Consilierii locali USR-PLUS Rodica Militaru și Răzvan Stana vor să elimine prevederea legală care spune că este nevoie de acordul scris și ștampilat al asociației de proprietari, adoptat cu majoritatea voturilor proprietarilor, în baza acordului scris al proprietarilor din apartamentele limitrofe, astfel ca timișorenii să nu mai aibă nevoie de acordul vecinilor pentru a deține un animal de companie.
„Am avut multe semnale că această prevedere a fost aplicată de multe ori în mod abuziv și șicanator. Considerând faptul că există legea privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari (…), la art. 28 se prevede că proprietarii din condominii trebuie să adopte un document scris (…) numit regulament al condominiului, considerăm deci că prin această prevedere se poate acoperi și deținerea animalelor de companie într-un imobil de locuințe colective”, a explicat consilierul USR-PLUS Rodica Militaru.
Conform unui nou proiect de hotărâre, ar fi nevoie totuși de acord de la vecini pentru un animal de companie doar dacă există sesizare „confirmată” de la vecini. În acest caz poate fi și limitat numărul animalelor de companie dintr-o locuință.
„Având în vedere sesizările înregistrate de-a lungul timpului privind disconfortul generat vecinilor datorită numărului mare de animale de companie adăpostite, (…) propunem ca, pe teritoriul municipiului Timişoara, proprietarii gospodăriilor individuale, după înregistrarea unei sesizări privind disconfortul generat vecinilor datorită numărului de animale de companie adăpostite, să poată deţine mai mult de două animale de companie numai cu acordul vecinilor limitrofi, dacă sesizarea se confirmă”, se arată în noul proiect de hotărâre.
Sunt propuse amenzi cuprinse între 800 și 1.000 de lei în acest caz.
O altă prevedere nouă spune că asociațiile de locatari pot ține animale de companie în spațiile comune, dar fără să le dea voie pe spațiul public. La aceasta sunt amenzi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei.
Noile reguli spun că este voie cu animale de companie în mijloacele de transport în comun, dar nu cu animale și păsări de fermă. Proprietarii trebuie să le cumpere bilet.
AICI aflați totul despre noile reguli propuse pentru deținerea animalelor de companie în Timișoara!
Despre porumbeii bolnavi din centrul Timișoarei
Cei doi consilieri locali USR-PLUS vor să modifice și HCL 371/2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara. Printre altele, se propune interzicerea hrănirii animalelor și a păsărilor pe domeniul public și privat al Municipiului Timișoara, subiect care a stârnit o sumedenie de controverse în spațiul public. S-a discutat și trei ore la dezbaterea publică online pentru aceste modificări, care a avut loc luni după-amiază, și la care au participat mai mulți reprezentanți ai asociațiilor de animale.
Aleșii locali USR-PLUS care au venit cu noile propuneri au explicat deja că porumbeii sunt un pericol pentru Timișoara și că se vor duce în parcuri dacă nu vor mai fi hrăniți în centrul Timișoarei. Răzvan Stana a explicat că lucrurile nu se vor face peste noapte și că mai întâi va fi vorba despre o campanie de conștientizare. El a explicat că amenzile vor fi mici la Timișoara, între 100 și 200 de lei, spre deosebire de Oradea, unde cei care hrănesc porumbei sunt sancționați cu 2.000 de lei.
„Vă pot spune din start că populația de porumbei din centrul Timișoarei este excedentară, este prea mare, devine vulnerabilă. Pentru acei porumbei nu este bine, în primul rând, să fie atât de mulți. Dacă mergem în centru veți vedea că sunt foarte mulți porumbei cu diverse boli. (…) Există cel puțin cinci motive general valabile pentru care hrănirea porumbeilor este interzisă în mai multe locuri.
Este foarte simplu: cu ceea ce le oferim noi, este o hrănire ocazională, nu este bună pentru ei, le oferim tot felul de resturi, cartofi prăjiți, pâine șamd; porumbeii sunt atractanți pentru populațiile de șoareci și șobolani; porumbeii strică cuiburile altor păsări, pentru că ei sunt acolo fără dușmani naturali, au hrană din abundență (…); este un fapt medical, porumbeii sunt purtători de boli transmisibile la om, așa-numitele zoonoze – nu trebuie să avem o pandemie de aceste boli, avem deja una de Covid sau chiar și un număr de cazuri clinic diagnosticate (…); și nu în ultimul rând, porumbeii sunt un factor de deranj arhitectonic, fac deosebit de multă mizerie”, a explicat consilierul local Răzvan Stana.
