu s-a mai făcut niciodată așa ceva (…). Este o seară dansantă bănățană, cu toate jocurile care se joacă în popor, dar în costume populare, să dăm o notă folclorică aparte”, a spus Adriana Luchin, unul din organizatori.
Muzica a fost asigurată de instrumentiștii de la Ansamblul Folcloric „Doina”.
Speranța organizatorilor este ca acest bal al portului popular bănățean să devină un eveniment-cheie din programul cultural al Sânnicolaului. Iar, după cum este și firesc, pe lângă dansuri populare, invitații au putut asculta orchestra ansamblului dar și soliști, care au cântat în limbile minorităților din Banatul de pustă: maghiară, sârbă, bulgară și germană.
foto: Tion
Citiți principiile noastre de moderare aici!