Alesul USR-PLUS a vorbit despre punerea unor cuibare false, a unor benzi de țepi, a unor pastile repelente, dar și despre posibilitatea de a găsi firme care comercializează sonare „foarte eficace”.
„Eutanasia, mai umană” la câinii bolnavi și cu șanse mici de adopții
Cei doi consilieri locali au chemat și mai mulți specialiști care să susțină propunerile lor. Printre aceștia, și unul din Cluj, care a vorbit despre câinii fără stăpân. El a explicat că nu este o soluție sterilizarea și eliberarea câinilor pe străzi și că pentru animalele bolnave „eutanasia este mult mai umană decât reeliberarea pe stradă”.
„Părerea mea este că asociațiile de protecție a animalelor fac o treabă foarte bună și fac multe lucruri care ar trebui făcut de autoritățile locale. (…) Părerea mea cea mai importantă și de la care vreau să pornesc discuția este că animalele fără stăpân nu au ce căuta pe stradă, deci campaniile de genul capturează, sterilizează, eliberează nu sunt deloc bune și sunt studii științifice pe acest subiect și chiar se spune că descurajează, de fapt, deținerea responsabilă. (…) Aceste animale care sunt pe stradă au o bunăstare extrem de precară (…), deci doar 11% supraviețuiesc dintre aceștia. (…) Concluzia mea este că câinii nu trebuie reeliberați după capturare pe străzi, trebuie găsite alte soluții, mergând de la adopții și până la urmă, de ce nu, mai ales la indivizii bolnavi și cu șanse mici de adopții, chiar o eutanasie este mult mai umană decât reeliberarea pe stradă și moartea lor în alte condiții”, a spus prof. dr. Andrei Mihalca, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Marius Ciurea, specialist din Brașov, a vorbit despre problema porumbeilor și „subiectul fecalelor, care sunt deosebit de dăunătoare”.
„În urma faptului că acestea se usucă, se eliberează în aer și generează o serie de boli transmisibile la om (…), copiii mai pun și mâna pe jos, nu se spală, duc mâna la gură. Praful pe care îl fac ei în urma acestor fecale uscate, praful din pene specific porumbeilor de culoare albastră (…) creează o serie de alergii”, a completat Ciurea.
Participanții la dezbatere au aflat și despre faptul că fecalele de porumbei distrug clădirile și mașinile, dar și despre felul în care porumbeii pun stăpânire pe podurile unor imobile.
„Un act de cruzime față de animale”
Iubitorii de animale, constituiți în asociații, au cerut autorităților să găsească cauza problemei, nu efectul, precizând că „interzicerea hrănirii pe domeniul public încalcă drepturile umane”.
Gabriel Ignat, de la Animal Society, a vorbit despre sterilizare, precizând că este o soluție recunoscută și de Organizația Mondială a Sănătății.
Un alt participant la dezbatere a ținut să povestească faptul că obișnuiește să scoată laptele la răcit pe pervaz și, la un moment dat, un porumbel și-a făcut nevoie în oala lui cu lapte.
Alții au spus că propunerea celor doi aleși locali este, de fapt, „sancționarea unui act de compasiune față de animale”.
S-a recomandat achiziția de porumbare contraceptive, prin parteneriate cu iubitorii de animale, închiderea podurilor și a mansardelor unde nu se doresc porumbei, cu motivația că interzicerea hrănirii porumbeilor „este un act de cruzime, vor muri prin înfometare cele mai slabe”.
Corneliu Vaida, cetățean de onoare al Timișoarei, a propus și el primăriei să monteze automate în care timișorenii să poată lăsa sticle de plastic și să primească în schimb hrană pentru animale.
„Câinii înfometați devin violenți, devin agresivi. Se pot ajunge la scene regretabile, unde un copil este văzut de un câine sau o pisică este considerat competiție în găsirea hranei. (…) Există automate unde dacă bagi un PET îți dă mâncare pentru câine sau pisică. Sunt de acord că porumbeii strică clădirile chiar și mașinile. (…) Porumbeii nu sunt o atracție în Timișoara, vă asigur, niciun turist nu este atras de porumbei, știți că mănâncă tencuială?”, a atras atenția Vaida.
Puteți urmări cele 3 ore din dezbaterea publică mai jos. Rămâne de văzut dacă părerile exprimate de timișoreni vor fi luate în calcul de autorități și care propunerile finale care vor ajunge în consiliul local. Ca să intre în vigoare, acestea trebuie votate de aleșii locali.
Editor – Dan Oancia.
Vă invităm să urmăriți dezbaterea publică organizată de către Primăria Municipiului Timișoara pe marginea următoarelor…
Posted by Primăria Municipiului Timișoara on Monday, April 26, 2021
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDaca nu a participat si Budeanu, v-ati adunat degeaba ,bai fatalailor :))). In alta ordine de idei, la bunica la tara erau porumbei de casa si sa mor io de a patit cineva ceva din cauza lor. Poate doar o ciorba buna, bio. Ce stim noi, noi stim doar sa ne schimonosim ca pute si ca ewww. Ce atata dezbateri, hotarati odata o lege si gata, aia e. De cand puii mei e cruzime sa nu hranesti animale salbatice? Wtf? Se descurca ele, spre deosebire de voi ,care fără net va sinucideti de plictiseala.
Vai dar prost mai e cel cu ” fraful din pene specific porumbeilor de culoare albastra” :)))) astia nu mai stiu ce dracu sa inventeze, sunt aberanti si satanisti usr-istii astia! Dar ce-s porumbeii ma, fluturi, sa aibe polen pe pene? :))))) Astia sunt aia din partidul care vor sa introduca in scoli educatia sexuala care-i invata pe copii masturbarea precoce si ca mama nu e femeie si ca tata nu e barbat, poate fi si invers. Astia sunt aia care ne aduc de afara toate scarboseniile si uraciunile mintilor bolnave, mai umpic si ne interzic a mai vorbi cu “mama” si “tata”, trebuie sa spunem parinte 1 si parinte 2. Astia sunt monstrii de la putere din ziua de azi.
-
Cu faptul ca crezi ca fluturii au polen pe aripi, ne-ai convins ca esti prost.
Iar legat de ed. sexuala iar esti prost. Daca tu consideri ca copii nu trebuie sa stie ce face putulica lor esti un cretin. Copii isi incep viata sexuala din ce in ce mai devreme. Daca nu ii educam cresc sarcinile nedorite si bolile cu transmitere sexuala. Macar sa fie informati in momentul in care se apuca de prostioare.
Sau tu ai fost virgin pana in noaptea nuntii si nemastrubat la fel la 35 de ani?
Eterna întrebare pentru iubitorii puternici de animale: De ce nu luați toți câinii vagabonzi la dumneavoastră acasă?
Cât despre porumbei… noaptea minții. Dar mna, pâinea și cartofii de la Mc “face bine la stomac la porumbel”.
-
Exista tratamente ieftine pentru porumbei care se pot aplica in zonele centrale in faina, iar porumbeii nu ar mai avea virusi. Trebuie cap ca frustrati dinastia ca Sprit e plin de ei
-
Da se cheamă otravă și se scapă repede de ei! De ce nu înțelegeți că sânt dăunători și trebuie exterminați?
Îți plac vrei să îi crești – fă-o în spațiul tau nu pe balconul meu! Eu nu am chef nici să curăț după ei și nici să montez țepi și să arunc banii pe soluții de îndepărtare temporară!
-
In sfarsit pot sa-mi aduc calul la bloc ca ma costa cam mult sa-l tin la manej🤪
Trebuie sa fi idiot daca nu intelegi de ce nu este ok sa dai mancare la porumbei. Exist de peste 30 de ani in Timisoara, imi aduc aminte de stoluri de vrabiute nu de porumbei. Porumbei vedeam doar in centrul orasului, acuma ei sunt prezenti peste tot. Iar unii dobitoci tin mortis sa ii si hraneasca, de ce? Habar nu am.
La fel cu animalele la bloc, fie ca vrei fie ca nu, animalele sunt galagioase iar proprietarii care fac galagie cu animale lor trebuie aspru sanctionati.
Ar trebui sa ai voie doar caine talie mica spre medie la bloc. Dar si ala face galagie. Iar viata la apartament este un chin pentru om in sine dar mai ales pt un animal.
Noi romanii vrem doar drepturi nu si responsabilitati. Iar in general ne doare in pix de actiunile noastre, chiar daca pot deranja vecinii.
-
Se pare ca nu stii multe despre rasele de cainii, de exemplu un caine precum Labradorul sau Golden Retriver sunt caini de talie mare dar care nu fac zgomot in casa mai mult decat ar face un copil, chiar din contra nu latra daca sunt lasati singuri si tot asa.
Deci ce zici tu legat de ce tipi de caini sa fie la bloc este o aberatie.
In rest ai dreptate legat de porumbei si de: “Noi romanii vrem doar drepturi nu si responsabilitati”-
In ceea ce am zis nu ma refeream la galagie, mai degraba la calitatea vietii. Un caine de talie mica-medie se descurca in spatiul restrictiv al unui apartament.
Pentru un caine mare, personal mi se pare un chin.
-
Cu poluarea nu face nimeni nimic? Orasul ii plin de praf.
-
Nu ai citit mai sus că e praf de la excrementele uscate de câini/pisici/porumbei?
Se rezolvă și asta! Până atunci dresează oltenii să nu mai își parcheze cojile pe spațiul verde și să le spele macar odată la doua săptămâni!
Este foarte simplu, vrei porumbel iti iei la tine in casa si il hranesti cat vrei, vrei caine, iti iei la tine in casa si faci ce vrei cu el, cat timp este pe domeniul public nu ai niciun drept asupra lor!!!Daca deschidem umpic ochii, putem observa cat rau fac porumbeii si cainii vagabonzi, balanta se inclina spre mai mult rau decat spre bine, unde binele este doar de decor si de atractie pt copii mici in cazul porumbeilor, ca in rest fecalele, mirosul, praful, murdaria, galagia, daunele pe care le cauzeaza cladirilor sunt doar rele!in cazul cainilor vagabonzi, nu vad niciun bine, doar daca privim spre cei , care cei mai multi iubesc animalele mai mult ca pe oameni, ceea ce deseori cauzeaza inconfort acelor oameni prin simplul fapt ca animalul pe care il iubesc ei le face rau oamenilor din jur prin diferite cauze spre exemplu galagie, miros, boli, agresiune etc. acum fiecare cu modul lui de gandire dar eu spun sa iubim mai mult oamenii decat porumbeii si cainii vagabonzi!
-
Hai că îți zic eu bune la câinii vagabonzi! Înainte sa vina oltenii câinele zonei păzea mașinile! In prima noapte după ce l-au otrăvit (știu sigur că îs olteni împuțiți – la propriu, când deschid ușa la apartament te intoxici) au fost sparte 4 mașini pe o singură stradă! Nici prea mulți nu e bine, dar unul/doi câini hrăniți bine de babe nu strică!
Mor atatia oameni de COVID, pentru asta nu se infoaca cei cu drepturile animaleleor???Ce oamenii nu sunt si ei animale, nu au dreptul la viata????Si va stresati pentru niste porumbei, hai sictir. Pina sa le dati voi de mincare care era problema////Sa invete ca si ciorile care isi muta arealul de hrana functie de unde este mai multa, si al dracu ca nu le hraneste nimeni, si sunt din ce in ce mai multe. Pentru ciori de ce nu fac scandal, astia cu dreptul necuvantatoarelor???? sau ele nu au dreptul la viata numai porumbeii???
-
Invata sa scrii corect si pe urma posteaza! Se vede ca esti zero la educatie.Vrei sa pari si tu interesant si nu ai unde.
De unde se vede ca Frits e depsit total . Eu zic ca exista alte subiecte mult mai importante. Omu nu stie sa stabileasca prioritatile.
-
corect! Fritz e depasit de porumbei, in zbor chiar :))
A trebuit deci cautat pana la Cluj pentru a gasi un specialist care sa sustina ca “campaniile de genul capturează, sterilizează, eliberează nu sunt deloc bune”, fara a mentiona rata de succes in reducerea numarului de animale fara stapan, care ajunge si ramane la 100% in multe comunitati care au intercat schema. Chiar si rezultatele pe termen scurt sunt mai bune decat ale celorlalte metode.
Dar deh, o metoda foarte buna ar scade pe viitor profiturile cuiva. Poate chiar pana la zero.
Si uite cum niste imbecili cu mintea odihnita de feisbuc au gasit cea mai mare problema a orasului. Ba sa nu va mai vad in fata ochilor. Cretinopteri cu doua picioare.
Ma bucura cumva faptul ca a fost nevoie sa se mearga pana la Cluj ca fie gasit un “specialist” dispus sa se preteze la flotari logice de genul celor citate, uitand sa precizeze ca preocuparile lui academice sunt legate de parazitologie, nu de animalele mai mari decat un tantar.
Domnul parazitolog uita sa spuna ca succesul masurilor “de genul capturează, sterilizează, eliberează” ajunge la o reducere durabila de pana la 100% a numarului de animale fara stapan in comunitatile in care este practicata.
Cel al metodelor propuse de el, deja aplicate de o groaza de timp si la noi, se invart in jurul valorii de 0% pe termen mediu si lung, lucru care se poate observa si cu ochiul liber. Numarul de animale fara stapan este practic constant.
Probabil ca nu se doreste reducerea numarului de animale fara stapan, ci continuarea existentei numarului optim pentru asigurarea anumitor profituri.
eu zic sa relocam niste familii de ulii sau soimi flamande in Timisoara sa se hraneasca si ei saracii 🙂
Usor ,usor vom lua locul porumbeilor in ceea ce priveste regulile de supravietuire.